Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №773 від 25.08.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Причини нічних кошмарів

Причини нічних кошмарів

Походження неприємних снів фахівці в значній мірі пов’язують з настроєм людини, але існують й інші причини ...

Чи доводилося вам посеред ночі прокидатися від якогось переляку або, встаючи вранці з ліжка, вас не покидало відчуття чогось страшенно поганого? І ви починаєте перебирати в пам’яті, що вам снилося. Нічні страхи виникають під час швидкого сну, в тій фазі, коли очні яблука найбільш рухливі. Подібні сни пробуджують відчуття сильного страху і прийдешнього лиха. Нічні кошмари зазвичай сняться в кінці ночі, під ранок. В жахи сплячий стикається із загрозою власного життя або безпеку рідних і близьких. Тривожні сновидіння часто зустрічаються у дітей, але з часом, коли дитина стає старше, періодичність цих снів зменшується. Фільми жахів провокують у дітей тривожні сновидіння

Фахівці стверджують, що існує очевидний зв’язок поганих снів з емоційним станом людини. Особливо, в період сильного розумового напруження і психологічного пресингу. Кошмар - це робота підсвідомості, свого роду, компенсація виниклої психологічної травми або напруги від втрати близької людини, напередодні важливих подій та інших випробувань. Словом, неприємні сновидіння - це наслідок негативного психологічного напруження, яке проживає сплячий останнім часом. Як характерний приклад можна навести людини, який переніс недавно операцію або отримав фізичну травму - ці стани знаходять відображення в неприємних снах: прожите їм трагедія чи біль повертається раз за разом, поки не «зарубцюються шрами» на психіці.

Нерідко поява кошмарів може бути викликане прийомом певних ліків, таких як: бета-блокаторів, транквілізаторів і антидепресантів. Тому, якщо ви недавно закінчили приймати снодійне - не дивуйтеся. Страшні сни і кошмари можуть бути всього лише побічним ефектом прийому лікарських препаратів. Ліки, які призначають при захворюванні Паркінсона - часто стають причиною нічних жахів пацієнтів.

Погані сновидіння можуть вказувати на низький рівень допаміну в мозку, який компенсується збільшенням споживання вітамінів групи В.

Якщо ви їсте перед сном - це теж привід для нічних кошмарів. Любителям пряної, жирної їжі та цукерок - вночі нудьгувати, точно не доведеться! Медичні дослідження доводять, що дієта Аткінсона збільшує число снів, основна маса яких не викликає позитивних емоцій. Прихильники цієї дієти повинні споживати висококалорійну, багату білком їжу з низьким вмістом вуглеводів. Подібний раціон збільшує метаболізм і сильно завантажує мозок, що призводить до нічних жахів. Вживання кофеїну та інших стимуляторів збільшує ваші шанси на те, що вночі ви прокинетеся від «ужастика». Страшним сновидінь у великій мірі схильні особи, що зловживають алкоголем або різко кинути цю згубну звичку.

Фахівці, що вивчають проблему подібних сновидінь, описують людей, схильних цьому явищу, як знаходяться в полоні власних фантазій, що живуть у власному світі і часто мислячих негативно . Люди, що володіють багатою уявою, частіше за інших бачать уві сні кошмари.

Більшість поганих снів може бути відгомоном фізичної або психологічної травми: жертви злочину, насильства часто заново проживають страшні події свого життя у снах.

Існують і інші фізичні фактори, що впливають на появу неприємних снів: хвороби, що супроводжуються лихоманкою, задишка сну, нарколепсії. Іноді нічні кошмари з’являються під час вагітності.

Жахи не потрібно плутати з нічними страхами - між ними немає майже нічого спільного.

Нічні страхи виникають на початку ночі, під час простого короткого сну. Часто сюжет не запам’ятовується і його важко відтворити у свідомості, хоча відчуття страху залишається.

У будь-якому випадку, страшні сновидіння, так чи інакше, пов’язані з проблемами, з ментальним і фізичним здоров’ям людини. Тому не завадить проаналізувати свої сни, які можуть пояснити і підказати, як змінити життя на краще.

25.08.2016



Рівне-Ракурс №10 від 25.08.2016p. 
На головну сторінку