Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №811 від 25.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Полунична пора

Полунична пора

Почався сезон полуниць, а це означає, що настала пора смачного оздоровлення. Адже за допомогою цих ягід можна нормалізувати обмінні процеси, вивести холестерин, поповнити запас вітамінів, очистити кишечник, позбутися зайвої маси тіла й оздоровити свій організм у цілому. У складі ягід багато вітамінів, таких як А, В, С, Е, К, солі заліза, фосфор, кальцій, дубильні речовини, йод. Тож ви зможете вдосталь наситити свій організм вітамінами та мікроелементами, якщо їстимете ягоди полуниць протягом усього сезону.

Дуже корисні полуниці дітям, але, щоб не з’явилися алергійні висипання, рекомендується давати їх з медом, молоком чи йогуртом. Радять їсти полуниці й літнім людям, адже ці ягоди поліпшують роботу серця та нирок. До того ж вони позитивно впливають на слизові оболонки бронхів і легенів та сприяють виведенню шлаків з організму. Добре застосовувати їх у косметичних цілях: протирати шкіру обличчя льодом із замороженого соку чи свіжими ягодами – це й відбілить, і омолодить. Ось такі вони - ягоди полуниць: і смачні, й корисні.

СОЛОДКІ РЕЦЕПТИ ЗЦІЛЕННЯ

Тим, хто з’їдає по 1 склянці полуниць на день чи п’є морси й компоти з неї, жодні закрепи не загрожують.

Антоціани, які містять ці ягоди, перешкоджають тромбоутворенню, запобігають розвитку інсульту й уповільнюють процеси старіння. Для цього досить з’їдати щодня по жменьці полуниць протягом усього сезону.

Відомо, що артеріальний тиск має властивість підвищуватися вранці, коли найбільшу активність проявляють нирки, тому добре саме в цій порі з’їсти 8-10 ягід, які мають легкий сечогінний ефект, таким чином можна позбутися від надмірної рідини, а отже, нормалізувати тиск.

Полуниці містять саліцилову кислоту, яка має протизапальні властивості, а це означає, що вони здатні тамувати біль і сприяють виведенню сольових відкладень з організму людини, для цього досить з’їдати по 1 склянці ягід на день.

У разі хворого горла добре робити полоскання настоєм плодів: 2 ст. л. ягід залити 1 склянкою окропу, настояти в термосі протягом 30 хв, перецідити. Помічні полоскання цим настоєм ротової порожнини в разі неприємного запаху з роту, адже це він знищує мікроби.

Китайські вчені дійшли висновку, що щоденне вживання ягід полуниць - це чудова профілактика онкологічних захворювань.

У разі екземи помічні полуничні компреси: розім’яти свіжі ягоди до однорідного стану, отриману кашку викласти на марлю й накласти на уражене місце.

Такі компреси корисно робити й за вугрового висипання та сонячних опіків.

Коктейль від анемії: взяти 1,2 кг свіжих полуниць, 500 мл натурального йогурту,

стевії до смаку, перемішати всі інгредієнти в блендері. Такий напій наситить організм вітамінами й мікроелементами та підвищить імунітет.

Настій із полуниць рекомендується вживати як сечогінний, потогінний і послаблювальний засіб. Для цього 2 ст. л. свіжих ягід слід заварити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв у термосі, перецідити й приймати по 0,5 склянки перед їдою тричі на день.

ПОЛУНИЧНА СОКОТЕРАПІЯ

Не менше корисний і сік полуниць. Фахівців рекомендують уживати його в разі хвороб травного тракту: колітів, гастритів; захворювань печінки й жовчного міхура, геморою. Полуничний сік знижує рівень «поганого» холестерину в крові й захищає від ушкоджень такі органи, як підшлункова залоза й селезінка. Крім того, він допомагає позбутися глистів, знищує хвороботворні бактерії, сприяє загоєнню ран і виразок, поліпшує апетит й очищує весь організм, оскільки володіє м’якою потогінною та сечогінною дією.

Такій хворобі, як рахіт, можна запобігти, якщо регулярно давати дитині сік полуниць. Помічний він і за деяких шкірних захворювань, а також стоматиту й виразкового гінгівіту.

За каменів у жовчному міхурі народна медицина радить пити полуничний сік натще по 1 склянці щоранку.

Сік полуниць у суміші з малиновим (1:1) рекомендують пити за проносів до їди. Хоча це може здатися дивним – адже ці ягоди радять уживати й у разі закрепів. Річ у тім, що речовини, що містяться в полуницях, здатні знищувати збудників кишкових інфекцій, а також пневмококи, стафілококи й стрептококи, котрі зумовлюють безліч небезпечних захворювань - від уражень шкіри до заражень крові.

У разі захворювань печінки народна медицина радить пити щодня по 1 склянці полуничного соку вранці натщесерце.

КОРИСНІ ПОРАДИ

• Кращий спосіб «зберігання» полуниць - це купити й відразу з’їсти. Проте коли все ж потрібно потримати ягоди протягом доби - не слід їх мити. Треба акуратно викласти плоди в простору миску, закрити її харчовою плівкою й поставити на нижню полицю холодильника.

• Їсти полуниці слід у проміжках між прийомами їжі: за годину до їди чи через 2 години після. Тоді всі вітаміни засвоюються організмом сповна.

• Добре вживати ягоди з молоком чи сметаною: кальцій компенсує «удар» щавлевої кислоти, яка є в полуницях, по суглобах і зубах.

• Ягоди, посипані цукром, слід з’їсти відразу, доки не окислилися вітаміни.

• Хвостиків від полуниць викидати не варто. Висушіть їх на підвіконні - й протягом усієї зими зможете пити вітамінний чай. На відміну від самих ягід, вони корисні за подагри, остеохондрозу, допоможуть і в разі застуди.

Увага! Є в червоної красуні й свої мінуси. Не варто вживати полуниці людям, які хворі на гастрит, гастродуоденіт, виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, у разі шлункових та ниркових кольок: дрібні кісточки ягід подразнюють слизову оболонку. Існує думка, що не потрібно захоплюватися полуницями й людям, які страждають від подагри, інакше їх стан може загостритися. Обережними з полуницями слід бути й гіпертонікам, які вживають препарати на основі енаприлу: у поєднанні з полуницями цей препарат може обтяжити нирки.

І, звісно ж, слід дотримуватися обережності, вживаючи полуниці, якщо ви алергік, адже ягоди, завдяки своїй пористій структурі, здатні накопичувати потужний алерген — пилок.

25.05.2017





Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2017p. 
На головну сторінку