Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №871 від 26.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Громади Рівненщини мають стати «юридично підкованими»

Юридична допомога мешканцям об’єднаних територіальних громад Рівненщини повинна надаватися якісно. Що для цього потрібно, сьогодні обговорили під час зустрічі заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, заступника Міністра юстиції України Іванни Смачило з представниками ОТГ

«Зараз в області вже створено 28 ОТГ. У них проживає здебільшого сільське населення. Зі своїми проблемами люди звертаються до керівників громад. Здебільшого це правові питання, що потребують юридичного роз’яснення. Для цього у громаді має бути правильно налаштована правова допомога», - звернувся до присутніх Ігор Тимошенко.

Які сервіси та механізми дозволять громадам стати «юридично підкованими», а відтак самодостатніми, розповіла заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило.

В першу чергу, посадовець порадила звернути увагу на питання інвентаризації земель та оформлення відумерлої спадщини:

«Сьогодні вироблена єдина практика передачі у комунальну власність територіальних громад земель та майна померлих мешканців, які не мають спадкоємців. У судовому порядку можна отримати право на користування на ці землі. Далі гектари можна буде здавати в оренду. Таким чином громада матиме додаткові надходження до місцевих бюджетів».

Кваліфіковану юридичну допомогу можуть надавати Бюро правової допомоги, які створені майже в кожному районі. Сюди звертаються за різними консультаціями та роз’ясненнями. Також фахівці Бюро можуть представляти інтереси людей в судах. Тож громади можуть долучатися до роботи таких структур, а також брати у свій штат цих фахівців.

Варто в ОТГ розвивати «сільський нотаріат». Адже це дозволить забезпечити доступність населення до нотаріальних послуг, пов’язаних з оформленням спадкових прав.

26.07.2018



Рівне-Ракурс №10 від 26.07.2018p. 
На головну сторінку