Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №868 від 05.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як визначити, коли родимка стає небезпечною

Як визначити, коли родимка стає небезпечною

Майже в кожної людини є родимки, іноді ми навіть вважаємо, що вони нас прикрашають. Однак невинна плямка може перетворитися на один із найнебезпечніших видів раку шкіри – меланому.

Коли варто бити на сполох?

Родимки, або, кажучи науковою мовою, – невуси, є на тілі кожної людини. Вважається, що основна їхня маса, до 90%, з’являється до 25 років. Але вони можуть виникати й пізніше – під впливом різних подій. Наприклад, типове явище, коли вони буквально висипають під час вагітності. Іноді родимки із часом, навпаки, зникають. Вони можуть бути жовтими, коричневими, чорними. Це все в межах норми, і турбуватися немає про що.

Але буває, що родимка починає нерівномірно розростатися або змінює колір, її поверхня стає «полірованою» або вона починає кровоточити – тобто в ній відбуваються зміни.

Інший варіант – поява нової родимки незвичного вигляду. Саме такі незрозумілі новоутворення вимагають пильної уваги.

Про сонце

Напевно, вже кожен знає, що шоколадна засмага має мало спільного зі здоров’ям. Ультрафіолет є головною причиною виникнення злоякісних пухлин шкіри. Чим більше часу людина проводить, підставляючи тіло променям, тим вища ймовірність неприємних наслідків. Важлива і активність сонця. Не випадково дерматологи наполегливо радять не перебувати на пляжі в період від 11.00 до 16.00, коли воно найбільш агресивне.

До речі, багато вчених пов’язують ризик розвитку меланоми з тим, що в дитячому та підлітковому віці людина часто отримувала сонячні опіки.

Останнім часом дедалі більше говорять про небезпеку і «штучного сонця» – солярію. За деякими даними, один сеанс тут (а це, як правило, 5-10 хвилин) дорівнює цілому дню на пляжі! Деякі європейські країни (Німеччина, Франція і Австрія) і штат Каліфорнія (США) навіть заборонили використання соляріїв дітям до 18 років.

Куди звертатися

Помітили у себе на тілі незвичайну родимку – обов’язково сходіть до дерматоонколога. Також можна проконсультуватися у дерматолога, хірурга або онколога. Досвідчений фахівець може візуально визначити характер невуса. Допомагає йому в цьому спеціальний прилад – дерматоскоп. По суті це потужне збільшувальне скло, розглядаючи через нього родимку, лікар може помітити найдрібніші деталі, які просто неможливо побачити неозброєним оком. Якщо є сумніви в діагнозі, лікар здійснить гістологічне дослідження, що дозволяє визначити характерні ознаки новоутворення.

До речі, якщо хочете видалити родимку з естетичних міркувань, то рішення також повинен приймати дерматоонколог після дерматоскопії, що дозволяє обрати оптимальний метод, визначити межі та глибину видалення.

Навіть якщо переродження в меланому не відбулося з медичних міркувань видаляють ті родимки, які піддаються постійному тертю, тиску, травмуванню. А також ті, що знаходяться в паховій ділянці і під пахвами, під грудьми, на поясі, а у чоловіків – на обличчі в місці гоління.

Як розпізнати

Лікарі рекомендують регулярно оглядати своє тіло. Щоб легше було визначити, наскільки родимка типова або нетипова, був розроблений спеціальний метод, який називається ABCDE. Кожна буква в цій абревіатурі позначає (англійською) ключову ознаку, на який треба звернути увагу.

A (asymmetry) – асиметрія: Родимка нерівномірно розростається вбік. У нормі, якщо через середину родимки провести уявну пряму лінію, половинки мають бути симетричні.

B (border irregularity) – нерівний край: Він може бути порізаний, нечіткий, і це одна з ознак меланоми. У нормі у родимки рівні краї.

C (color) – колір: Його неоднорідність, вкраплення чорних, червоних, сизих відтінків повинні насторожити. У нормі родимка повністю одного кольору.

D (diameter) – діаметр: Якщо родимка в діаметрі більше 6 мм (це приблизно розмір гумки на кінчику олівця), вона вимагає уваги фахівця.

E (evolving) – мінливість: Мається на увазі мінливість будь-яких характеристик: кольору, форми, розміру – все це привід відвідати дерматолога. У нормі родимки залишаються незмінними все життя.

05.07.2018



Рівне-Ракурс №10 від 05.07.2018p. 
На головну сторінку