Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №864 від 07.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс кримінальний

Як нас дурять

Як нас дурять

Шахрайства різного рівня стали частиною нашого життя останніх десятиріч. Від ощадних книжок, на яких люди колись тримали усі свої заощадження і які «зникли без вісті», через ваучерну приватизацію і трасти, які, разом із ваучерами, витягнули з простих людей величезні кошти за ніби - то акції з астрономічною дохідністю, до депозитів у банках, що зникали з ринку фінансових послуг разом з грошами клієнтів і потім довго треба було чекати поки повернуть хоча б щось. Все це привчило громадян до того, що немає нічого більш надійного ніж тримати свої кровні кошти готівкою «під матрасом». Однак, і це не рятує від шахраїв.

«Так, п’ятого червня, близько 14 години до поліції звернувся 83-річний мешканець Рівного про крадіжку грошових коштів. Зі слів заявника, до його помешкання прийшли двоє невідомих чоловіків, представилися інспекторами газової служби та повідомили, що потрібно замінивати лічильники та надали квитанцію для сплати на суму 1000 грн.

Довірливий пенсіонер вирішив відразу оплатити рахунок та взяв обумовлену суму з сумки, де зберігав усі свої заощадження. Лише коли незнайомці залишили помешкання, господар виявив відсутність 10 тисяч гривень та тисячі доларів США.

Із початку року це четвертий аналогічний випадок крадіжок під приводом перевірки лічильників. Поліцейські звертаються до громадян, у жодному разі не довіряти незнайомцям, якими б доброзичливими вони не здавалися, перевіряти документи та звернутися безпосередньо до установи, працівниками якої вони представляються. Будьте обачні!

Зловмисники представляються працівниками комунальних підприємств та під приводом перевірки лічильників обкрадають рівнян. Будьте обачними, якщо контролери, соціальні працівники, медпрацівники, майстри із ремонту прийшли без вашого виклику — це привід не відчиняти їм двері та не пускати у помешкання. Одразу телефонуйте до поліції за номером 102.

Відділ комунікації поліції Рівненської області»

Звісно, це правильно перевіряти тих, хто хоче у вашому помешканні ніби-то поміняти лічильник. Але виникає питання - звідки шахраї знають у кого є гроші, а у кого їх немає? Ось тут - то ми підходимо до головного - захисту персональних даних. Якщо телефонні шахраї дзвонять до власника банківської картки, то вони повинні принаймні знати, що у людини картка є, і на ній є значна сума грошей. Тобто, їм потрібна інформація, адже якщо на картці якихось 7 - 10 гривень, тоді і немає сенсу влаштовувати «спектакль». Якщо приходять «перевіряючі», вони повинні бути впевненні – у пенсіонера є гроші, заради яких варто ризикувати. Ось в чому суть проблеми. Потрібно дуже серйозно звернути увагу правоохоронних органів на захист особистої фінансової інформації громадян, тому що без цього боротися з шахраями дуже і дуже важко.

07.06.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 07.06.2018p. 
На головну сторінку