Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №749 від 14.03.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як правильно приймати вітаміни?

Як правильно приймати вітаміни?

З мінералами або без? Одну таблетку або відразу декілька? Радить кандидат медичних наук Ольга Олексіївна Мубаракшіна.

- Останнім часом багато говорять про несумісність вітамінів і мінералів і про те, що замість однієї полівітамінної таблетки потрібно приймати декілька. Чи так це?

- Вітаміни і мінерали дійсно можуть взаємодіяти між собою. Їх взаємний вплив може відбуватися і в момент всмоктування, і тоді, коли вони задіяні в обміні речовин.

Останні експерименти вчених показали, що засвоєння вітамінів практично не залежить від того, є в комплексі мікроелементи чи ні. Так що можна не турбуватися, що через мінералів не засвояться вітаміни.

Дещо інша ситуація з мікро-і макроелементами. Від їх змішування в одному “коктейлі” може бути і користь, і шкода.

Так, на сьогодні відомо, що вітамін В6 збільшує засвоєння магнію, а вітамін D поліпшує обмін кальцію і фосфору. Для кращого всмоктування хрому і заліза обов’язково потрібен вітамін С, а мідь збільшує користь, принесену залізом. Антиоксидантний ефект вітаміну Е посилює мікроелемент селен, а цинк “працює” разом з марганцем, захищаючи клітини від руйнування. Якщо ці компоненти знаходяться в одній таблетці, то це принесе тільки користь.

Але мінерали можуть конкурувати один з одним і з вітамінами. Наприклад, кальцій знижує засвоєння заліза, а цинк зменшує засвоєння міді, заліза і кальцію. Підвищений рівень вітаміну С може викликати нестачу в організмі міді.

Саме тому мікроелементи-антагоністи сьогодні рекомендують приймати в різний час доби. Замість однієї полівітамінної таблетки з десятком мінералів правильніше пити дві або три різних за складом. Такі комплекси вже є. Але хочу підкреслити, що полівітамінні комплекси з мінералами потрібні далеко не всім.

- Чому? Адже вважається, що чим більше компонентів містить полівітамінна таблетка, тим вона корисніша.  

- Корисність полівітамінів визначається не кількістю компонентів, а потребою в них організму. Цілющий ефект вітамінів і мікроелементів проявляється тільки на тлі їх попереднього недоліку. Якщо організм отримує необхідні вітаміни і мінерали, то очікувати додаткового ефекту від застосування таблеток не варто. 

Надлишок більшості вітамінів виводиться з організму з сечею. А ось мікроелементи можуть накопичуватися. Їх надлишок не менш шкідливий, ніж недолік. При надмірному надходженні мікроелементи навіть можуть провокувати серйозні захворювання.

В українців часто спостерігається дефіцит заліза, магнію, цинку, йоду, селену і ряду інших елементів. Але в одного з шести жителів в організмі є надлишок мікроелементів. Причому, всупереч поширеній думці, накопичуються не тільки токсичні мікроелементи: свинець, кадмій і алюміній. Бувають надлишки і корисних, життєво необхідних мінералів: заліза, ванадію, бору, нікелю, хрому.

Тому перед початком прийому мікроелементів бажано дізнатися їх початковий зміст в організмі.

- Як жінка може дізнатися, чи потрібні їй мікроелементи?  

- Самі точні відомості дають аналізи на вміст в організмі мікроелементів, які стали робити зовсім недавно.

Для дослідження можна взяти кров, але набагато інформативніше дослідження мікроелементів у волоссі. Іноді ці методи поєднують. Справа в тому, що волосся накопичує мінерали. Тому аналіз волосся дає інформацію про зміст мікроелементів в організмі за тривалий термін. Аналіз крові дає можливість оцінити потреби організму.

До речі, за результатами аналізу волосся на мікроелементи можна виявити і брак, і надлишок мінералів. Маючи на руках дані подібного дослідження, лікар може сказати точно, які вітамінно-мінеральні комплекси вам підійдуть, а які категорично протипоказані.

- А яка ситуація з вітамінами? Чи потрібно дослідити їх вміст в організмі перед початком застосування?  

- Аналіз на кількість вітамінів в організмі зробити можна, але він не так важливий. Справа в тому, що надлишок більшості вітамінів виводиться з організму і не накопичується. Небезпечний лише надлишок вітамінів А і D.

Тому щодо вітамінів розроблено наступне правило призначення: полівітаміни з профілактичною метою повинні застосовуватися в дозуваннях, які перевищують добову потребу.

- А як дізнатися свою добову потребу?

- Ця інформація є на деяких упаковках вітамінів і в багатьох фармакологічних довідниках. Вона різна для чоловіків і жінок. Є відмінності і за віковими періодами.

- Чи можна взагалі обійтися взимку без прийому вітамінів, якщо добре харчуватися?  

- На жаль, без додаткового прийому полівітамінів сьогодні обійтися дуже складно.

Цінність харчування сучасної людини дуже змінилася,особливо в останні роки. Ми купуємо багато легкозасвоюваної, зручної у використанні їжі. Продукти піддають консервації, інтенсивній обробці. В результаті вони зберігаються довго, але втрачають вітаміни та мінеральні речовини. До речі, вчені підрахували, що після трьох днів зберігання продуктів у холодильнику втрачається близько 30% вітаміну С.Набагато менше вітамінів містять сучасні овочі та фрукти, вирощені в теплицях. Кількість вітамінів в них значно залежить від грунту, внесених добрив і поливу. Тому розрахувати по таблиці реально одержувану дозу вітамінів вкрай складно.

- Чи потрібно пити вітаміни постійно, протягом усього зимово-весняного сезону? Або лікування проводять курсами?  

- Від 1 до 3 разів на рік рекомендую всім приймати полівітамінні комплекси, що містять життєво необхідні вітаміни. З профілактичною метою подібні препарати призначають курсами по 1-2 місяці. Ще раз підкреслюю: дозування вітамінів не повинна перевищувати добову потребу.

Якщо аналіз показав, що організму необхідні мікроелементи, то потрібно підібрати відповідний вітамінний комплекс з мінералами. Курси прийому вітамінно-мінеральних таблеток такі ж: від 1 до 2 місяців 1-3 рази на рік. Для кращого засвоєння мікроелементів бажано використовувати сучасні препарати, в яких мінерали рознесені в різні таблетки з урахуванням позитивних і негативних взаємодій.

У ті періоди часу, коли організм “відпочиває” від полівітамінів, бажано приймати аскорбінову кислоту в дозі 50-75 мг на день. Вітамін С швидко руйнується при зберіганні та приготуванні їжі. Тому його не вистачає дуже багатьом. За статистикою, близько 70% українців відчувають хронічний дефіцит вітаміну С. Аптечні препарати вітаміну С можна замінити настоєм шипшини.

- Як правильно пити вітаміни? Натщесерце чи після їжі?  

- У їжі часто містяться речовини, що сприяють фізіологічному засвоєнню вітамінів. Тому полівітамінні комплекси рекомендують приймати під час їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини. Якщо вітамінно-мінеральний комплекс приймається один раз на день, краще всього це робити в момент самої ситної їжі в першій половині дня.

Сьогодні поширення набули повільно розчинні вітамінні препарати, які перетравлюються і засвоюються організмом 8-12 годин. Це дає деякі переваги: компоненти вітамінів менше взаємодіють між собою і повніше використовуються.

Якщо на упаковці не написано “жувальні”, то таблетку або капсулу потрібно проковтнути цілком, не розжовуючи. Інакше частина вітамінів може зруйнуватися в роті і шлунку.

- Чи є переваги у імпортних полівітамінів перед вітчизняними?  

- У всьому світі вітаміни роблять за однією технологією. Властивості і структура синтетичних вітамінів практично завжди ідентичні вітамінам, що містяться в рослинах, фруктах і овочах.

Від фірми-виробника залежить спосіб “упаковки” вітамінів в таблетку. Великі західні фармацевтичні компанії намагаються правильно розміщувати вітаміни всередині таблетки. Це потрібно для того, щоб всі складові засвоювалися максимально повно.

Крім того, імпортні вітаміни більш красиво упаковані, часто мають приємний смак. Але, за спостереженнями лікарів, ефективність вітчизняних полівітамінів практично не поступається імпортним. Вони також дають хороший лікувальний і профілактичний ефект.

Дозування вітамінів для жінок 25-50 років, рекомендовані в довіднику VIDAL. 

Вітамін А (ретинол, бета-каротин) - 2667 МО;

вітамін Е (токоферол) - 8 МО;

вітамін D (ергокальциферол або холекальциферол) - 200 МО;

вітамін К (фитоменадион) - 65 мкг;

вітамін С (аскорбінова кислота) - 60 мг;

вітамін В1 (тіамін) - 11 мг;

вітамін В2 (рибофлавін) - 13 мг;

вітамін В5 (кальцію пантотенат, пантотенова кислота) - 4-7 мг;

вітамін В6 (піридоксин) - 16 мг;

вітамін НД (фолієва кислота) - 018 мг;

вітамін В12 (ціанокобаламін) - 2 мкг;

вітамін РР (нікотинамід) - 15 мг;

вітамін Н (біотин) - 30-100 мкг.

14.03.2016



Рівне-Ракурс №10 від 14.03.2016p. 
На головну сторінку