Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №878 від 13.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Дорога наша облрада…

Дорога наша облрада…

Чергова сесія рівненської обласної ради пройшла порівняно тихо, і порівняно безконфліктно, що саме по собі є великим дипломатичним досягненням її нинішнього голови Олександра Данильчука.

Однак, попри усю «тишу» та «спокій» в обласному парламенті зрозуміло, що нинішня каденція обласної ради вийшла на фінішну пряму своєї діяльності і попереду початок передвиборчої кампанії. Вона, кампанія, буде найбільш напруженою в новітній історії обласної ради. Річ у тім, що ще ніколи з 1991 обласна рада не мала такого впливу на життя регіону, як нинішня. Це не суто наш феномен. Після 2014 року процес посилення впливу обласних рад є хоч і не дуже помітним, але постійним фактором політичного життя. Якщо ще років десять тому ради були фактичним придатком адміністрацій, і один з депутатів Рівненської обласної ради, навіть назвав її відділом РОДА, то сьогодні все навпаки - адміністрація фактично залежить від рішень ради. Це розуміють місцеві бізнес-групи. І вже сьогодні, коли до чергових місцевих виборів ще два роки, активно готуються поборотися за місця в майбутній обласній раді.

Це створює унікальну ситуацію. Якщо раніше мандат депутата Верховної ради і депутата обласної ради були абсолютно нерівноцінні за впливом, то сьогодні ця відстань хоча і продовжує залишатися великою, але скорочується і скорочується. Звісно, ситуація не така проста, і переоцінювати вплив нашої ради не варто, тому що головні рішення й основні грошові потоки в бюджет і з бюджету продовжують йти у столицю та із столиці в область, оминаючи обласну раду. Однак, сама центральна влада настільки зайнята боротьбою і перерозподілом сфер впливу у своїй вертикалі, що мимоволі все менше уваги приділяє конт­ролю над обласними парламентами. А ті, в свою чергу, змушені вирішувати питання, які за великим рахунком, не завжди входять в сферу їх компетенції. Тобто, від того, хто і як працює в обласній раді, все більше залежить життя і добробут простих мешканців області, і це факт.

13.09.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2018p. 
На головну сторінку