Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №844 від 18.01.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Народні методи захисту рослин від весняних заморозків

Ймовірність весняних поворотних заморозків існує аж до середини червня. Коли у вас кілька квітучих чагарників, їх можна швидко укрити лутрасилом, мішками, соломою, щитами на підставках, матами і т.д.

Зазвичай поворотні заморозки виникають при зниженні температури нижче 0 °С в нічний період.

Найнебезпечнішими заморозками є літні, які трапляються на початку червня. В цей період відбувається найбільш активне розвиток культур.

Навіть на одній заміській ділянці температура в приземному шарі може відрізнятися в залежності від розташування городу і саду.

Наприклад, в низинних місцях небезпека виникнення пізніх заморозків різко зростає.

Пов’язано це з тим, що тепле повітря легше холодного, тому воно піднімається вище, поступаючись місце в низовині холодних потоків.

За зовнішніми ознаками досить просто помітити вплив заморозків на культуру. На рослинах з’являються темні плями, при цьому ушкоджуються не тільки зовнішні частини квітів, але і зав’язі.

Ураження листя багаторічних культур вважається менш небезпечним, тому що вони здатні давати новий приріст із сплячих бруньок.

Найстаріший і найвідоміший спосіб захисту рослин від знижених температур – задимлення. Основна умова цього методу: дим повинен стелиться по поверхні землі. Задимлення проводять в безвітряну погоду.

Як тліючого матеріалу добре підходять тирса, листя, солома. Вони можуть довго диміти без прояву відкритого вогню.

Також для захисту рослин від весняних заморозків використовують нетканий матеріал, він добре тримає тепло. На жаль, він не підійде для захисту дерев. Чим щільніше матеріал, тим краще зберігається тепло під ним.

Дощування – ще один спосіб захисту рослин від весняних та літніх заморозків. Це найпростіший спосіб і досить ефективний.

Волога земля формує певний мікроклімат навколо культур. Вдень грунт накопичує тепло від сонця, а вночі поступово його віддає.

Рослини поливають перед настанням заморозків. При тривалому зниження нічної температури проводять додаткові поливи.

18.01.2018



Рівне-Ракурс №10 від 18.01.2018p. 
На головну сторінку