Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №883 від 18.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

На Рівненщині цьогоріч у 202 жінок виявили рак грудей

202 жінки з діагнозом «злоякісне новоутворення молочної залози» вперше виявлено та взято на облік з початку року в Рівненській області.

Половину пацієнток вдалося відстежити під час профоглядів та звернень до інших спеціалістів, інформують в управлінні охорони здоров’я Рівненської ОДА. У 70% жінок, у котрих вперше діагностували цю хворобу, є початкова - І та ІІ стадії. На один випадок виявлених злоякісних новоутворень орієнтовно припадає 100 -120 випадків доброякісних пухлин у жінок.

Лікування злоякісних пухлин молочної залози відбувається згідно клінічних настанов, республіканських і європейських протоколів. Як розповів заступник головного лікаря Рівненського обласного онкодиспансера Віктор Бернацький, в медзакладі широко використовують сучасні методики пластики молочної залози. Так, на теренах лікувального закладу одна з компаній забезпечує пацієнток протезами молочних залоз та компресійними рукавами.

За даними обласного центру громадського здоров’я, щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цей діагноз. Рак молочної залози найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок.

В Україні статистика теж невтішна - за останніми даними Національного канцер-реєстру минулого року діагноз «рак молочної залози» почули понад 13 тисяч жінок. Померло – майже 5 з половиною тисяч. Це означає, що щотижня понад 100 українок помирають від раку молочної залози. Не прожила навіть одного року із встановленим діагнозом кожна десята.

Тим часом, регулярні профілактичні огляди у лікаря суттєво підвищують шанси на ефективне лікування. Рання діагностика може зберегти життя, адже рак молочної залози виліковний при виявленні на I стадії у 95% жінок, на II стадії – у 80%, на III стадії – у 50% жінок.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо до того, як часто вам потрібно проходити профілактичні огляди. Це залежить від вашого віку та факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток раку.

18.10.2018



Рівне-Ракурс №10 від 18.10.2018p. 
На головну сторінку