Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №875 від 23.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Мар‘ян Года: «Підприємці - опора держави»

Мар‘ян Года: «Підприємці - опора держави»

Наступного тижня Україна відзначатиме черговий День підприємця. На відміну від багатьох інших професійних свят, воно припадає на неділю. Це не випадково, адже в нашій країні менше всіх відпочивають саме підприємці. Про те, як живеться сьогодні цій категорії українців, автор вирішив дізнатися у одного з найбільш успішних підприємців - виробничників Рівненщини, керівника торгової марки «Рівень» Мар‘яна Годи.

- Мар‘яне Адамовичу, у чому роль підприємців в сьогоднішній Україні?

- На мою думку, підприємці - це головна опора країни. Підприємець годує, одягає, лікує, вчить і навіть воює за власну країну. Про це не слід забувати. На жаль, в нас не дуже цінують підприємців, і це дуже велика помилка. Реальний сектор економіки платить податки і створює робочі місця, при цьому він не користується пільгами та преференціями з боку бюджету.

- Коли було важче працювати підприємцям - на початку дев’яностих років минулого сторіччя чи зараз?

- Це непросте питання. Коли я починав самостійно працювати після розвалу СРСР, було багато труднощів. В першу чергу, це неврегульоване законодавство, відсутність досвіду підприємницької діяльності, гіперінфляція. Однак, були і плюси. Спрощена дозвільна система і можливість брати кредити в умовах дуже високої інфляції, давали змогу українському підприємництву розвиватися. Сьогодні працювати набагато важче, особливо тим, хто тільки починає власний бізнес. Хоча, звісно, ідеалізувати початок дев’яностих я би не став. Хочу сказати, що в усі часи праця підприємця - це важка праця. Наведу приклад з власного життя: мої друзі влітку відпочивають, а я змушений постійно бути на виробництві і нічого тут не зміниш, поки сезон для нашої продукції, керівник мусить бути на виробництві - це залізний закон підприємництва.

- Які мінуси вітчизняного підприємництва Ви бачите?

- Головна вада нашого підприємництва - небажання платити податки. Деякі навіть хизуються тим, що нічого не платять державі. Це дуже погано, тому що той самий «тіньовий» підприємець їздить дорогами, його діти ходять до школи, він лікується в медичних закладах, а платять за це все сумлінні платники податків . Це неприпустимо, і все суспільство повинно розуміти важливість чесної праці. Звісно, процес виводу з «тіні» економіки складний і не швидкий, але іншого виходу в нас просто немає. Так, декому не подобається платити податки, але їх платити потрібно. Хоча мене дуже тішить, що все більше в нас стає чесних і порядних підприємців, які розуміють - український бізнес повинен бути соціально відповідальний.

23.08.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2018p. 
На головну сторінку