Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №862 від 24.05.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс цікавого

Містичні таємниці роду Радзивіллів

Містичні таємниці роду Радзивіллів

Невелике білоруське місто Несвіж на річці Уша буквально наскрізь просякнутий стародавніми легендами, оповідями про незчисленні скарби, великих героїв і всесильних чарівників.

Протягом декількох століть Несвіж служив резиденцією князів Радзивіллів, відомих не тільки своїм багатством і могутністю, але і багатьма пов’язаними з членами клану містичними таємницями. Несвіжський замок був у володінні князів з XVI ст. і аж до початку Другої світової війни. Його палацові зали вражали розкішшю: дорогі меблі, перські килими, полотна знаменитих художників, безцінні колекції предметів мистецтва. Замкова бібліотека складалася з 20 тис. томів, у тому числі в ній зберігався і архів Великого князівства Литовського. У палаці були театр і оркестр ...

Радзивілли –старовинний литовський рід, був однією з найбільш могутніх магнатських династій як Великого князівства Литовського, так і Речі Посполитої. Вони будували величезні маєтки, фортеці, мали регулярне військо і користувалися правами удільних князів. Більшість з них були католиками, в середині XVI ст. перейшли в кальвінізм, а потім знову повернулись до католицької церкви.

Головний скарб Радзивіллів - дванадцять золотих статуй Апостолів, які були нібито привезені одним із засновників роду чи то з Константинополя, чи то були отримані в подарунок від самого Папи Римського. Статуї зроблені із золота і срібла в людський ріст і посипані дорогоцінними каменями. Вони зникли з Несвижського замку на початку 19-го століття. Коли в Бєларусь прийшов Наполеон, тодішній власник замка Домінік Радзивіл, мріючи відродити з його допомогою Велике князівство Литовське, сформував військовий корпус з декількох тисяч білоруських шляхтичів і направився разом із французами на Москву. Однак, як відомо, Наполеон програв, а Несвіж був зайнятий російськими військами. У Росію було вивезено дуже багато радзивілівських скарбів. Частина з них, наприклад, осіла в Ермітажі. Але легендарних 12 апостолів не знайшли. За однією з історичних версій, Домінік Радзивіл наказав своєму економу вивезти їх з міста, але той до приходу російських військ не встиг цього зробити, а тому був змушений підірвати тоннель, що вів у скарбець, де зберігалися радзивиловські багатства, у тому числі ці шикарні статуї.

За легендою, володар дванадцяти Апостолів ставав невразливим від будь-яких спроб заподіяння йому шкоди з боку ворогів.

Слід зазначити, що під час Другої світової війни вище керівництво фашистської Німеччини активно полювало за такого роду артефактами в надії, що стародавні реліквії принесуть Третьому рейху непереможність. Так, члени таємного нацистського ордена Аненербе організували таємну експедицію для пошуків якихось «предметів сили», нібито зберігаються десь у підземеллі родового замку Радзивіллів. Пошуки супроводжувалися масовою незрозумілою загибеллю учасників, але в підсумку нацисти так нічого і не знайшли.

Історія підтверджує легенду

На перший погляд заяву про існування могутніх дванадцяти Апостолів, що представляють собою фігури, відлиті з золота і срібла, всього лише одна з безлічі красивих середньовічних легенд. Як, наприклад, стала основною для багатьох кінофільмів казка про короля Артура і його меч Екскалібур.

Проте пильне вивчення історичних фактів наводить на думки, що в заяві про священний артефакт дванадцяти Апостолів Радзивіллів може перебувати зерно істини. Інакше як можна пояснити вражаючу живучість самого роду Радзивіллів та стабільне, практично незалежне існування князівства на протязі декількох століть? І це в самому епіцентрі безперервних воєн і боротьби за владу між наймогутнішими імперіями?

Безжальні полчища завойовників приходили і йшли, грабували, але удільне князівство Радзивіллів продовжувало процвітати і славиться на всю Європу своїми незліченними багатствами і високим рівнем цивілізаційного розвитку.

Існували золоті Апостоли насправді

Історія походження реліквії покрита таємницею. Самі статуї перший час були виставлені у замку на загальний огляд. Але, після декількох спроб крадіжки, були заховані в якийсь «скарбец», десь-то в нескінченних підземеллях фортечного комплексу. І з тих пір замість золотих статуй в замку були виставлені воскові копії, як в музеї мадам Тюссо. По суті – більшу частину останніх століть золотих Апостолів ніхто і не бачив, а їх існування перейшло на рівень народного поговору і красивої казки.

Деякі фахівці висловлювали припущення, що дванадцять Апостолів в дійсності були вкрадені незабаром після початку показів в замку, але клан Радзивіллів приховав цей неприємний факт.

Якщо артефакти спочатку позиціонувалися як священний оберіг, що забезпечує надійний захист власника, то дійсно, Радзивілли не могли допустити розповсюдження інформації про втрати такого важливого артефакту. Адже в такому випадку авторитет і репутація княжого роду могли бути втрачені.

Втрата предметів сили могла бути використана численними ворогами, які заздрили багатству та успіху князів Радзивіллів, в якості ідеологічної бази для обґрунтування військового вторгнення. В даному аспекті втрата священної реліквії могла бути рівносильна загибелі останнього спадкоємця правлячої династії, що логічно веде до появи безлічі претендентів на престол.

Що сталося з дванадцятьма Апостолами Радзивіллів

Ось вже протягом трьохсот років численні авантюристи за артефактами полюють за скарбами легендарного роду Радзивіллів. Але, до цих пір не повідомлялося жодних достовірних відомостей про те, що комусь супроводжував успіх у цих пошуках.

У той же час можна поглянути на ситуацію і з іншого боку. Наприклад, якщо припустити, що хтось дійсно зумів заволодіти таємничими статуями 12 апостолів – то такий успіх явно зберігався б в найглибшій таємниці.

Існують припущення, що Апостоли Радзивіллів давним-давно були вивезені і зберігаються у схованках у нащадків шведських або французьких, а може польських або якихось інших завойовників. У такому разі шукати константинопольський артефакт слід зовсім не в надрах землі навколо славного міста Несвіжа, а зайнятися розслідуваннями історії всіх завойовників і авантюристів, коли-небудь причетних до пошуку скарбів Радзивіллів.

Як вже зазначалося вище, виходячи з легенди – 12 Золотих Апостолів приносять захищеність і успіх в житті. Після крадіжки Апостолів Радзивілли опинилися без захисту вищих сил і, за логікою, у них повинні були початися проблеми. І щоб встановити час викрадення, а також знайти пропажу можна було б висунути і перевірити кілька версій:

— в якому році почався занепад клану Радзивіллів? Після втрати реліквії у князів все повинно було піти з рук геть погано.

— хто в цей час знаходився в околицях Несвижського замку? Це і є передбачувані викрадачі.

— що далі сталося з нащадками передбачуваних нових власників Золотих Апостолів?

І якщо хтось із підозрюваних відзначився якимось незвичайним успіхом у справах і життя – це і є головна мета для докладного розгляду.

Привиди замку Радзивіллів

Одним з найбільш мальовничих і одночасно містичних персонажів роду Радзивіллів став Мартін Микола Кароль. Що називається, змалку князь Мартін відрізнявся незвичайним інтересом до алхімії і інших таємничих знаннь.

У своїй домашній лабораторії Мартін Радзивілл багато років присвятив експериментам з виготовлення філософського каменю. У найближчому оточенні князя-містика були дивні люди, та й самі експерименти нерідко переходили в жахливі і жорстокі витівки.

В результаті такої зухвалої поведінки Мартін був позбавлений влади і оголошений недієздатним. А адже може статися, що нещасний алхімік був зайнятий пошуками тих самих втрачених золотих апостолів.

Інша, не рекомендована до читання на ніч, легенда відноситься до Барбари Радзивілл. Романтична історія про пристрасну любов з сумним кінцем. Спиритичне викликання духів невтішним коханим. Поява в замку страшного привида, досі блукаючого під темними склепіннями у пошуках неможливого заспокоєння.

Все викладене вище, це лише невелика піщинка в загальній масі таємниць. Велика частина секретів таємничого і могутнього роду князів Радзивіллів досі не розгадана і все ще чекає на своїх безстрашних і невтомних дослідників.

Радзивілли були власниками земельних угідь, латифундій, міст, сіл, замків на Україні (Волинь), Литві, Польщі, Білорусі, мали власні війська та займали найвищі державні посади. Рід Радзивіллів відносився до числа наймогутніших магнатських династій, про які розповідають численні легенди та перекази, а про величину їхнього багатства можна лише здогадуватися. Золото Радзивіллів сьогодні навертає на пошуки безцінних скарбів численних дослідників і науковців.

24.05.2018



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2018p. 
На головну сторінку