Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №854 від 29.03.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Сергій Рибачок: «Якісна перепідготовка медиків - запорука ефективного лікування»

Сергій Рибачок: «Якісна перепідготовка медиків - запорука ефективного лікування»

Не секрет, що технології в медичній галузі розвиваються швидше ніж підвищується рівень підготовки самих медиків. Ця проблема не нова, але на Рівненщині активно працюють над її вирішенням. Адже в нашій області впроваджується масштабний проект Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей». Для того, щоб лікарі мали змогу якісно використовувати новітнє обладнання, яке закупається в рамках цієї програми, та були в курсі новітніх наукових розробок, проводиться велика робота з перепідготовки медичних кадрів. Так, в середу, 28 березня, в Рівному відбулась п’ята обласна медична конференція «Лікування та профілактика хвороб системи кровообігу у Рівненській області».

Перед її початком автор поспілкувався з консультантом з управління проектом Світового Банку Сергієм Рибачком.

- Сергію Леонідовичу, в цілому наскільки вдається проводити навчання медичних кадрів в рамках проекту Світового Банку?

- Вже майже з самого початку реалізації нашого проекту здійснюється велика програма навчання та перепідготовки кадрів. Можу сказати, що ми організуємо не тільки конференції, а й провели вже більше п’ятдесяти тренінгів, в яких взяли участь близько тисячі лікарів. Що стосується конференцій, то це п’ятий такий захід. В роботі кожного з них беруть участь по вісімдесят п’ять лікарів з районів Рівненської області. Зупинюсь більш детально на нинішньому заході.  

Участь в конференції прийняли: доктор медичних наук, член-кореспондент Національної академії Наук України, професор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова Руденко Анатолій Вікторович, доктор медичних наук, професор кафедри сімейної медицини ЛНМУ ім. Д. Галицького, керівник Луцького Центру Кардіоваскулярної патології Ягенський Андрій Володимирович та доктор медичних наук, професор кафедри ендокринології ЛНМУ ім. Д. Галицького Кіхтяк Олеся Павлівна та провідні фахівці з кардіології Рівненщини. Тобто, представництво провідних науковців-кардіологів є дуже потужним і це не може не тішити. Теми доповідей на п’ятій конференції теж є дуже актуальними для медиків-практиків. Це зокрема обговорення ролі кардіо-хірургів у лікуванні ХСК, ускладнення ЦД: чи достатній контроль глікемії для покращення прогнозу у хворого високого СС ризику, профілактика серцево-судинних ризиків, гострий інфаркт міокарда - чи можливе зменшення постінфарктних ризиків та інші актуальні теми.

- Скажіть, будь ласка, а чим принципово відрізняються конференції від тренінгів?

- Тренінги – це, в першу чергу, практичні зайняття, а конференції - більш теоретичні, наукові заходи. Вони доповнюють один одного, і тому, ми в своїй роботі прагнемо гармонічного поєднання цих двох форм роботи.

- Що в планах з перепідготовки кадрів?

- Ми активно працюємо над розширенням нашої роботи. Так, вже в нинішньому році, чотири групи наших лікарів, по десять чоловік в кожній, відправляться на стажування до Литви. В планах є відправка на стажування двох груп лікарів до Австрії, або Ізраїлю. Також ми готуємо до відправки на стажування за кордон групу менеджерів медичних закладів. Хочу наголосити - кандидатів на поїздки за кордон обирають в самих районах.

Також в планах провести в рамках здійснення четвертого етапу нашого проекту тренінги для середнього медичного персоналу. Планується, що в них будують задіяні двісті - триста медичних сестер. Так що роботи в нас вистачить.

29.03.2018Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2018p. 
На головну сторінку