Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №869 від 13.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Заготуйте чудодійні листочки на зиму

Заготуйте чудодійні листочки на зиму

Знаючи, яку життєдайну силу акумулюють у собі ягоди смородини, ви вже заготували їх на зиму: насушили, заморозили, наварили варення. Але ж не забувайте заготувати й листя. Воно стимулює функцію кори надниркових залоз.

Водними настоями із листя лікують хворобу Аддісона, недокрів’я. Допоможе настій і в разі застудних захворювань: він діє як потогінний і протизапальний засіб. Водночас як спазмолітичний — від кашлю у дорослих і дітей та кашлюку (коклюш). Колись настоями листя смородини на воді лікували золотушних дітей. Давали їм чай із листочків смородини, робили ванни із листя та гілочок, тобто купали дітей у смородиновій воді. Щоб чай був справді лікувальним, слід зібрати здорові, зелені, із запахом свіжої смородини листки. Такий напій гарно тамує спрагу, благотворно впливає на весь організм: поліпшує обмін речовин, роботу всіх органів і систем.

Чай із листя смородини 

1 ст. л. спеціально підготовленого (згорнутого в трубочку, засушеного) листя залити літром окропу, настояти 40—50 хвилин. Випити впродовж дня. Препарати листя рослини мають потужні потогінну та сечогінну властивості, а отже, сприяють виведенню з організму пуринових речовин і надміру сечової кислоти. Тому вони дуже ефективні за поліартриту і подагри. Настій листків і гілочок смородини чорної вживають за набряків ниркового походження, каменів у сечовому міхурі, затримання сечі, шкірних хвороб. Його застосовують у разі захворювань верхніх дихальних шляхів і як протизапальний засіб (зовнішньо) за скрофульозу. Дітям за скрофульозу призначають пити настій сухого листя рослини. Одночасно рекомендують купати їх у відварі гілочок та листя.

13.07.2018



Рівне-Ракурс №10 від 13.07.2018p. 
На головну сторінку