Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №270 від 14.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Січень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
Лютий 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Новини Рівне
QRcode

#Що ми їмо?

Ковбаса уповільненої дії

У м’ясних виробах немає місця для м’яса

Випробувальна лабораторія харчової продукції системи Держспоживстандарту перевірила вироби кількох м’ясопереробних підприємств Рівненщини і виявила у них підвищений вміст нітритів.

“Небезпеки не уникнути, доки не буде налагоджена тісна співпраця між органами Держспоживстандарту, управлінням у справах захисту прав споживачів і службою ветеринарної медицини,” - стверджують працівники ДП “Рівненський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації”.

“Усе є отрутою, усе є ліками, важливою є лише доза” - ця мудра думка царя Соломона справедлива і стосовно чилійської селітри або її хімічного аналога - нітриту натрію (NaNO2).

Якби не нітрити, ковбаса та шинка мали б неапетитний вигляд і дуже швидко псувалися. Нітрити зберігають гарний рожевий колір м’ясних продуктів та уповільнюють ріст бактерій, які можуть спричинити ботулізм. З іншого ж боку, регулярне вживання “стабілізованої” таким чином ковбаси може призвести до руйнування здоров’я її фанатів, адже нітрити у фарші підсилюють дію нітрозамінів, що провокують онкологічні захворювання. Харчові продукти з високим рівнем концентрації нітритів можуть призвести до важких наслідків для здоров’я необережного споживача.

Допустима концентрація нітриту у продукті - не більше, ніж 0,005 відсотка. А от у ковбасах, які постачає на ринок рівненське підприємство, його вміст становить 0,0086-0,0088 відсотка від загальної маси. Приватний підприємець із села Деражне Костопільського району пішов іще далі: у продукції його ковбасного цеху виявлено від 0,0950 до 0,0149 відсотка нітриту.

За словами заступника директора ДП “Рівнестандартметрологія” з питань державного нагляду за дотриманням стандартів Володимира БОНДАРЄВА, сьогодні на Рівненщині існує близько 120 ковбасних цехів, і лише в десяти відсотків із них є власні лабораторії, які мають можливість контролювати якість продукції. За дотриманням санітарних вимог м’ясопереробними підприємствами стежать структурні підрозділи ветеринарної служби області. Лабораторія ветеринарної медицини кожні десять днів отримує зразки продукції для аналізів. Результати цих випробувань стабільно позитивні, чого не скажеш про висновки раптових перевірок, проведених на вимогу обласного управління у справах захисту прав споживачів. Саме тоді виявляються результати недотримання санітарно-гігієнічних норм, визначених Міністерством охорони здоров’я.

Сьогодні технічні умови дозволяють виробнику змінювати рецептуру ковбасних виробів. Звичайно, йому нелегко уникнути спокуси замінити дороге натуральне м’ясо фаршем механічної обвалки птиці та дешевими білками рослинного походження. Трішки фантазії технолога, - і ось уже маємо ковбасу напівкопчену, першого ґатунку, “Краківську-Нессе”, “Краківську особливу”, “Особливу Буковинську” або “Шпикачки улюблені”. А те, що після усіх дозволених замін у цьому фарші вже не знайшлося місця для справжнього м’яса, виробника не хвилює. Адже визначати вміст рослинних білків фахівці пропонують розрахунковим шляхом за такою складною формулою, розв’язати яку під силу хіба що лауреату Нобелівської премії. Так що ж ми їмо?

14.12.2006Валентина ЗАХАРОВА


Переглядів: 1196

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1208 від 20.02.2025p.
¤ 
Як вживання кави впливає на водний баланс?

Як вживання кави впливає на водний баланс?

Кава присутня в житті багатьох людей. Рідко хто обмежу­ється 1 чашкою на день, зазвичай рахунок йде на 3 і більше порцій напою. Багато хто любить каву, але боїться її впливу на організм. Адже відомо, що кофеїн є діуретиком....

¤ 
Збив пішохідку на нерегульованому переході

Збив пішохідку на нерегульованому переході

Автопригода сталася 10 лютого близько 08:30 на вулиці Кулика і Гудачека у Рівному....

¤ 
Наркотики та майже 1000 патронів: острожанина викрили на незаконному зберіганні заборонених предметів

Наркотики та майже 1000 патронів: острожанина викрили на незаконному зберіганні заборонених предметів

45-річний острожанин і раніше був судимий за злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів....

¤ 
На Рівненщині розвиватимуть мережу ЦНАПів за допомогою партнерів зі Швеції

На Рівненщині розвиватимуть мережу ЦНАПів за допомогою партнерів зі Швеції

Шведсько-українська Програма Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» допомагатиме громадам Рівненської області створювати та розвивати центри надання адміністративних послуг....

¤ 
Молодь Рівного навчала літніх рівнян як користуватись додатком «HELSI» в телефоні

Молодь Рівного навчала літніх рівнян як користуватись додатком «HELSI» в телефоні

8 лютого команда Молодіжної ради Рівного, в рамках проєкту «Зв’язок поколінь», який всіляко підтримується очільником громади Віктором Шакирзяном, вже вкотре відвідала територіальний центр соціального обслуговування громадян. Цього разу метою візиту було проведення тренінгу для людей поважного віку з користування смартфонами....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22796)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18688)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15666)
• Допомога під час карантину [967] (15640)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15380)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15281)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15201)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15144)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15143)
• Живи до ста! [965] (15077)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15023)
• Бюджет і ми… [965] (14989)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14872)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14853)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14715)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14655)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14332)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14331)

ТОП-15 свіжого номера:

• Молодь Рівного навчала літніх рівнян як користуватись додатком «HELSI» в телефоні (258)
• Як вживання кави впливає на водний баланс? (70)
• На Рівненщині розвиватимуть мережу ЦНАПів за допомогою партнерів зі Швеції (70)
• «На Рівненщині програма ментального здоров’я впроваджується за 4-ма напрямками», – Олександр Коваль (70)
• Як швидко заточити тупі ножиці? (68)
• «Верес» U19 вдруге переміг Буковину (68)
• Наркотики та майже 1000 патронів: острожанина викрили на незаконному зберіганні заборонених предметів (65)
• П’ятий тур турніру пам’яті Володимира Шморгуна (65)
• Чистимо ванну від жовтого нальоту та іржі (65)
• Печиво-брауні (65)
• Простий трюк для чищення столових приладів (64)
• Очищення лобового скла взимку (64)
• Найактивніші громади і заклади Рівненщини 2024 року (63)
• Видалення жирних плям з одягу за допомогою лимона і гірчиці (62)
• Збив пішохідку на нерегульованому переході (61)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"