Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №857 від 19.04.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чим обробляти картоплю перед посадкою. Декілька порад щодо вибору препаратів

Чим обробляти картоплю перед посадкою. Декілька порад щодо вибору препаратів

Сьогодні вибір засобів захисту настільки широкий, що неважко розгубитися і зробити невірний вибір. Чим же обробляти картоплю перед посадкою, щоб захистити рослини від шкідників і захворювань?

Для захисту до або під час посадки в ґрунт використовують такі препарати для обробки картоплі:

- фунгіцид Максим, що затримує розвиток фітоспорозу, захищає сходи картоплі від ризоктоніозу і знижує поразку культури звичайною і сріблистою паршою;

- системний інсектицид Круйзер, що захищає бульби від комплексу наземних і ґрунтових шкідників - дротянок, попелиці і колорадських жуків;

- системний фунгіцид Квадрис, що гарантує захист від сріблистої парші, ризоктоніозу та інших хвороб, а також сприяє поліпшенню якості та збільшенню врожайності картоплі;

- інсектофунгіцид Cелест Топ з високою ефективністю захищає картоплю від наземних і ґрунтових шкідників, а також від грибкових хвороб, що вражають бадилля, корені і бульби картоплі;

- двокомпонентний інсектицид Воліам Флексі, що охороняє картоплю від поразки сисними шкідниками, а також колорадськими жуками і дротянками;

- інсектицид Форс, що викликає загибель дротянок ще до того, як вони ушкоджують бульби картоплі;

- інсектицид Актара, що гарантує захист картоплі від шкідників не менше, ніж на два місяці;

- препарат Престиж, що захищає пізні сорти картоплі від ризоктоніозу, мокрих гнилей, парші та колорадського жука й поліпшує схожість, пагоноутворення й ріст вегетативної маси картоплі.

Обробка картоплі від колорадського жука

Колорадський жук уже багато років є серйозною проблемою для всіх, хто вирощує картоплю. Є безліч препаратів, що знищують колорадського жука на кущиках картоплі, але які існують засоби для обробки картоплі перед посадкою?

Можна використовувати в цій якості системний фунгіцид потрійної дії Матадор Гранд, що захищає картоплю від колорадського жука, хрущів, дротянок, білокрилок, молі, блішок, цикадок, попелиці, а також від таких хвороб, як фітофтороз, альтернаріоз, пероноспороз, макроспоріоз, ризоктоніоз та інших. Витрату препарату розраховують так: на обробку 30 бульб потрібно 30 мл препарату розчинити в 200 мл води. Перебраний посадковий матеріал розкладають в один шар і обприскують розчином Матадора Гранд, потім дають бульбам підсохнути, перевертають їх і обприскують з іншого боку. Після просушки картопля готова до посадки. Цей спосіб називається обробкою «на столах».

Гарні результати дає передпосадкова обробка картоплі від жука сумішшю 100 мл препарату Престиж і 70 мл препарату Максим - цієї кількості має вистачити на обробку 100 бульб. Однак варто знати, що Престиж для обробки картоплі ранніх сортів не застосовується, оскільки він зберігається в бульбах протягом 60-70 днів, а ранні сорти дозрівають у середині літа, і ви ризикуєте вжити в їжу разом з пюре й препарат Престиж. Те ж можна сказати і про препарат Матадор Гранд.

Для обробки ранніх сортів картоплі від колорадських жуків можна використовувати препарати з менш тривалим терміном дії - наприклад, Табу, термін дії якого не довше 45 днів, Круїзер, норма витрати якого при обробці «на столах» 7 мл на 10 кг бульб, та інші.

Обробка картоплі від дротянки

Дротянки - це личинки жуків-коваликів, які проробляють у картоплині ходи. Це справжнє лихо, тому що таку бульбу простіше викинути, чим почистити. У боротьбі з цією комахою використовується багато засобів. Наприклад, препарат Табу для обробки картоплі, російський аналог Престижу, успішно знищує не тільки дротянок, але й попелиць, і колорадських жуків. Способи обробки картоплі перед посадкою існують різні: можна обробити цим засобом картоплю «на столах», як обробляють її Престижем, наприклад, або обприскати препаратом дно лунки або борозну перед посадкою. Витрата препарату Табу 1-2 л на сотку.

Крім Табу в боротьбі з дротянкою успішно застосовуються препарати Командор, Імідор, Нуприд 600, Пікус, Круйзер і все той же незамінний Престиж. Ці препарати знищують не тільки личинок коваликів, але й інших ґрунтових шкідників - ложнодротянок, хрущів, палю, нематод, совок, а також охороняють бульби від грибкових хвороб.

Обробка від попелиці

Для боротьби із цим всюдисущим шкідником яких-небудь спеціальних засобів не потрібно. Захистити картоплю від попелиці, а заодно й від молі, можна все тими ж препаратами, які використовуються для боротьби з колорадським жуком і ґрунтовими шкідниками - Круйзер, Табу, Пікус, Командор, Імідор, а також Селест Топ, Престиж і Матадор Гранд. Якщо ви проведете передпосадкову обробку картоплі цими препаратами, то захистите її від усіх видів шкідників, а заодно і зміцните її імунітет для боротьби з грибками.

Профілактика хвороб

Підготовка картоплі до посадки вимагає попередньої обробки бульб від грибкових хвороб. Для цього використовують розчин мідного купоросу: чайну ложку засобу розводять у трьох літрах води. Бульби не обприскують розчином, а опускають їх у нього на 2 хвилини. Потім картоплини просушують і через 2-3 дні приступають до посадки.

Ще один спосіб запобігти захворюванню картоплі грибковими хворобами, це обробка бульб перед посадкою фунгіцидом Фітоспорин-М. Приготуйте розчин препарату відповідно до інструкції й опустіть у нього бульби на 15 хвилин. Після обробки просушіть картоплю.

Проти патогенних грибків бульби обробляють препаратами Максим, Престиж, Квадрис, Колфуго супер у суворій відповідності з інструкцією.

Народні засоби

Що стосується колорадського жука, то навряд чи є народний засіб, що міг би позбавити від нього вашу картоплю, але є способи, які можуть перешкодити його розмноженню. Наприклад, під час посадки можна кинути в лунку щіпку попелу або посадити разом з бульбою кущову квасолю або коріандр, що володіють яскравим запахом. Підходять для цієї ролі базилік, календула й пижмо.

Обробка бульб картоплі перед посадкою марганцівкою - теж досить діючий спосіб. Попередньо пророщені бульби заливають розчином перманганату калію на півгодини. Витрата препарату для розчину - 1 г на літр води. Можна приготувати комбінований розчин: в 10 літрів води додають 10 г мідного купоросу, 1 г марганцівки, 20 г борної кислоти й ретельно перемішують. Після обробки цим розчином бульби просушують.

Опудрювання попелом: у відрі води розчиняють кілограм попелу й опускають у нього картоплю прямо в сітці. Цей спосіб, крім захисту бульб від хвороб, дозволяє їм насититися калієм, без якого ріст і формування нових бульб буде неповноцінним.

Основними ж способами захисту картоплі від хвороб і шкідників як і раніше є дотримання сівозміни й агротехніки культури.

19.04.2018



Рівне-Ракурс №10 від 19.04.2018p. 
На головну сторінку