Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №792 від 12.01.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

«Рік старий – рік новий» очима Володимира Хомка

«Рік старий – рік новий» очима Володимира Хомка

Як би ми не хотіли, але стан справ в обласному центрі є головним чинником соціально-економічного розвитку всієї області. Це закономірно, тому що в Рівному проживає приблизно чверть населення області, а за рівнем виробництва та ділової активності значення обласного центру набагато вище. Тому перед Новим Роком автор зустрівся з міським головою Рівного Володимиром Хомком, попросив його прокоментувати підсумки 2016 року та поділитися своїми очікуваннями від року 2017.

Отже, Володимир Хомко про 2016 рік:

Рік для міста був вдалий. Попри всі негаразди в економіці та політиці міський бюджет в нас був профіцитний, і сума перевиконання не може не тішити – це 200 мільйонів гривень. Якщо порівнювати із 2013, 2014 і навіть 2015 роками, хочу сказати – місцеве самоврядування отримало нарешті фінансові можливості для того, аби працювати, а не просто виживати. Це не може не тішити, тому що я чудово пам’ятаю ті часи, коли казначейство просто не пропускало наші платежі, і тоді ситуація в місті була критичною. В 2016 році ми мали і кошти, і можливості їх використовувати. Хоча, звісно, без проблем не обійшлося. Хочу сказати, що я до сих пір не можу зрозуміти поняття «реверсна дотація», яке придумали в Кабінеті міністрів. Якщо дотація, то дають гроші нам, а якщо державний бюджет – навпаки, забирає кошти у органів місцевого самоврядування, то це вже точно не дотація. Але попри такі «сюрпризи», ми все ж можемо працювати і навіть планувати свою роботу принаймні на рік вперед. На мою думку, це добре.

Про уряд

Я на посаді міського голови «пережив» з 2008 року півдесятка урядів та прем’єр - міністрів. Хочу сказати, що попри всю критику Володимира Гройсмана, відчувається, що він був мером обласного центру. Принаймні, відношення нинішнього складу Кабінету Міністрів до органів місцевого самоврядування набагато краще, ніж в інших урядів, хоча якість багатьох рішень нашої центральної влади залишається доволі слабкою. Приклад – ситуація із ПАТ «РІВНЕАЗОТом». В будь-якій країні доля хімічного гіганту, який забезпечує роботою тисячі людей, є пріоритетною для уряду. Якщо виникає загроза зупинки такого підприємства, то для його порятунку працюють міністерства, і відповідає за це чиновник в ранзі віце-прем’єра. Що ж ми бачимо в Україні? Схоже, нікого крім нас, доля «АЗОТу» особливо не хвилює. Це дуже погано, бо у випадку повної зупинки цього підприємства місто не тільки втратить надходження до бюджету, а це близько 10 мільйонів гривень щомісяця, а й отримає кілька тисяч безробітних. Не важко зрозуміти, наскільки це погіршить соціально-економічну та криміногенну ситуацію в місті.

Про плани на 2017 рік

Будемо продовжувати проекти, що були започатковані в попередні роки. В першу чергу – капітальний ремонт нашого стадіону. Вже в лютому очікую, що буде готовий перероблений проект (ми збільшили кількість бігових доріжок з шести до восьми, для того, щоб мати можливість проводити в Рівному змагання світового рівня). Самі ж роботи на стадіоні повинні початися в першому півріччі 2017 року. Цей проект дуже очікуваний для міста.

Також будемо продовжувати програми із спільного фінансування утеплення багатоквартирних будинків. Хочу сказати, що було багато критики стосовно наших міських тарифів на тепло. Однак чомусь забувають «критики» сказати, що при тарифі 36,7 гривні за гекакалорію тепла, мешканці будинків, обладнаних лічильниками тепла, платять від 21 до 25 гривень за одну гекакалорію, а таких споживачів у Рівному 96%. А власники квартир у багатоповерхівках, які взяли участь у програмах по утепленню будинків, платять і того менше. Рекордсменом в цьому є будинок в районі «Дружби» – в ньому тариф за одну гекакалорію становить біля 10 гривень. В 2017 році ми плануємо суттєво збільшити фінансування програм з утеплення і плануємо виділити на такі цілі близько 40 мільйонів гривень. До того ж плануємо утеплити три школи завдяки залученню коштів міжнародної фінансової організації НЕФКО. Але й це не все. Є плани з переобладнання двох-трьох котелень на використання більш дешевого твердого палива замість дорогого газу.

Про наш громадський транспорт

В Рівному відроджується міський електротранспорт. Сьогодні в обласному центрі щоденно виходять в рейс сімдесят тролейбусів. Хочу нагадати, що в найкращі часи парк тролейбусів налічував вісімдесят машин. При цьому ми і надалі будемо купувати нові тролейбуси і плануємо довести їх кількість до ста. Тролейбуси є екологічно чистим та дешевим видом громадського транспорту, і я переконаний, що за ним майбутнє. Також проробляються плани з відродження міського комунального автобусного транспорту, який з часом зможе витіснити з міських маршрутів морально та фізично застарілі маршрутки.

Що ж стосується великих проектів, то нарешті в 2017 році ми почнемо переобладнання одного з міських «довгобудів» – будівлі, що знаходиться за приміщенням поліклініки №2, у міське управління соціального захисту. Річ у тім, що нинішнє приміщення в якому розташоване це управління, неспроможне приймати усіх відвідувачів, і цю проблему потрібно терміново вирішувати. Ну і звісно будемо продовжувати ремонтувати дороги, капітально модернізувати мережу освітлення вулиць та купувати нове обладнання для міських закладів охорони здоров’я.

12.01.2017Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 12.01.2017p. 
На головну сторінку