Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №801 від 16.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

І облрада за блокаду

І облрада за блокаду

В Україні обласні ради мають досить обмежені права. Хоча їх іноді і називають неофіційно обласними парламентами – насправді коло їх повноважень – це розгляд бюджету області та керівництво обласними комунальними підприємствами.

Однак існують моменти в житті країни, коли обласні ради «виходять з тіні» Верховної Ради і приймають документи, що дійсно мають реальну вагу в політичному житті держави в цілому. Так було в 2004 році, коли низка обласних ради не визнала результати другого туру президентських виборів, що в свою чергу стало одним з чинників легалізації протестів, які ми сьогодні знаємо як Майдан. Щось подібне відбулося в Рівному у вівторок, 14 березня. Рівненська обласна рада на своєму позачерговому засіданні прийняла Звернення щодо припинення торгівлі з ОРДЛо та Росією. Питання тут не тільки в тому, що приймався цей документ, як відповідь на силовий розгін активістів, що боролися проти «торгівлі на крові». В розробці Звернення та й взагалі у пленарному засіданні активну участь взяли активісти громадських організацій. Багато з них самі воювали на Сході, і їм тема війни та миру реально болить. Виступи цих людей було важко слухати. Дійсно, як могла наша центральна влада відправляти людей на війну і одночасно продовжувати торгувати з ворогом? Що відчували ці люди, коли на їх очах гинули побратими, а усього в кількох кілометрах їхали поїзди з вантажами до ворога і від ворога. Не можна не погодитися з активістами – державі потрібно визначитися - ми воюємо, або підтримуємо з ОРДЛо нормальні торгівельні стосунки.

Отже рішення обласної ради прийнято, і вже в середу його підтримало РНБО, принаймні в частині заборони торгівлі із ОРДЛо. Для Рівненської області така торгівля не була ніколи важливою (металургійних заводів в нас немає, а електроенергією регіон забезпечують АЕС).

Здається конфлікт вичерпаний, питання і всі крапки розставленні. Однак політична ситуація в країні загострюється, і проблеми великої політики скоріше всього будуть все частіше обговорюватися в стінах обласної ради.

16.03.2017Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2017p. 
На головну сторінку