Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №271 від 22.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Народ із міліцією

Правоохоронці зі студентами патрулюють вулиці Рівного

Студенти патрулюють місто

Кількість бажаючих працювати на громадських засадах із правоохоронцями зростає

Спробувати себе у ролі працівника міліції може майже кожен. Для цього потрібно всього лише завітати у Рівненський міський штаб громадських формувань з охорони громадського порядку та висловити своє бажання співпрацювати на громадських засадах із правоохоронцями. “А чи вигідно?” - запитаєте. “Вигідно”, - запевняє майор міліції, старший інспектор відділу громадської безпеки УМВС України в Рівненській області Юрій ЗІЛІЦЬКИЙ, з яким ведемо розмову далі.

- Пане Юрію, у чому ж полягає співпраця міліції з громадськістю?

- Члени громадських формувань (саме так звуть добровольців) патрулюють вулиці міста у вечірній час разом із міліціонерами. Це студенти, місцеві мешканці віком від 18 до 60 років (і чоловіки, і жінки). Вони допомагають правоохоронцям підтримувати громадський спокій на вулицях, при потребі можуть бути понятими та свідками. Таким добровольцям видають посвідчення члена громадських формувань, спеціальний одяг та синю пов’язку з жовтим написом “Охорона правопорядку”. У Рівному близько 500 чоловік допомагають правоохоронцям.

- Але робота на громадських засадах теж потребує якогось стимулювання? Як ви заохочуєте громадян, які виявляють бажання співпрацювати з правоохоронцями?

- Так, стимулювання є. Зокрема, грошове: за кожне патрулювання, скажімо, дружинники отримують приблизно десять гривень (гроші виділяються із міського бюджету). Для студентів (адже саме вони складають значну частину громадських формувань з охорони громадського порядку) - це неабияка підтримка. До того ж, спудеям-дружинникам вуз знижує оплату за гуртожиток. Працюючим людям, які допомагають міліціонерам на громадських засадах, додається три дні до відпустки.

- Як проходить патрулювання?

- О 18-ій годині дружинники та працівники міліції збираються біля Рівненського міськвідділу міліції (що на вулиці Пушкіна обласного центру). Останні розповідають добровольцям про тонкощі патрулювання, яке триває до 23-ї години. Після цього дружинники вирушають на службу разом із працівниками міліції. Кожного дня на вулицях Рівного патрулюють по 10-15 добровольців.

- Поповнити лави дружинників та інших громадських формувань при УМВС можна будь-коли?

- Так. Все, що для цього потрібно, - завітати з документами, які засвідчують особу, до Рівненського міського штабу громадських формувань з охорони громадського порядку (дільничний пункт міліції №4, що на вулиці Відінській, 3) і написати заяву.

- Пане Юрію, який сенс підключати громадськість до співпраці з правоохоронцями? Неукомплектованість кадрів?

- Насправді громадські формування з охорони громадського порядку існують для того, щоб зблизити народ із міліцією, показати нелегкі будні правоохоронців та, звісно, отримати допомогу для подолання злочинності. У радянські часи діяльність громадських формувань була досить ефективною. Ми прагнемо її відновити.

22.12.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2006p. 
На головну сторінку