Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №858 від 26.04.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Під час весняної толоки на Рівненщині ліквідували 400 стихійних сміттєзвалищ

На Рівненщині підсумували результати масштабних прибирань, що відбулись у рамках щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля».

Як розповіли в департаменті житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА, впродовж минулого тижня в області ліквідували 418 стихійних сміттєзвалищ, вивезли 5 тисяч метрів кубічних побутових відходів та висадили 22 тисячі дерев і кущів.

Також було встановлено 16 нових та відремонтовано 622 існуючих дитячих майданчиків.

В суботнику взяло участь майже 3 тисячі колективів підприємств, організацій та установ – загалом це понад 70 тисяч жителів області.

На Рівненщині обговорюють шляхи вирішення релігійних конфліктів

На Рівненщині працює експертна рада Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

23 квітня в приміщенні ОДА за круглим столом зібрались науковці-релігієзнавці, громадські експерти, представники ОБСЄ, Адміністрації Президента України та Мінкульту. Вони спільно з місцевою владою та духовенством мають на меті знайти механізми вирішення міжконфесійних конфліктів та напрацювати рекомендації для їх впровадження у інших регіонах.

Як зазначив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, останні два роки Рівненщина живе досить мирно і весь цей час вдавалось домовлятись, що є гарним сигналом.

«Сподіваюсь, що результатами зустрічі будуть дієві кроки, які сприятимуть мирній ситуації на теренах Рівненщини. А також, маю надію, що нещодавній виступ Президента у Верховній Раді про надання Вселенською Патріархією Томосу про автокефалію, Православній Церкві України, стане дороговказом для мільйонів українців, буде визначальним кроком для молодої української держави», - зазначив Олексій Муляренко.

Найбільш тривожне для області релігійне питання - це ситуація, що виникла в селі Птича Дубенського району. Нині там місцевий храм зачинений, а богослужіння громади УПЦ та УПЦ КП проводять в інших приміщеннях.

Як розповів заступник начальника відділу регіональної політики у сфері культури, релігії та національностей обласного управління культури і туризму Ігор Соколовський, Рівненська область є багатоконфесійною. Тут нараховується близько 1600 статутів релігійних громад. Серед православних діє 650 релігійних організацій УПЦ та понад 350 – УПЦ КП.

«Конфлікт цей ми маємо владнати цивілізовано. Перш за все, це залежить від самих громад. Тільки тоді, коли громади розуміють усю складність ситуації, і коли вони ідуть на поступки заради доброї справи, щоб храм виконував свою функцію, спір розв’яжеться», - відзначив Ігор Соколовський.

Під час засідання звучала пропозиція запровадження чергового богослужіння у місцевому храмі села Птича від представників УПЦ КП. Цю пропозицію виявили слушною в експертній раді. Проте представники УПЦ вважають кращим розв’язанням конфлікту будівництво нового храму.

На Рівненщині визначили кращі книги року

У Рівненській обласній бібліотеці нагородили переможців щорічного конкурсу «Краща книга Рівненщини».

Конкурс тривав з 1 лютого 2017 року до 1 лютого 2018 року. За цей час опитали близько 38 тисяч осіб – читачів і бібліотечних фахівців, дітей і молодих людей, представників інтелігенції.

На заключному етапі визначили 51 книгу-лідера, серед яких члени журі обрали кращі видання в 11 номінаціях.

Цього року вперше в історії конкурсу ввели номінацію «Молодь про війну».

Кращі книги 2017 року:

«Краща поетична збірка»

Слободенюк Р. Пора найкоротшої тіні

«Краще прозове видання»

Велесик П. Сіті Пандори.

«Краще видання з мемуаристики та документалістики»

Кулик О. Терниста дорога: життєвий шлях і пастир. Діяльність архімандрита Мефодія (Сибіковського) (1902-1978 рр.)

«Краще довідкове видання»

Дерев’яні церкви Рівненської області

«Краще видання для юнацтва та молоді»

Циганчук К. Коли приходить темрява

«Краще видання для дітей»

Медвєдєва О. Рівненський буквар

«Краще історико-краєзнавче видання»

Давидюк Р. Українська політична еміграція в Польщі: склад, структура, громадсько-політичні практики на території Волинського воєводства

«Кращий літературний дебют»

Шупер В. Живим та щасливим

«Краще поліграфічне видання»

Тарасевич Н. Георгій Косміаді: життя і творчість у документах

«Краще художнє оформлення книги»

Григорчук О. Femme Watcher

«Молодь про війну»

Захарченко О. Вертеп. #РоманПроМайдан

Мирогощанська громада до впровадження нової системи освіти готова

У центральній садибі працює опорна школа І-ІІІ ст. у ній навчається 362 учні, з яких 13 у філії села Мокре, 32 – філії села Липа.

У середню і старшу школу діток возить новий шкільний автобус, який придбали минулоріч за умови співфінансування. Тобто громада з власних коштів виділила 400 тис.грн, остаточну суму дофінансовувала держава. Вдалося також віднайти гроші на ремонт даху школи, а це 1 млн.700 тис. грн.

У 1 класі навчається 2 дітей з особливими освітніми потребами. Поруч з ними завжди працює помічник вчителя. Однокласники вже звикли до особливих діток, завжди їм у всьому допомагають. Вчителі переконані, такий досвід позитивно впливає на усіх дітей. Адже вони вчаться взаємодіяти, допомагати, та товаришувати.

У школі є й інший експериментальний клас «Розумники». За цією програмою вчаться учні 3 класу. Для цього курсу придбали сучасне обладнання – інтерактивну дошку, комп’ютер, проектор.

У школі максимально працюють над темою «Запровадження сучасних освітніх технологій, як засіб творчого розвитку вчителя і учня». Усі такі починання та прагнення до розвитку громада усіляко підтримує та заохочує. Завдяки участі у різноманітних грантових проектах у школі вдалося замінити вікна на енергозберігаючі, встановили нові двері у класних кімнатах, облаштували два кабінети інформатики з комп’ютерами мультимедійними дошками та проекторами. Кабінети фізики, хімії, біології та географії оснащені сучасним навчально-методичним обладнанням, завдяки перемозі школи у пілотному проекті «Пілот 24».

Особлива гордість навчального закладу - шкільний музей історії села Мирогоща. Тут представлені різні експозиції, а діти опановують майстерність гіда-екскурсовода, краєзнавця.

Вивчати іноземні мови школярам допомагає волонтер Корпусу Миру. Водночас у школі діє двомовний євроклуб «Євростар».

26.04.2018



Рівне-Ракурс №10 від 26.04.2018p. 
На головну сторінку