Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №802 від 23.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

7 цікавих фактів про серіали

7 цікавих фактів про серіали

Сучасні серіали вже давно очистилися від поганої слави «видовища для домогосподарок» і стали головною розвагою мас. Сьогодні знімається величезна кількість різних серіалів, і серед них можна знайти видовище на будь-який смак та інтелектуальний рівень. Чергова добірка цікавих фактів присвячується саме цьому явищу сучасної культури.

1. Настільки популярні сьогодні телевізійні серіали прийшли насправді зі світу радіо. У 1930-х роках в Іспанії, США, Латинській Америці з’явилися перші багатосерійні історії, трансльовані день у день. Як правило, це були радіоспектаклі по популярним літературним творам, озвучені всього одним або двома акторами.

2. Багатьом знайома дещо зневажлива назва серіалів – «мильна опера». Воно прийшло теж із тих часів, коли люди слухали радіо. Радіосеріали транслювалися переважно в денний час і призначалися для домогосподарок. Тому реклама в цих передачах була відповідна: мило, пральні порошки, засоби для догляду за будинком.

3. Деякі серіали випускаються протягом багатьох років і навіть десятиліть. Але найтривалішим з них є «Направляючий світло», який почав виходити ще в 1930 році у вигляді радіошоу, а потім благополучно перебрався на телебачення. За 57 років було випущено 18 262 серії. Знаменита у нас «Санта-Барбара» зі своїми 2137 серіями виглядає поряд абсолютно несерйозно.

4. Зйомка перший серіалів обходилася творцям приголомшливо дешево. Для створення історії кохання якогось Хуана і Марії достатньо було недорогих декорацій та кількох провінційних акторів. Проте з часом серіали перетворювалися на улюблену розвагу мас, які вимагали все нових відчуттів. Сьогодні п’ятірка найдорожчих серіаліввиглядає наступним чином (вказана ціна виробництва одного епізоду):

«Швидка допомога» (1998-1999) – 13 мільйонів доларів.

«Рим» (2005-2007) – 10 мільйонів доларів.

«Друзі» (1994-2004 ) – 10 мільйонів доларів (фінальний сезон).

«Марко Поло» (+2014) – 9 мільйонів доларів.

«Камелот» (2011) – 7 мільйонів доларів.

1. Деякі актори швидко втомлюються від однопланових ролей і прагнуть до різноманітності. Американська актриса Хелен Вагнер (Helen Wagner) очно не з їх числа. У мильній опері «Як обертається світ» Хелен Вагнер знімалася впродовж 54 років в ролі Ненсі Хьюз. Це стало найдовшою роллю в історії телебачення, про що зроблено відповідний запис у Книзі рекордів Гіннесса.

2. Улюблені нами «Закон і порядок», «Доктор Хаус», «Секретні матеріали», «Доктор Хто» і багато інших телетвори правильно називати НЕ серіалами, а процедуралами (Procedural drama). Саме так називається різновид телесеріалів, сюжет в яких будується навколо кожного епізоду. Їх основна відмінність – можливість дивитися серіал з будь-якої серії без шкоди для розуміння сюжету.

3. Нешкідливі з вигляду мильні опери можуть надавати великий і деколи непередбачений вплив на глядачів. Так, дослідження, проведене в 2008 році в Бразилії, показало, що поширення серіалів знижує народжуваність і збільшує число розлучень. Вчені до прийшли висновку,що тебачення вселяє людям нові норми поведінки, які, в свою чергу, призводять до зміни демографічної ситуації.

23.03.2017



Рівне-Ракурс №10 від 23.03.2017p. 
На головну сторінку