Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №890 від 06.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

«Кандидати на президентський пост - Тимошенко, Бойко і Порошенко, Зеленський йде вгору, Вакарчук вниз, до парламенту проходять шість партій», - західні соціологи

«Кандидати на президентський пост - Тимошенко, Бойко і Порошенко, Зеленський йде вгору, Вакарчук вниз, до парламенту проходять шість партій», - західні соціологи

За результатами опитування, проведеного в кінці листопада 2018 року, якби вибори Президента України відбулися найближчої неділі, більшість опитаних українців віддали б свої голоси за Юлію Тимошенко (11,6%), Юрія Бойка (11,5%) і Петра Порошенка (9,3%). Про це йдеться в дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Russia Research Institute, Бельгія) в європейському виданні EU-Chronicle.

http://eu-chronicle.eu/2018/12/ukrainian-voters-sentiment/

Інші кандидати отримали б меншу підтримку: Володимир Зеленський - 5,6%, Олег Ляшко - 5,1%, Анатолій Гриценко - 4,9% і Святослав Вакарчук - 4,2%. Серед інших кандидатів найбільш позитивну динаміку зростання показав Ілля Ківа (2,3%). Відзначимо, що в опитуванні були вказані прізвища тих політиків, які з найбільшою ймовірністю візьмуть участь в президентських виборах.

Як відзначають соціологи, в той час як електоральний вплив таких подій як конфлікт в Азовському морі і введення воєнного стану буде помітний пізніше і зажадає додаткового дослідження, більш активна діяльність партій і окремих політиків в кінці осені вже встигла істотно вплинути на настрої виборців.

Так, серед помітних тенденцій відзначається зростання електоральної підтримки Юрія Бойка і новоствореної «Опозиційної платформи - За життя», а також позитивна динаміка невеликих політичних проектів. Серед негативних тенденцій - просідання рейтингу «Опозиційного блоку», а також рейтингу Святослава Вакарчука, «від якого очікували заяви про початок політичної кар’єри, але її так і не було».

Що стосується парламентських виборів, найбільшу кількість голосів можуть отримати такі партії: «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко (12,3%), «Опозиційна платформа - За життя» (9,8%), «Слуга народу» Володимира Зеленського (8 , 1%), «Блок Петра Порошенка - «Солідарність» (7,9%), Радикальна партія Олега Ляшка (6,2%) і «Опозиційний блок» Вадима Новинського (5,3%).

Інші політичні партії, зокрема, «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко), «Самопоміч» (Андрій Садовий), ВО «Свобода» (Руслан Кошулинський), Соціалістична партія України (Ілля Ківа), «Народний фронт» (Арсеній Яценюк) і інші, мають менші шанси на проходження до нового складу Верховної Ради України.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Russia Research Institute, Бельгія) в період з 26 листопада до 1 грудня 2018 року. Загальна кількість респондентів склало 2020 осіб. Метод опитування - прямі інтерв’ю. Ймовірна похибка - 2,2%.

06.12.2018



Рівне-Ракурс №10 від 06.12.2018p. 
На головну сторінку