Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №846 від 01.02.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Якість молочної продукції зросте до європейської

Якість молочної продукції зросте до європейської

Якість молочної продукції поступово наближатимуть до європейських стандартів. У зв’язку з цим з липня 2018 року мають вступити в дію нові вимоги до закупівлі молока в господарствах населення. Це означає, що замість 5-ти сортів молока матимемо три – екстра-класу, вищого ґатунку і першого.

Як розповідає директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько, у Європі ніде такого немає, коли сировину для молочної продукції приймають від одноосібних господарств з однією коровою.

«Це молоко другого ґатунку. Його у Європі використовують для виробництва нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну. Натомість європейські стандарти передбачають виробництво молочної продукції з першого сорту», - зазначає Надія Переходько.

Як говорять фахівці, підвищення якості молока від другого ґатунку до першого не вимагає значних затрат. Йдеться про дотримання гігієни персоналу і самих тварин. Персонал, задіяний у роботі з тваринами, повинен бути в чистому одязі, використовувати чисті рукавички, дезінфікувати руки.

Для доїння потрібно застосовувати чисті ємності. А ще краще, доїльний апарат або доїльну установку, які необхідно дезінфікувати після кожного доїння. Корови повинні підлягати ветеринарному догляду.

«Звичайно, що один селянин не буде купувати доїльний апарат, тому задля цього варто об’єднуватися у кооперації та працювати над поліпшенням санітарно-гігієнічних умов праці», - зауважує директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА.

Підвищення якості молочної сировини сприятиме збільшенню її закупівельної ціни. А переробні підприємства, які її купуватимуть, матимуть можливість постачати свою продукцію на європейські ринки.

Нагадаємо, що цього року у Державному бюджеті передбачено 4 мільярди гривень на розвиток тваринництва.

01.02.2018



Рівне-Ракурс №10 від 01.02.2018p. 
На головну сторінку