Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №819 від 20.07.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Поради, які допоможуть вивести застарілі плями від поту

Бензин і аміак Застарілі плями від поту на одязі можна прибрати за допомогою бензину і аміачного розчину. Для цього необхідно спочатку обробити пляму бензином, а потім ретельно протерти її серветкою або губкою, змоченою в розчині аміаку. Особливо ретельно потрібно обробити контури плями, тому що, якщо їх не відтерти як слід, після висихання вони можуть знову з’явитися. Після обробки річ слід випрати в розчині прального порошку.

Перекис водню

Легкі жовтуваті плями від поту можна обробити трипроцентним розчином перекису водню. Для цього серветкою, змоченою в такому розчині, слід обробити всю площу потової плями. Потім річ ​​слід прополоскати у воді і повісити сушитися на сонці.

Ацетилсаліцилова кислота (аспірин)

Плями від поту можна вивести розчином ацетилсаліцилової кислоти. Для цього візьміть дві таблетки аспірину, потовчіть їх в порошок і розмішайте в половині склянки теплої води. Акуратно протріть пляму від поту тканинною серветкою, змоченою в цьому розчині, і залиште річ так полежати пару годин. Потім проперіть її в розчині прального порошку звичайним способом. Плями зникнуть.

Нашатирний спирт і кухонна сіль

З лляних і бавовняних тканин плями від поту можна вивести за допомогою нашатирного спирту і кухонної солі. У склянці води розчиніть по одній чайній ложці кухонної солі і нашатирного спирту і замочіть плями в цьому розчині. Через деякий час прополощіть річ в теплій воді і проперіть звичайним способом.

Кухонна сіль

Особливо страждають від поту шовкові і вовняні речі. Шовк - дуже делікатна тканина. Для того щоб з шовкової тканини вивести плями від поту, візьміть гіпосульфіт, який продається в фототоварах, або звичайну кухонну сіль. Одну столову ложку кухонної солі або одну чайну ложку гіпосульфіту розчиніть в склянці води і протріть тканину в місці забруднення тканинною серветкою, добре змоченою в цьому розчині. Залиште річ трохи полежати, а потім прополощіть її в теплій кип’яченій воді. Треба сказати, що в такому розчині можна прополоскати річ, навіть якщо вона не постраждала від поту. Таким чином можна освіжити фарби на шовковій тканині і відновити її блиск.

Мильний розчин і щавлева кислота

Для світлих і кольорових вовняних речей застосовують різні способи очищення від плям поту. Для світлої речі приготуйте мильний розчин і м’якою щіточкою гарненько, але акуратно потріть пляму. Після цього ретельно прополощіть річ теплою водою кілька разів, щоб вийшов весь мильний розчин. Потім розведіть в склянці води одну чайну ложку щавлевої кислоти і змочіть цим розчином пляму від поту. Дайте речі полежати. Потім прополощіть її теплою водою кілька разів і розвісьте сушити.

Уайт-спірит

Кольорові вовняні вироби очищаються від поту за допомогою нашатирного спирту і уайт-спіриту. Змішайте чотири частини уайт-спіриту з двома частинами нашатирного спирту і обробіть плями цією сумішшю. Після того, як оброблена таким чином річ ​​трохи полежить, її потрібно ретельно прополоскати кілька разів у теплій воді.

Таким же способом можна виводити плями від поту з світлого або білого шовку, тільки дозування в цьому випадку інше: уайт-спірит і нашатирний спирт змішується в рівних кількостях невеликими порціями. Цим способом можна очищати і шовкові підкладки.

20.07.2017



Рівне-Ракурс №10 від 20.07.2017p. 
На головну сторінку