Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №862 від 24.05.2018p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31

#

Зелені коктейлі

Зелені коктейлі

Останнім часом у дієтології з’явилося поняття «зелені коктейлі». І сьогодні, мабуть, доцільно про це поговорити, бо ми живемо в Царстві зелені. Навколо все напрочуд швидко розвилося, радує зір насиченістю кольору, свіжістю. Усе буяє, бо напоєне щедрістю Землі й наповнене енергією Сонця. І благодать молодої зелені може стати джерелом нашого здоров’я, енергії та краси.

Зелень – це не зелені овочі, а саме листя, трави. Це вершки всіх їстівних рослин: петрушки, селери, кропу, шпинату, мангольда, кмину, чаберу, м’яти, меліси, салату, любистку, фенхеля, часнику, щавель, морквиння, бурячиння; листя малини, смородини, горобини, ліщини, обліпихи, липи; дикорослі трави: кульбаба, лопухи, кропива, медунка, цикорій дикий, хвощ польовий, лобода, кислиця, подорожник та багато інших представників дикої природи. Учені вважають, що найбільш злагоджено людський організм працює лише тоді, коли щоденно одержує близько 600 речовин. І багатюще зелене розмаїття – незліченна комора вітамінів, білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, органічних кислот, дубильних речовин, фітонцидів, ензимів та безлічі інших біологічно активних речовин, які людині, як часточці Природи, вкрай потрібні. Слід нагадати, що в зеленому листі багато фолієвої кислоти (вітаміну Вс), вона незамінна для процесів росту, «ремонту» і заміни клітин нашого тіла, а також для вироблення червоних кров’яних тілець. З допомогою цього вітаміну продукуються в організмі «гормони щастя». Уже заради цього зелень потрібно активно споживати. Зелень, як і овочі та фрукти, формує лужну(здорову) реакцію крові, тобто очищає її, до того ж сприяє процесу якісного кровотворення, підтримує на належному рівні імунний захист, нормалізує обмін речовин, поліпшує ще багато функцій організму.

Кожна з рослин неповторна і виглядом, і хімічним складом, і кожна робить певний внесок у здоров’я людини. Ось візьмімо селеру, листя якої багато хто не любить за своєрідний смак. Але ж у ньому тільки ароматичних та смакових речовин, що поліпшують апетит і травлення, близько 40 видів. А низка вітамінів, серед яких антиоксиданти С, А, Е. Отже, це й захисник від хвороб. Солі калію, натрію, марганцю, заліза свідчать, що листя селери позитивно впливає на діяльність серцево-судинної системи… То як же її не любити? Або згадаймо про подорожника, який допомагає в разі хвороб травного тракту. Якщо протягом сезону щодня перед кожною їдою вживати хоча б по 1 ч. л. соку цієї рослини, то до осені про ці негаразди можна забути. Немає змоги розповісти про всі згадані рослини, однак безперечно одне: кожна з них вартісна, а їх поєднання створює «букет» великої біологічної та біоенергетичної цінності. Тож раніше дієтологи радили бути активними споживачами весняних дарів Природи і, комбінуючи, готувати з них соки. А нині дехто більше рекомендує зелені коктейлі, адже вони містять ще клітковину, чого немає в соках. А клітковина нам завжди потрібна ( бо діє, як мітла), а особливо після зими, коли організм переобтяжений шлаками, тобто продуктами обміну насиченого жирами, рафінованими вуглеводами зимового харчування.

Як же приготувати зелений коктейль? Подрібнити в блендері різноманітну зелень – і коктейль готовий. П’ють їх до їди, а можна замість їди, наприклад сніданку. Адже ці напої не лише цілющі, а й поживні: вони містять білки у формі вільних амінокислот, створених із сонячного світла та хлорофілу, тому це найкорисніші та найліпше засвоювані білки. Особливо ситні гичка молодої моркви, буряків, редиски, редьки, брукви, стебло гороху, часнику.

24.05.2018

Рецепти зелених коктейлів -2 помідори, 2 стебла селери, 1 повна чашка шпинату, 0,5 чашки васильків. Вихід – 1 л. -2 чашки листя кульбаби, 2 стебла селери, 1 чашка свіжої петрушки, 1 зелений кабачок (цукині), 1 груша, 0,5 ч. л. імбирного кореня, 0,5 ч. л. куркуми, 1 дрібка червоного перцю, 1 ч. л. лимонного соку. Вихід – 2 л. - 2 чашки пекінської капусти, 0,5 чашки свіжої кінзи, половина молодого кабачка, 1 стеблина селери, 1 яблуко, ¼ ч. л. свіжого імбирного кореня, ¼ ч. л. куркуми, 1 ч. л. лимонного соку, 1 дрібка червоного перцю. Вихід – 2 л. -1 огірок, 1 повна чашка шпинату, 2 ст. л. соку лимона, 1 ч. л. меду, 5-7 листочків м’яти, 0,5 чашки води. -0, 5 чашки свіжого листя календули, 1 яблуко, 2 абрикоси чи персики. Вихід – 2 чашки. -1 чашка свіжого листя гірчиці або хрону, 1 чашка гички буряку, половина молодого буряку, сік 0, 5 лимона. Вихід – 2 чашки. -2 чашки листя гарбуза чи кабачка, 1 невеликий кабачок, 1-2 помідори, 8 стручків зеленого горошку, 0, 5 пучка кропу чи петрушки, 1 чашка гички редиски чи ріпи, 0, 5 чашки бадилля моркви, сік 1 лимона, 1 плід авокадо, 2 чашки води. Вихід – 1 л. Компоненти наведених рецептів коктейлів можна змінювати за своїм смаком, додаючи те, що до вподоби і що є під рукою. Приготовлені коктейлі бажано випити воднораз усією сім’єю. А можна спожити протягом дня за кілька разів. Не завадило б споживати коктейлі щодня, змінюючи компоненти зелені.


Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2018p. 
На головну сторінку