Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №885 від 01.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що потрібно зробити за листопад.

Що потрібно зробити за листопад.

Роботи у саду та квітнику

На календарі вже листопад, але роботи в саду чи ягіднику ще чимало. Адже потрібно підготувати все до морозів. 

Роботи в саду

Одна з основних садових робіт місяця це проведення вологозарядкового поливу. Якщо в жовтні це можна було робити не скрізь, щоби не пішли в ріст засинаючі пагони, то в листопаді можна вже без побоювання проводити вологозарядковий полив.

До весни в саду можна займатися вирізанням пошкоджених, зламаних, загущуючих крону та хворих гілок. Вам не потрібно цю роботу залишати на весну, коли її й так роботи багато.

Побіліть стовбури дерев.

Взимку гризуни можуть пошкодити штамби молодих або карликових дерев. Тому в листопаді проведіть в саду захисну обв’язку. У дерев на карликових підщепах обов’язково замульчуйте пристовбурні круги. 

Роботи в ягіднику

У міжряддях необхідно розпушити ґрунт. Запам’ятайте, що повітря до коріння надходить не лише з периметру куща, а навіть з міжрядь.

Нові посадки обов’язково замульчуйте товстим шаром листя, перегною, торфу, компосту. Підкиньте його і в старих посадках, але вже меншим шаром.

На ягіднику в листопаді після опадання необхідно прибрати все листя. Це допоможе у боротьбі зі шкідниками та хворобами.

Смородину та аґрус потрібно підгорнути шаром ґрунту в 15 см. Це хороший спосіб боротьби з огнівкою.

Обов’язково на ягіднику видаліть пошкоджені шкідниками пагони і гілки. Їх без листя добре видно.

З настанням морозів, проводиться заготівля живців ягідних культур. Їх зберігають у підвалі у вологому піску.

Роботи в квітнику

Необхідно провести укриття троянд на зиму, та ще й трохи обрізати. Торфом, листям, компостом, перегноєм укрити посадки багаторічних квітів.

Якщо очікується наближення постійних морозів, то займіться хризантемами. Зберігати їх можна викопаними (рідкісні, цінні сорти) в підвалах, ямах, або в ґрунті. А можна викопати кущ пізнього сорту, посадити в горщик, відро і він ще довго буде радувати вас своїм цвітінням. А потім вже прибрати його в прохолодне місце. Але не забувайте, на хризантемах часто оселяється попелиця, не занесіть її на свій город в хаті на підвіконні або на кімнатні рослини. Хризантеми уважно оглядайте, якщо невпевнені, то краще не несіть в будинок.

Перевіряємо викопані та відправлені на зберігання гладіолуси, канни, жоржини й інші квіти.

На початку місяця ще можна посадити конвалії.

Провести підзимовий посів маргариток, віоли, ромашки, наперстянки та інших квітів. Все роблять так само як і з овочевими культурами. Посіви накрити перегноєм, торфом.

01.11.2018



Рівне-Ракурс №10 від 01.11.2018p. 
На головну сторінку