Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №271 від 22.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Під Новий рік

Таємничий світ сауни

Таємничий світ сауни

Існуть три основні види лазень, які поділяються за конструкцією залежно від температури та вологості повітря. До так званих “сухих” належать звичайна лазня-кам’янка, російська та фінська сауни з температурою повітря від 60 до 120 градусів і вологістю - до 25 відсотків. До “вологих” (з нижчою температурою та стовідсотковою вологістю повітря) можна віднести фінську та східну лазні. Існують ще й водяні бані, які є популярними в Японії.

Кому не варто йти до сауни

Сауна протипоказана при застудних захворюваннях, які супроводжуються підвищеною температурою, при загостренні хронічних хвороб, важких вегетативних розладах, тромбофлебіті, гіпертонії, епілепсії. Не бажано йти до лазні вагітним жінкам та людям із хворим серцем і нирками.

Правила поведінки у лазні

Перш ніж іти до лазні, спеціалісти радять підготувати свій організм. До сауни не варто йти відразу після прийому їжі, звісно, слід утриматися від алкогольних напоїв. Щоб очистити клітини від накопичених шлаків, приготуйте собі чай із лікарських трав або заваріть зелений чай із лимоном. Для тих, хто хоче схуднути, підійде склянка чаю із квіток каркаде.

Перед тим, як зайти до парильні, обов’язково постійте під душем. Спеціалісти радять митися без мила, щоб уникнути пересихання верхнього шару шкіри. Не варто відразу випробовувати свій організм і лягати на верхню полицю у парильні. Спочатку краще полежати хвилин п’ять на нижній полиці, щоб тіло трохи прогрілося при невисокій температурі. Судини шкіри поступово розширяться, почнеться потовиділення.

У парильні не варто робити різких рухів: якщо стрімко встати, ви ризикуєте на мить втратити рівновагу і впасти. Коли ж вийдете з парильні, не лягайте відразу відпочивати, походіть кілька хвилин. Перед тим, як знову зайти до парильні, відпочиньте хвилин 20. І перебувати там краще не більше десяти хвилин. А любителі “гострих” відчуттів одразу можуть пірнути до басейну з холодною водою.

Останнім часом модною стала біосауна. Вона схожа на великий надутий мішок з отворами для голови та рук, усередині якого з чотирьох віконець виходить сухе повітря з температурою 45 градусів, а з двох - пара. Після 20-хвилинного перебування в біосауні тіло прогрівається настільки, що під час відпочинку через шкіру виділяється до 1,5 літра поту.

22.12.2006Підготувала Ольга БЕЛТЕРЕЦУ



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2006p. 
На головну сторінку