Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №848 від 16.02.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

10 фактів про молоко, яких ви могли не знати

10 фактів про молоко, яких ви могли не знати

Молоко – один із найкорисніших продуктів, які подарувала людині природа.  Воно містить вітаміни і мікроелементи, необхідні для гармонійного розвитку людського організму – це факт. Тому тема молока завжди була і є нагальною.

Разом із тим довкола молока існує чимало міфів, виникають палкі дискусії. Одні стверджують, що молоко взагалі не потрібне дорослим, інші, навпаки, заявляють, що молоко – це цінне джерело незамінних вітамінів, тож від такого продукту у жодному разі не можна відмовлятись.

У цій статті наведено 10 фактів про молоко, які допоможуть вам розібратись, де правда, а де вигадка, а також з’ясувати, яке саме молоко краще купувати для своєї родини.

Найкорисніше – щойно видоєне молоко

Свіже, щойно видоєне охайною господинею молоко від здорової корови  дійсно є найкориснішим для людського організму. Поживних речовин у ньому найбільше, і шкідливих бактерій немає. Лікарі знають, що бактерицидний фермент, котрий виробляється молочною залозою корови, знищує усі шкідливі мікроорганізми. Проте його дія короткотривала – за 1,5 -2 години після надою фермент починає розщеплюватись, а шкідливі бактерії – розвиватися. Задля безпеки таке молоко перед вживанням слід прокип’ятити.

Тому, хто має бабусю у селі, а у неї ще й є корова – швидше їдьте і смакуйте парне молочко. Адже у місті, на жаль, купити такий “скарб” неможливо. Однак є гарна альтернатива, про це далі буде.

Молоко скисає під час грози

“Якщо молоко швидко скисло – чекай грози”, – помітили таку особливість ще наші предки в сиву давнину і використовували цей феномен як своєрідний прогноз погоди.

Цю цікаву властивість молока навіть із сьогоднішніми технологіями пояснити важко. Науковці, звичайно, висувають певні припущення. До прикладу: довгохвильові електромагнітні імпульси сприяють розвитку та розмноженню мікроорганізмів… і ще багато розумних слів. Але це все одно лише припущення, а не науково доведена аксіома.

До речі, не реагує на грозу ультрапастеризоване молоко, бо в ньому відсутні будь-які мікроорганізми.

Вживання молока подовжує тривалість життя

У той час, коли скептики із впевненістю заявляють, що молоко не приносить жодної користі для організму, вчені виявили цікавий факт. Як з’ясувалося, улюблений продукт усіх довгожителів –  молоко. Вони споживають щонайменше одну порцію молочної продукції щодня, і зазвичай це саме молоко.

Доведено, що люди, які регулярно вживають страви із вмістом молока набагато рідше страждають від захворювань серцево-судинної системи, живуть довше, а що таке артеріальний тиск їм практично невідомо.

Прихильники народної медицини і навіть спеціалісти (лікарі, дієтологи) рекомендують людям, у яких погана спадковість, схильність до захворювань серця чи вже є ознаки хвороби, пити більше молока та загалом вживати молочну продукцію частіше.

Ще молоко – це, свого роду, профілактичний засіб, адже він має седативний ефект на організм, заспокоює нервову систему та усуває прояви стресу. А ми ж знаємо, що хвороби переважно мають психоматичну природу і проявляються від нервів.

Найкраще купувати ультрапастеризоване молоко

Все молоко без виключення, яке продають у магазинах і супермаркетах, обов’язково проходить певну термічну обробку. На разі існує два основні види:

Пастеризація: молоко нагрівають до 75 – 85°С і витримують при цій температурі від 40 секунд до кількох хвилин. Така обробка зберігає корисні властивості молока і вбиває більшість шкідливих мікроорганізмів, однак залишає живими їх спори, які через деякий час знову розмножуються та псують цей продукт.

Ультрапастеризація: молоко обробляють при температурі 140°С протягом 4-х секунд, після чого миттєво його охолоджують до 4-5°С. Це найбільш прогресивна технологія термічної обробки молока, котра знищує абсолютно всю патогенну мікрофлору, у тому числі спори, але завдяки короткій тривалості обробки, зберігає більшість корисних речовин і не руйнує молочний білок.

Завдяки багатошаровій картонній упаковці ультрапастеризоване молоко залишається свіжим довгий час. Не дивно, що відкриття методу ультрапастеризації вважають найбільшим досягненням харчових технологій XX століття.

З молока можна робити їстівний пластик

Дуже цікаве застосування молока вигадали американські вчені. Вони винайшли новий вид біодеградуючого пластику, тобто такого, що розкладається в природних умовах і не шкодить довкіллю. Його виготовляють з казеїну – унікального білка, який міститься тільки в молочних продуктах. Інженер-хімік Американського агрокультурного дослідницького центру Пеггі Томасула відкрила унікальний метод виготовлення з казеїну стійкої водонепроникної оболонки, яку, до того ж, можна їсти. Це покриття – альтернативний варіант пакування молочних продуктів.

Сьогодні це нововведення популярне лише у США. Однак, можливо вже через кілька років і на українських прилавках можна буде знайти йогурт або шматок сиру в їстівній «молочній» упаковці.

Молоко – один із основних інгредієнтів, який додають майже у всі види випічки

Мабуть, сьогодні не знайти господині, що не мала б “секретного” рецепту булочок чи тортика, який дістався їй у спадок ще від прабабусі та містить молоко. Адже смаколики із цим інгредієнтом вигідно відрізняються чудовими смаковими властивостями, привабливим зовнішнім виглядом, неперевершеним ароматом та super-хрумкою скоринкою.

А пояснити цей феномен просто: протеїн, який міститься в молоці, робить тісто пружним, вологим, ніжним і легким, воно швидко підіймається під час випікання, а молочні жири додають спеченому продукту неповторного смаку та аромату.

У давні часи захищали молоко від скисання за допомогою жаб

У давнину, коли про холодильники годі було й мріяти, використовували дуже оригінальний спосіб захисту молока від скисання – до нього кидали жаб…

Історики називали це явище не інакше, як забобонами. Але біохіміків ця “дивина” дуже заінтригувала. Вони вирішили у всьому розібратися і, провівши ряд досліджень, змогли розкрити “таємницю”. Виявляється, що в шкірних залозах жаби містяться антимікробні речовини. Це, свого роду, природний антибіотик, який захищає жабу від інфекцій. То ж, коли та опинялася в молоці, воно справді не скисало так швидко.

Те, що люди колись цим способом активно користувалися, – це факт. Та цікаво було б дізнатися, як саме вони це виявили… На щастя, у сучасному світі існують менш бездушні та більш приємні методи захисту молока від скисання.

Молоко – це кращий напій-енергетик

Молоко – це кращий напій для відновлення сил та енергії після тренування або фізичної активності

Завдяки ідеальному поєднанню вуглеводів, жирів, протеїну та мікро- та макроелементів молоко відновлює сили краще, ніж будь-який енергетик. Дієтологи довели, що молочні напої, якщо їх спожити одразу після фізичних навантажень, сприяють покращенню обмінних процесів в організмі людини.

Цей факт буде особливо цікавим для тих, хто займається фізичними навантаженнями для того, щоб скинути кілька зайвих кілограмів.

Молоко – продукт із оптимальним співвідношенням корисних властивостей і ціни

Кальцій, білок, протеїн, калій, рибофлавін, ніацин, а також вітаміни A, D, B12… – це далеко не повний перелік того, чим багате молоко. Без цього продукту опорно-рухова, нервова, кровоносна системи в людському організмі просто не змогли б ефективно та повноцінно функціонувати.

І що не може не тішити нас та наші гаманці, увесь цей вітамінний скарб можна купити у будь-якому магазині за цілком прийнятною ціною.

Молоко – самодостатній продукт

Вчені довели, що навіть доросла людина може вижити, вживаючи лише молоко. В ньому містяться всі необхідні елементи та мікроорганізми. Людство ще у найдавніші часи оцінило всі переваги цього незамінного продукту. Молоко допомагало людині вижити під час жорстоких війн, захворювань, катаклізмів. Перший смак, який пізнає новонароджена дитина, – це смак материнського молока. Цей продукт гордо і заслужено носить звання “білого золота”, і скільки б зусиль не докладали хіміки, фізики чи біологи у своїх лабораторіях, йому неможливо знайти гідної альтернативи.

16.02.2018



Рівне-Ракурс №10 від 16.02.2018p. 
На головну сторінку