Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №874 від 16.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс спорту

За два тижні до цифри

За два тижні до цифри

Ось-ось життя майже усіх українців (принаймні тих, у кого є телевізор) зміниться. Вже за два тижні до них прийде «цифра». Тобто, настане нова епоха українського телебачення.

31 серпня в Україні, у тому числі на Рівненщині, телебачення переходить лише на цифрове мовлення

Жителі області отримають на своїх екранах якісне зображення та щонайменше 32 телеканали.

З чим це пов’язано та як підготуватися до вимкнення аналогового телебачення розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області Дмитро Тарасюк:

«Аналогова технологія давно віджила і вся Європа уже давно в «цифрі». Україна теж вирішила звільнити частоти для розвитку сучасних технологій. Зокрема, високошвидкісний Інтернет потребує високочастотного ресурсу. Сьогодні ми вже маємо 4G, Європа вже 5G, а може й 6G. По-друге цифрове телебачення – це мінімум 32 канали при високій якості зображення і звуку».

Головні переваги цифрового телебачення – вища якість зображення та звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більше каналів.

Для того, щоб прийняти цифрове телебачення у себе вдома, розповідає Дмитро Тарасюк, потрібно мати сучасний телевізор із вмонтованим вже тюнером Т2, або ж купити такий прилад.

Тюнер Т2 з’єднати з ефірною антеною і телевізором. Якщо все зроблено правильно, у телевізорі з’явиться меню із налаштуванням каналів. Найпростіший шлях – автопошук.

На Рівненщині всі телеканали мають ліцензії на цифрове мовлення, за винятком «Сфера-ТВ», який здійснює мовлення в кабельних мережах Рівного та Луцька. Також немає ліцензії телекомпанія «Дубно», що має свій власний передавач, тож поки мовитиме в аналозі.

На сьогодні Рівненська область на 75% покрита стійким цифровим телебаченням, зазначає директор Рівненської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Віктор Талімончик. Тому є потреба у будівництві вежі в селі Копань Демидівського району, яка закриє територію Демидівського, Млинівського, Радивилівського, Дубенського району. Із завершенням будівництва площа покриття цифрового сигналу збільшиться до 95%.

Тож, де не сягатиме «цифра», таким людям радять користуватися супутниковим або ж кабельним телебаченням. А в деяких населених пунктах нині активно прокладають мережі оптоволокна для підключення Інтернету.

Під час переходу від аналогового до цифрового телебачення в Рівненській ОДА буде працювати гаряча лінія Рівненського обласного контактного центру, де консультанти відповідатимуть на запитання мешканців області.

Номер гарячої лінії – 0800-500-078, повідомив керівник центру Василь Курилас.

Нагадаємо, на сьогоднішній день українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах. З 1 вересня залишиться тільки «цифра».

Однак, у всій цій «цифровій» історії є свій зворотній бік. Так, якість сигналу покращиться, але сам телевізійний контент то не зміниться. Для того, щоб зрозуміти ситуацію у вітчизняному телепросторі потрібно зрозуміти головне - телебачення річ дуже дорога. Про регіональних мовників писати взагалі важко. Місцеві телекомпанії крім новин, вітальних програм та дешевеньких шоу виготовляти власний якісний продукт не можуть. Це аксіома, тому немає в областях таких рекламодавців, які можуть оплатити витрати на виготовлення якісних розважальних чи науково-популярних програм. Але в останні роки така ж ситуація склалась і на великих загальнодержавних телеканалах. Після кризи 2008 року з ринку телереклами майже повністю зникли фінансові установи, автоділери та інші «монстри» з великими бюджетами на рекламу. Ті ж, хто залишився, скоротили витрати на рекламу, а це вдарило по якості власного телепродукту великих телекомпаній. На жаль, сьогодні все більше потенційних телеглядачів, у яких є можливість мати інтернет чи супутникове телебачення, дивляться не українські телеканали. Це дуже погано для всієї держави, адже власне телебачення це один зі стовпів ідеологічного виховання людей. Що ж робити? Тут не потрібно «винаходити велосипед». В більшості країн є ефективно діюча державна стратегія підтримки виробництва національного телевізійного продукту. Це – як пряме фінансування з бюджету, так і програма пільг із оподаткування інвестицій у створення такого продукту. В нас, крім штучного фінансування зйомок окремих фільмів, не робиться фактично нічого в цьому напрямку. А без якісного наповнення вітчизняний телепростір ставатиме все більш нудним та сірим.

16.08.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 16.08.2018p. 
На головну сторінку