Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №802 від 23.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як правильно використовувати трави у лікувальних цілях

Як правильно використовувати трави у лікувальних цілях

Здавна лікувальні властивості лікарських рослин і трав та їх специфічні особливості використовувалися в лікувальній практиці.

Знаменитий швейцарсько-німецький алхімік Парацельс, що жив в XVI столітті, казав: «Ліки від отрути відрізняє доза». Це ж можна сказати і про трави: незважаючи на їхню гадану нешкідливість, вживати їх необхідно вкрай обережно. Про які правила варто пам’ятати?

Проконсультуйтеся у лікаря

Перед прийомом будь-яких лікарських трав необхідна консультація лікаря. І тому, що багато трав є отрутними та їхнє передозування небезпечне для здоров›я. І тому, що деякі трави здатні нейтралізувати дію лікарських препаратів і їх не можна приймати в один час. Лікар повинен підказати, чи допустимий прийом тих або інших трав›яних зборів.

Розбавляйте,

а не підігрівайте

У багатьох рецептах зазначено, що настоянку необхідно вживати теплою. У цьому випадку її краще розбавити гарячою водою, а не підігрівати, щоб не зруйнувалися цінні речовини.

Підберіть свій рецепт

Трав’яні збори - не панацея. Буває, що той самий рецепт підходить не всім людям з однаковими захворюваннями. Тому має сенс періодично змінювати рецепти, підбираючи той, котрий виявиться саме вашим.

Трави діють повільно

Трави - не таблетки. Не варто чекати поліпшення після першого ж прийому. Трави діють повільно, але вірно. Буває, що ефект виявляється тільки після закінчення місяця, а іноді повинно пройти набагато більше часу, щоб ви відчули поліпшення.

Збирайте вчасно

Трав’яні збори досить примхливі, адже рослина може принести користь тільки за умови, що вона зібрана в правильний період. Саме тому важливо дотримуватися графіка збору лікарських трав. 

Дотримуйтеся дозування

Якщо в рецепті сказано, що приймати відвар потрібно по 1 чайній ложці, не слід глушити його склянками в надії на якнайшвидше видужання - перебір з дозуванням може привести до отруєння. Також важливо чітко слідувати інструкції з приготування настоянки або відвару.

Зберігайте правильно

Правильні умови зберігання готових зборів - запорука успіху. Спиртові настоянки можна тримати в прохолодному темному місці, інші - винятково в холодильнику. Не слід забувати про те, що деякі рецепти мають на увазі приготування зілля безпосередньо перед його вживанням.

Купуйте трави в аптеці

Під личиною лікарських трав найчастіше ховаються їхні отрутні двійники. І розпізнати їх часом вкрай важко. Тому збирайте тільки ті рослини, з якими ви точно знайомі. Крайній варіант - придбайте енциклопедію лікарських трав з їхнім докладним описом. І вже тим більше не купуйте трави у випадкових людей у підземних переходах або на ринку - робити це варто тільки в аптеці.

Не забувайте про ліки

Якщо мова йде про серйозні хвороби, лікування не повинне складатися винятково зі вживання трав›яних чаїв і настоянок. У першу чергу - медикаменти, призначені лікарем, а трави - лише для підвищення опірності організму й поліпшення загального стану.

23.03.2017



Рівне-Ракурс №10 від 23.03.2017p. 
На головну сторінку