Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №884 від 25.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

5 причин появи болі у спині, та як її позбутися

5 причин появи болі у спині, та як її позбутися

Вам докучає біль у спині? І у вас немає часу, щоб зайнятися собою і сходити до лікаря? Ви завжди кудись поспішаєте, боїтеся спізнитися. У вас болить спина, але ви продовжуєте «бігати». Давайте спробуємо розібратися, що може бути причиною болю в спині, і як потрібно діяти в такій ситуації.

До пори до часу, не звертаючи уваги на хвору спину, ще можна жити і «бігати», але коли біль загостриться і спина буде безперервно нестерпно нити, доведеться викликати «швидку». А щоб цього не сталося, спробуємо з’ясувати, що може бути причиною болю в спині і як його уникнути.

Причина 1: переохолодження

Розпочнемо з найпоширенішої причини появи болю в спині: холод. Наприклад, ви робите ремонт. Перетягуєте меблі з однієї кімнати в іншу, на вулиці спека +30, ви спітніли. Закінчивши переносити меблі, пішли в магазин, а там – кондиціонери. Ваше перегріте тіло потрапляє під холодний струмінь повітря кондиціонера. Наступного дня починає боліти спина – тепер не можете піднятися, розігнутися. Біль у спині постійний, різкий і ниючий. 

Як допомогти?

Натерти спину будь-якою розігріваючою маззю. Якщо під рукою немає мазі, можна натерти спину спиртом. Натерши спину, закутайте поперек, наприклад шарфом. Виконуйте ці дії до повного одужання. А щоразу при виході на вулицю одягайтеся тепло. Водночас краще сходити до лікаря, він призначить необхідне лікування. Якщо ж вас часто «продуває», носіть спеціальний пояс для попереку з собачої, овечої вовни (можна придбати в аптеці). 

Причина 2: простріл (1-ша стадія радикуліту)

Коли ви переносили черговий мішок на городі, у вас з’явився різкий біль у попереку. Потім біль «віддав» у ногу і швидко минув. Біль був короткочасним, і ви не звернули увагу. Потім все повторюється знову. І це саме час замислитися, чому так відбувається? Такі випадки появи болю є ознакою першої стадії попереково-крижового радикуліту, який у народі називають прострілом.

У цій стадії прострілу біль з’являється в попереку внаслідок підйому чогось важкого або різкого руху тіла (ви різко повернулися, розігнули спину, нахилилися тощо). Надалі біль може повторюватися, іноді біль у попереку «віддає» у ногу. Як правило, біль посилюється при кашлі, чханні.

Як допомогти?

При виникненні гострого поперекового болю негайно укладіть хворого на жорстку поверхню. Для зменшення болю можна прийняти знеболювальне. У жодному разі не саджайте хворого в гарячу ванну – це тільки підсилить біль.

Допоможе суха грілка, а також втирання мазями, які має порадити лікар. Обмежте вживання солі і рідини в раціоні хворого. Необхідний постільний режим – 3-5 днів. Якщо біль у спині не минає, викличте лікаря додому.

Причина 3: грижа міжхребцевих дисків (2-га стадія радикуліту)

Біль у попереку став постійним і посилюється при ходьбі. Ви відчуваєте полегшення, тільки коли лежите. Біль може «віддавати» в ногу і посилюватися під час ходьби, кашлю, чхання. Також може з’являтися оніміння або зниження чутливості в ділянці попереку. Також сильний біль з’являється, якщо хворий нахиляється вперед або вниз, згинає ноги, встає з ліжка.

Як допомогти?

Терміново викличте лікаря. Забезпечте хворому повний спокій і постільний режим. Давайте знеболювальний засіб. Полегшити біль при ходьбі і підйомі хворого допоможе пояс штангіста або жорсткий поперековий корсет.

Причина 4: поперековий остеохондроз

Поперековий остеохондроз – це таке захворювання хребта, при якому порушується живлення міжхребцевого диска, який з’єднує хребці між собою. Міжхребцевий диск, не отримуючи, потрібних елементів, «висихає», навантаження на хребці збільшується. У результаті міжхребетні диски починають стиратися, з’являється біль у спині.

Як допомогти?

Хворий може допомогти собі сам щоденними навантаженнями і правильним харчуванням. При остеохондрозі необхідні: масаж, мануальна терапія, фізіотерапія, спеціальна лікувальна фізкультура. Не забувайте і про правильне харчування (у їжі мають міститися мікроелементи, які необхідні для зміцнення кісток). Для цього вам необхідно звернутися до лікаря.

Причина 5: професійне захворювання

Наприклад, ви менеджер, оператор, касир, програміст тощо, довго сидите в одному положенні і не встаєте. Ви сидите, сидите, виконуєте інтелектуальну роботу. І одного прекрасного дня ваші м’язи почали «нити». Від малої рухливості ваші м’язи стають в’ялими і не можуть довго утримувати спину в одному положенні. До цього додається неправильна постава, і боліти починає не тільки спина, але й шия. 

Як допомогти?

Допоможуть щоденні процедури, наприклад, п’ятихвилинна фізична розминка щогодини. Вам просто необхідно дати навантаження на м’язи спини, щоб їх зміцнити. Стежити за поставою, коли ви сидите. Намагайтеся сидіти і ходити з прямою спиною: розправте плечі, груди вперед, лопатки разом, голову тримайте прямо. Помітили, як відразу підтягнувся ваш животик? Так от, коли ви ходите з прямою спиною, у вас працюють не тільки м’язи спини, але й м’язи пресу. Бажано пройти курс масажу – для цього зверніться до фахівця.

Важливо!

Пам’ятайте: ваша спина не є транспортним засобом для переміщення вантажу! При постійному нехтуванні цієї вимоги вам гарантоване довічне лікування різних відділів хребта. До речі, в особливо складних і запущених випадках, наприклад, при грижі хребта, може знадобитися навіть хірургічне втручання. Тому – максимум уваги спині, і вона прослужить вам вірою і правдою до глибокої старості.

25.10.2018



Рівне-Ракурс №10 від 25.10.2018p. 
На головну сторінку