Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №761 від 02.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Сонце і проблеми з щитовидною залозою

Просте збільшення щитовидної залози - це ще не хвороба. Найчастіше для таких людей жодних обмежень не потрібно.

А от при появі ознак захворювання щитовидки - втрати ваги, прискореного серцебиття, поганій переносимості фізичних навантажень, відчуття внутрішнього тремтіння і т.д. - треба обов’язково звернутися до лікаря. Цей стан потребує лікування і зміни способу життя.

Більшості людей з порушеннями роботи щитовидної залози багато засмагати на сонці не рекомендується: у шкірі є величезна кількість імунних клітин, які підтримують нормальний імунітет, які можуть сильно пошкодитися при інтенсивному засмаганні. Це веде до появи будь-яких захворювань, обумовлених зниженим імунітетом, і навіть онкологічних. У тому числі може проявитися і приховане захворювання щитовидної залози.

Їздити на південь людям з проблемною щитовидкою потрібно з великою обережністю, і тільки після консультації з лікарем. Справа в тому, що в південних регіонах сильніша сонячна радіація, ніж у нас. Тому, якщо вже дуже хочеться покупатися в морі, краще їхати в кінці сезону, у вересні, коли сонце не таке активне. І перебувати на пляжі тільки вранці, з восьми до одинадцяти годин, і ввечері - після чотирьох годин. Вдень же можна ходити на екскурсії, гуляти і відпочивати в тінистих місцях.

Є ще такий поширений міф: багато хто вважає, що вберегти себе від хвороби можна, закривши шию від сонця хусткою. Це абсолютно безглуздо! Для розвитку захворювання відіграє роль отримання шкірою сонячної радіації в цілому. І прийом йодованої їжі вам не допоможе. До речі, про користь йодованої їжі. Йод до загальних проблем щитовидної залози має опосередковане значення.

У першу чергу, йод потрібен підліткам, дітям, жінкам, які планують вагітність, вагітним і годуючим мамам.

У всіх інших вікових категоріях потреба в йоді не так велика, і прийом його ні від чого не захищає! Це не профілактичний засіб проти захворювань щитовидної залози! Йоду, який організм отримує із звичайних продуктів (морська капуста, риба, квасоля, яловичина, соя, буряк, виноград і т.д.), цілком достатньо. Пити просто так широко рекламований йодомарин не можна, він потрібний не всім і не завжди.

Мало того, йодована їжа протипоказана людям, що мають злоякісні пухлини щитовидної залози, доброякісні вузли, аутоімунні ураження, підвищену чутливість до йоду. Також споживання йоду слід обмежити при хворобах нирок, гіпертонії, порушенні водно-сольового обміну.

02.06.2016



Рівне-Ракурс №10 від 02.06.2016p. 
На головну сторінку