Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №267 від 23.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відверто про ЦЕ

Сифіліс презерватив не зупинить

Сифіліс презерватив не зупинить

Щороку медики виявляють нові венеричні інфекції

Нещодавно три рівненські подруги здійснили давно задуманий план: купили гарячі путівки до далекої південної країни, щоб засмагати-купатися-розважатися. Звісно ж, розраховували і на секс, тому взяли, як вони казали, валізу презервативів. Проте валіза спокійно лежала в номері готелю, коли, напившись текіли на пляжній вечірці, кожна з подруг влаштувала собі sex on the beach. Одна - з офіціантом, друга - з туристом із Гамбурга, третя - з метрдотелем, який чудово розмовляв російською. У результаті: у двох дівчат виявили якісь “дивні” венеричні хвороби, а третя подруга - “залетіла”.

Можна зробити безліч висновків із невдалого відпочинку, найперший з яких - треба завжди мати при собі презервативи. Але чи завжди вони рятують від венеричних хвороб, кореспондент “РР” поцікавилася у головного лікаря Рівненського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Наталії МАНЯК.

- Ще з десяток років тому ми знали традиційні венеричні хвороби: сифіліс, гонорею, трихомоніаз. А нині їх відомо, щонайменше, двадцять, і найприкріше те, що кількість збудників шкірно-венеричних хвороб щороку збільшується. Адже цивілізація не стоїть на місці - з’являються нові, сучасні діагностично-лабораторні методи, які виявляють раніше невідомі патології та недуги. Сифіліс - найскладніша хвороба, якою заражаються при статевому контакті і яка передається побутовим шляхом. Люди іноді навіть не підозрюють, що вони хворі. Не звертають уваги, наприклад, на малинову виразку на статевих органах чи в роті, на збільшені лімфовузли.

- Наскільки дієвим є використання презерватива?

- По-перше, у кожної людини має бути один постійний партнер для статевого життя. Але якщо вже склалася ситуація з точністю до навпаки, то перед тим, як лягти в ліжко, до незнайомця треба уважно придивитися. Тобто - оглянути його статеві органи і місця навколо них. Якщо ви помітили висипку, якесь почервоніння, виділення, набряк - у жодному разі не погоджуйтеся на секс. Адже якщо є невеличкі мікротріщинки на шкірі, на губах деінде і відбувається тертя тіла об тіло, то жоден презерватив не допоможе. Хламідіоз, хвороба нового покоління, передається статевим шляхом і вражає статеві органи, призводить до безпліддя. Від хламідіозу презерватив теж не завжди врятує, як і від гонореї. А ця хвороба часто призводить до порушення зору, ураження суглобів, сечостатевої системи і безпліддя.

- Як же захистити себе від венеричних хвороб? Що порадите?

- Звичайно ж, здоровий, моральний спосіб життя! А знизити ризик зараження презерватив усе-таки допоможе. Бо ж це найпростіший і ефективний штучний засіб запобігання інфекціям. Якщо ж зараження, всупереч усьому, сталося, не лякайтеся, не впадайте у відчай і не біжіть до приятелів, сусідів чи в аптеку. А мерщій ідіть до лікаря, у шкірно-венерологічний заклад або анонімний кабінет. От у Рівному, на вул. Степана Бандери, 54, у такому анонімному кабінеті працюють наші лікарі. І мене тішить, що люди, особливо молодь, приходять на обстеження і не сподіваються, що хвороба минеться сама.

Мовою цифр
хвороба2006 рік2005 рік
Сифіліс402 особи527 осіб
Гонорея386408
Трихомоніаз10401159
Хламідіоз13701155
23.11.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 23.11.2006p. 
На головну сторінку