Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №846 від 01.02.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс розваг

Найкорисніша риба у світі

Найкорисніша риба у світі

Скумбрія – аристократка серед своїх побратимів, вона відноситься до блакитної породи окунеподібних. Її друга назва – макрель, однак так цю рибу прийнято називати в англомовних країнах. Взагалі до сімейства скумбрієвих входить 51 вид риб, причому у більшості з них мають важливе промислове значення. Ця риба любить тепло. Скумбрії в пошуках теплих вод постійно мігрують в Мармуровому і Чорному морях, вздовж узбережжя Америки. Її також ловлять в Японії та Австралії. Є австралійська, атлантична, японська та африканська скумбрія.

Ця риба визнана найкориснішою морською рибою, оскільки найменше з усіх видів риб насичена руттю, яка потрапляє з морської води

У скумбрії присутня величезна кількість різних вітамінів, мікро – і макроелементів.

Вона містить:

засвоюваний в 3 рази швидше, ніж яловичий, білок: в 100 грамах цієї риби міститься до половини його денної норми споживання;

жирні кислоти Омега-3, завдяки чому нормалізується рівень холестерину;

вітамін В12: завдяки його змісту на клітинному рівні підвищується споживання кисню;

вітамін А, необхідний для росту і регенерації шкіри і слизових оболонок;

риб’ячий жир: він розширює кровоносні судини серцевого м’яза, що викликає скорочення утворення тромбів у кровоносних судинах;

фосфор, зміцнює кістки і зуби;

сірку, яка допомагає боротися зі шкідливими бактеріями;

цинк: він необхідний для функціонування кожної клітини в організмі;

марганець, виявляє вплив на розвиток скелета;

калій, якого потребують м’які тканини;

натрій для підтримки в клітинах організму водно-сольового балансу;

нікотинову кислоту та вітамін D для зміцнення кісток і нервової системи;

селен, необхідний для нормального функціонування імунної системи.

Калорійність скумбрії

Незважаючи на жирність, калорійність скумбрії невисока: у 100 грамах продукту міститься близько 200 калорій. Навесні жирність цієї риби низька (близько 3%), тільки восени вона доходить до 30% від ваги тіла риби, тому осіння жирна скумбрія – відмінний джерело Омега-3 жирних кислот і вітамінів: групи D і B 12.

Користь скумбрії

Завдяки такій величезної кількості корисних речовин прийом в їжу скумбрії сприяє:

збільшенню захисних сил організму;

зниження ризику виникнення онкологічних захворювань;

поліпшенню зору;

зниження головного болю, болю при артриті і артрозі;

перешкоді утворення холестеринових бляшок;

насичення кровообігу серця і мозку;

поліпшенню пам’яті;

послаблення псоріазу;

регулювання обміну речовин і рівня гормонів;

скорочення вмісту канцерогенів;

Корисна скумбрія:

- майбутнім матерям і годуючим жінкам – для харчування плода і підтримки лактації;

- підліткам – для нормального формування внутрішніх органів;

- маленьким дітям, для рівномірного розвитку мозку і організму загалом.

Також помічена її користь для профілактики атеросклерозу, її потрібно вживати хворим на цукровий діабет і людям похилого віку.

Вживання в їжу жирної риби оберігає від астми: люди з низьким вмістом магнію більш схильні її нападів. Люди, які часто вживають скумбрію, менше відчувають депресію.

Шкода скумбрії і протипоказання

Шкода від скумбрії може виражатися у виникненні алергічних реакцій і з’являтися при індивідуальній непереносимості риби і морепродуктів.

Скумбрія в копченому або солоному вигляді може завдати шкоди тим, хто страждає гіпертонією, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирковою недостатністю та захворюваннями печінки.

Користь і шкода скумбрії – тонка межа: в цілому скумбрія може завдати шкоди здоров’ю тільки тоді, коли її вживають у великих кількостях, однак при збалансованому харчуванні вона – незамінне джерело вітамінів і корисних речовин.

Запікаємо скумбрію з овочами у фользі

4 скумбрії;

150 грамів твердого сиру;

3 морквини;

4 цибулини;

3 столові ложки майонезу;

3 столові ложки сметани;

зелень кропу і петрушки;

сіль, олія.

Приготування:

Скумбрію розморозити, почистити і помити. Розділити на філе, видалити кісточки і порізати на великі шматки.

Цибулю почистити від шкірки, помити і порізати кільцями або півкільцями.

Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці або порізати кружечками.

На розігріту сковорідку з олією викласти цибулю і підсмажити до золотистого кольору, додати моркву і ще смажити на маленькому вогні близько 10 хвилин.

Зелень кропу і петрушки промити, просушити і дрібно порізати.

Твердий сир натерти на крупній тертці.

В окремій посудині перемішати натертий твердий сир зі сметаною, майонезом, декількома ложками води і зеленню. Посолити до смаку.

Форму для запікання застелити фольгою і викласти спершу шар смаженої цибулі з морквою, поверх овочів – шматки скумбрії, і все це залити сирною масою.

Форму накрити фольгою і поставити в розігріту духовку.

Запікати 30 хвилин при температурі 180º, а потім зняти фольгу і пекти ще 15-20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Скумбрія у білому вині з помідорами

4 тушки скумбрії

4 помідори

1 головка часнику

свіжа зелень петрушки

1 склянка білого сухого вина

¼ лимона

соняшникова олія для змащування

сіль, перець до смаку.

Приготування:

Скумбрію випатрати, помити, посолити, збризнути соком з четвертинки лимона, залишити на 30 хв. маринуватися.

Очистити і дрібно порізати часник. Посікти петрушку.

Помідори помити, розрізати навпіл, ложкою вибрати трішки м’якоті, щоб утворилися маленькі заглибинки. У ці ямки покласти по щіпці подрібненого часнику.

Викласти цілі тушки скумбрії у глибоке деко, щедро змащене олією. Між рибинами порозкладати половинки помідорів з часником.

Посолити, поперчити, полити білим вином і запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин.

Подавати рибу разом із помідорами, посипавши страву посіченою петрушкою.

01.02.2018





Рівне-Ракурс №10 від 01.02.2018p. 
На головну сторінку