Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №262 від 19.10.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ситуація

Опалювальний сезон: перший фальстарт

Опалювальний сезон: перший фальстарт

З 16 жовтня рівняни і мешканці області традиційно очікували появи тепла у помешканнях. Ці очікування вкотре виявилися марними.

З року в рік на Рівненщині повторюється одна й та ж картина. Начальники всіх рівнів і рангів запевняють, що до опалювального сезону готові, а розпочати його вчасно не можуть. Тоді для виправдань підходять різні пояснення. Так, наприклад, заступник голови облдержадміністрації Володимир Новак на прес-конференції повідомив, що й у попередні роки сезон теж почався із затримкою. Схоже, за цей час у рівнян мав з’явитися набутий рефлекс. Довелося почути ще одне пояснення, досить цікаве: три дні середньодобова температура у нас була нижчою за 8 градусів тепла і лише через це відповідальні особи, за їх словами, почали сезон. Все, як передбачено розпорядженням голови облдержадміністрації. За кордоном за таку аргументацію не те що зарплати позбавили б, а й звільнили в одну мить. У нас же люди, знаючи про свою безпорадність, змушені просто чекати тепла, кутаючись у ковдри.

Міський голова Рівного Віктор Чайка про початок опалювального сезону у вівторок висловився лаконічно: “Погано!”. І далі прокоментував: “Раніше потрібно було думати”. Певно, мав він на увазі керівників “Комуненергії” та “Теплотранссервісу”. А оскільки вчасно ніхто не подумав, то зранку діти за мінусової температури повітря йшли в холодні садки, щоб спати у верхньому одязі. На щастя, ініціативні виховательки приносили з дому обігрівачі.

Незважаючи на те, що тепло вчасно подали в будинок дитини, за словами його головного лікаря Віри Кобилянської, чимало дітей через негоду застудилися. “Якщо школи можна закрити до початку опалювального сезону, то садочки - ні, - пояснила заступник міського голови Світлана Богатирчук-Кривко. - Нині в Рівному “Комуненергія” подає тепло лише в один дитячий садочок - той, що знаходиться ближче до підприємства”.

Володимир Новак на тій же прес-конференції пояснив, що причина затримки початку опалювального сезону полягає в заборгованості теплопостачальних підприємств за природний газ: “Комуненергія” винна 5 з половиною мільйонів, а “Теплотранссервіс” - 780 тисяч гривень. А ДК “Газ України” надасть ліміти газу лише за умови повного погашення поточних боргів. За словами пана Новака, ця заборгованість виникла через різницю у вартості тарифів на природне паливо, а тому її має відшкодувати держава. Коли ж це станеться, поки невідомо. Наразі міністр палива й енергетики України Юрій Бойко спеціальною директивою змусив газопостачальні підприємства почати відпуск газу. А наші теплопостачальні підприємства вже взяли банківські кредити, й у разі неоперативності дій уряду з погашення різниці вартості газу, самостійно розраховуватимуться.

Аби більше не виникало боргів, начальник обласного управління житлово-комунального господарства Ніна Весельська покладає великі сподівання на новий Житлово-комунальний кодекс, який Верховна Рада має прийняти у першому читанні вже наступного року. Тоді з боржниками панькатися ніхто не буде. Нині ж за комунальні послуги населення області винне 24 з половиною мільйона гривень.

На запитання, коли ж очікувати тепло у квартирах рівнян, Володимир Новак відповів у стилі останнього генсека: “Процес підключення триває”. Можна зрозуміти, що чекати доведеться. На щастя, синоптики прогнозують потепління.

19.10.2006Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 19.10.2006p. 
На головну сторінку