Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №848 від 16.02.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

47 ОЦТІВ від безлічі хвороб

47 ОЦТІВ від безлічі хвороб

Наталя Демчишин зі Львівщини вже 15 років користується фруктовими оцтами власного виробництва, на цей натуральний продукт жінка «підсадила» своїх друзів і знайомих.

Захопленість на все життя

Дипломований спеціаліст, Наталя Демчишин багато років працювала в лабораторії екології Інституту землеробства і тваринництва. Але весь час мала зв’язок із рослинами, досліджувала їх вплив на здоров’я людини, застосовувала в приготуванні страв і різних оздоровчих настоїв, тоді ж захопилася й оцтами.

Адже, як говорить пані Наталя, фахівці стверджують, що переважна більшість оцту на вітчизняному ринку – досягнення хімічної промисловості. Зокрема, оцтову кислоту (CH3COOH) виготовляють із нехарчової сировини, під час нагрівання й сухої перегонки стружки, переробки нафти й природного газу. Така кислота містить шкідливі альдегіди та солі важких металів.

В Україні чинний стандарт Мінагрополітики України, який дозволяє виробникам виготовляти замінники оцту шляхом розведення водою оцтової кислоти із застосуванням запашних речовин чи без них. Такий оцет, як правило, продається під назвою «Столовий» і до натурального жодного стосунку не має.

«Адже корисні властивості, - переконана Наталя Демчишин, - має тільки справжній фруктовий оцет, одержаний методом бродіння. Він містить харчові кислоти, складні спирти, ефірні речовини, які не тільки створюють неповторний смак і аромат оцту, а й наділяють його всіма цілющими якостями».

Біолог пояснює, що натуральний фруктовий оцет зберігає в собі майже всі корисні властивості плодів, з якого він приготований, практично в незміненому вигляді. Більше того, кисла форма розчинених в оцті речовин робить їх доступнішими для розщеплення та засвоєння в організмі людини. Міцність фруктового оцту 3,5-7%.

Цілющий результат природного бродіння

«Найбільш відомими в наш час, - каже пані Наталя, - є два різновиди фруктового оцту: яблучний та винний. Але така обмеженість є невиправданою, адже Творець щедро наділив нашу землю розмаїттям фруктів, ягід із цілющими властивостями, неповторними та унікальними. Упродовж 15 років я роблю фруктові оцти. Уже відпрацювала для себе оптимальну технологію, яка дає можливість екстрагувати максимум корисних речовин із м’якоті, шкірки й навіть насіння плодів. Такий оцет добре освітлений, він абсолютно прозорий.

Ніяких стимуляторів бродіння я не використовую: бродіння відбувається тільки за рахунок природних оцтовокислих мікроорганізмів, які є на поверхні всіх плодів. Процес бродіння при цьому відбувається повільніше, але одержаний оцет має потужну бактерицидну дію».

У переліку різновидів фруктового оцту, які готує пані Наталя, є й такі, які в основі (за давнім італійським рецептом) мають молочну сироватку. Молочна сироватка допомагає організмові синтезувати гормон радості – серотонін, особливо потрібний в осінньо-зимовий період.

Оцти, виготовлені з фруктів шляхом бродіння за участю природних оцтовокислих мікроорганізмів, повністю зберігають смак, аромат і колір сирих плодів.

Ось лише деякі з них: полуничний, вишневий, малиновий, абрикосовий, персиковий, яблучний, сливовий, яблучний+пелюстки рожі, пелюстків рожі, яблучно-персиковий, грушевий, виноградний (синій виноград), виноградний (білий виноград), виноградний (рожевий виноград), полуничний із гілкою вишні, яблучний+шипшина, яблучний+ожина, яблучний+обліпиха, обліпиховий, калиновий, смородиновий, чорничний, диневий, яблучно-аличевий із коренями кульбаби, персиковий зі шкірками плодів каштана, абрикосовий із куркумою, з цвіту липи, з квітів і коренів кульбаби, малиновий (з гілками та коренями), з кореня лопуха тощо.

Рушник із оцтом – «швидка» від високого тиску

Цілющі властивості фруктового оцту визначає його хімічний склад. Спільними для всіх різновидів фруктового оцту є наявність калію, який покращує роботу серця й нервової системи; кальцію, який забезпечує міцність кісток; заліза, яке сприяє кровотворенню; магнію, який пов’язаний із виникненням позитивних емоцій, фосфору, який є поживою для кісток і мозку, та багатьох інших макро- та мікроелементів. Пектинові речовини, які містяться в фруктовому оцті, допомагають знизити рівень холестерину, нормалізувати артеріальний тиск., зменшити ризик виникнення інфаркту. Набір потужних антиоксидантів (вітаміни А, Е, В,С, бета-каротин, різноманітні флавоноїди) здатний зменшувати уразливість клітин до хвороб та старіння.

Завдяки такому багатому складу, фруктовий оцет рекомендують для поліпшення роботи травного тракту, обміну речовин (допомагає засвоєнню корисних речовин), із метою профілактики раку (гальмує процес утворення злоякісних клітин) тощо.

Геронтологи радять людям старшого віку зранку випивати склянку оцтово-медового напою здоров’я: 1 ст. л. оцту, 1 ч. л. натурального меду (виноградний оцет не потребує меду) на склянку чистої води кімнатної температури для відновлення сил та підвищення енергетики.

Для профілактики або на початку розвитку вірусної хвороби ефективним є вживання такого «коктейлю»: 1 ст. л. фруктового оцту, розведеного в 1 склянці теплої води (чаю, компоту), з додаванням 1 ч. л. меду й 2-3 крапель йоду. Цим розчином добре полоскати й горло.

За болю в суглобах такий розчин яблучного оцту (без йоду) вживають по 1 склянці тричі на день до їди. Курс 1–2 місяці. Після поліпшення стану рекомендуть скоротити об’єм споживаного розчину до 1 склянки щодня. За бажання додати 1–1,5 ч. л. світлого меду. Крім того, хворі ділянки тіла обтирають розчином яблучного оцту (1 частина оцту на 1 частину води) до поліпшення стану. Обтирання можна робити 1-2 місяці з перервами через кожні 10 діб на 2-3 дні.

За гіпертонії щодня вживають розчин 2 ч. л. яблучного оцту в 1 склянці перевареної води.

Крім того, для зниження артеріального тиску треба потримати стопи ніг на бавовняному рушнику, змоченому в яблучному оцті (підлогу попередньо застеляють поліетиленом). Процедура триває 10 хвилин.

За варикозного розширення вен щодня перед сном протирають яблучним оцтом частини тіла з розширеними венами. Окрім цього, двічі на день випивають 1 склянку теплого розчину, приготованого шляхом змішування 1 склянки перевареної води та 1-2 ч. л. яблучного оцту.

Цей напій рекомендують пити по склянці щодня в разі слабкого, але частого головного болю. У разі гострого головного болю роблять інгаляцію: в емальовану посудину наливають 0,5 л води та 0,25 л яблучного оцту. Отриману суміш кип’ятять. Гарячий розчин знімають із вогню й, не охолоджуючи, повільно вдихають випари до зникнення головного болю.

У разі грибкових захворювань щоденно, по кілька разів, уражену шкіру змочують чистим яблучним оцтом. Окрім цього, розчином яблучного оцту з водою (1:2) змочують шкарпетки з бавовни, віддушують і надягають їх. Для посилення лікувальної дії на бавовняні шкарпетки слід додатково надягти вовняні. Тримають – доки висохнуть шкарпетки.

Завдяки своєму багатому вмісту яблучний оцет поліпшує стан людини за спазмів, судом, нервового тиску. Для цього 2–3 рази на добу слід приймати внутрішньо 1–1,5 склянки розчину яблучного оцту (2 ч. л. на склянку води), змішаного з 1 ч. л. меду. Можна вживати протягом 1–2 місяців.

За сльозоточивості очей також використовують яблучний оцет. Узяти 1 ч. л. оцту на склянку води, додати 1 краплю йоду. Пити один раз на день упродовж 2 тижнів. Потім - тільки по вівторках і четвергах.

Також радять у разі опіків до ушкодженого місця негайно прикласти клаптик натуральної тканини, змочений яблучним оцтом. Тримати до зникнення болю. Яблучний оцет є одним із найдієвіших протиопікових засобів, він запобігає утворенню пухирців тощо.

Увага! Підбирайте індивідуально для себе оптимальну концентрацію яблучного оцту, напій має бути для вас приємним на смак і не спричиняти дискомфорту в органах травлення. Після вживання яблучного оцту слід обов’язково прополоскати рот чистою водою, щоб залишки кислоти не руйнували зубної емалі. Людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, а також хворим на виразку шлунка та дванадцятипалої кишки вживати фруктовий оцет потрібно обережно, у великих розведеннях.

Помічник кожної господині

Оцет – незамінний продукт в арсеналі кожної господині. Його використовують для приготування багатьох страв, для розпушення тіста, в консервуванні, готуванні маринадів, соусів, заправок, запашних напоїв і, звісно, ж борщів. Надати їжі неповторного смаку може тільки хороший натуральний оцет. Можна брати яблучні оцти на основі молочної сироватки і з додаванням (окремо) звіробою, кмину, м’яти, часнику, базиліку, майорану.

Пані Наталя поділилася з нашими читачами деякими рецептами оцтів, які зроблять їжу не лише смачною, а й корисною.

Яблучний оцет із шипшиною. Половину 3-літрової банки заповнити нарізаними спілими яблуками й залити окропом майже до повного об’єму. Додати 200 г цукру. Залишити на 2 тижні в теплому місці. Розчин процідити й додати до нього півлітрову банку плодів шипшини. Додати ще 200 г цукру. Через 2 тижні розчин знову процідити. Стежити за процесом бродіння, часто перемішуючи та додаючи порціями по 50 г цукру залежно від сорту яблук і очікуваної міцності оцту до утворення оцтовокислої матки. Такий оцет збагачений вітамінами С і Р, активізує ферментні системи й окисно-відновні процеси в організмі, має потужну жовчогінну дію.

Аналогічно можна приготувати яблучний оцет із глодом. Для цього по вказаній вище схемі додають плоди глоду. Такий напій здатен регулювати кров’яний тиск, зменшувати збудливість нервової системи, усувати різні болісні симптоми.

Природній полівітамінний концентрат можна отримати, виготовивши біооцет з обліпихи. Для цього 3-літрову банку заповнити наполовину подушеними плодами обліпихи й залити окропом майже до повного її вмісту. Додати 300 г цукру. Залишити на 2 тижні в теплому місці. Розчин процідити й додати ще 200 г цукру. Стежити за процесом бродіння, додаючи порціями по 50 г цукру залежно від потрібної міцності оцту. Такий розчин має також гальмівний вплив на розвиток атеросклерозу, знижуючи рівень холестерину.

Стародавній італійський рецепт приготування фруктового оцту на основі молочної сироватки дає змогу приготувати яблучний оцет, збагачений великою кількістю мінеральних елементів: кальцію, магнію, фосфору, а також усіх вітамінів групи В.

Для приготування такого оцту 3-літрову банку заповнюємо на половину нарізаними яблуками, заливаємо свіжою молочною сироваткою. Додаємо 300 г цукру. Залишаємо на 2 тижні в теплому місці. Потім розчин проціджуємо, додаємо ще 200 г цукру. Під час бродіння постійно перемішуємо суміш, додаючи порціями по 50 г цукру до отримання оцтовокислої матки.

За тиждень до вживання такий оцет можна ароматизувати будь-якими травами залежно від уподобань. Для цього додати до 250 мл оцту 1 ст. л. майорану, базиліку, чебрецю тощо. Такий розчин дуже корисний для тих, у кого порушено механізм засвоєння кальцію або спостерігається його нестача.

16.02.2018www.zid.com.ua



Рівне-Ракурс №10 від 16.02.2018p. 
На головну сторінку