Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №893 від 27.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс спорту

Гра у довгу: Як заповнити українські стадіони

Керівник ГО «Клуб вболівальників «LuckyFans» і радник голови Рівненської обласої федерації футболу Володимир Гребьонкін розповідає про враження від семінару у Берліні «Футбол і культура вболівальників у відкритому суспільстві».

Після того, як побуваєш на футбольних матчах різних ліг Німеччини, можна захоплено розповідати про свої емоції, переповідати побачений «космос» саппорту на трибунах. Однак у цьому тексті зверну увагу на інші, значно глибші речі, котрі власне і призводять до заповнених стадіонів і неймовірної атмосфери матчів.

Хочу подякувати громадській організації «Fankurve Ost» за можливість поспілкуватися з представниками німецької фансцени, неурядових організацій, фондів, котрі за допомогою футболу вирішують значно глобальніші питання - для біженців, людей із особливими потребами, інших частин суспільства.

Зокрема, після розмов із фанатами 1.FC Union Berlin для себе відмітив важливу річ - багато з них не чекає ‘манни небесної’. Не чекає ані від клубу, ані від уряду, ані від когось, що хтось щось зробить для них.

Самоорганізація - наріжний камінь. Фанати створюють об’єднання, покликані допомагати долати труднощі.

Небайдужі активні фанати допомагають тим, хто хоче катати на виїзди, але не мають можливостей для цього (наприклад, фінансових). Зокрема і для людей з особливими потребами - наймають транспорт, дбають про них під час виїзду.

Іще одна річ, яка вразила - фанати Union думають про наступні покоління вболівальників. Наприклад, ультрас за власний кошт видали брошуру для дітей «Мій перший матч на Union». Таким чином змалку прививають любов до свого клубу. Дітей і справді дуже багато на стадіоні. Також для підлітків засноване фанатське об’єднання Teen Spirit.

Думають і про довколишнє середовище - фанати із Wuhle Syndicate організовують акції для впорядкування невеликої річки Wuhle, котра тече неподалік «Стадіону біля Старого Лісництва» (Stadion An der Alten F?rsterei).

Фанати самі шукають фінансування для друку фанзіну на кожен домашній матч, на організацію перформансів, на розробку й виготовлення власного мерчу, який можна придбати за доступною ціною - виручені кошти спрямовуються на власні проекти.

Самоорганізовуються і для того, щоб вирішувати проблеми з поліцією - розповідають про громадянські права, виготовляють і поширюють роздатковий матеріал з інформацією про те, як діяти, коли прийшли з обшуком. Навіть оплачують зі спільних коштів - повністю або частково - послуги адвоката.

Після відвідин матчу Union у мене склалося враження, що керівництво клубу має забезпечити головне - можливість зібратися на стадіоні й файно провести час. А все решта фанати роблять самі. Для себе.

Відмічу також, що у менеджменті Union працюють здебільшого вихідці з фанатського середовища.

Утворений благодійний фонд Union Vereint Schulter an Schulter (Плече до плеча) має на меті об’єднувати різноманітні соціальні ініціативи задля того, щоб вони продовжували діяти й надалі. Фонд підтримує заняття футболом дітей із незаможних родин, сприяють людям із особливими потребами etc.

Для повноти картинки розповім іще про популярні у Німеччині Fanprojects - організації, де будь-який фанат може розраховувати на підтримку. Тут допоможуть у вирішенні проблем на роботі чи навчанні, у сім’ї, проблем із законом. Можна просто прийти потусуватися або разом намалювати банер для матчу. Або компанією посмажити BBQ.

Виникли фанпроекти як приватні ініціативи активістів, ентузіастів, небайдужих. Нині у них працюють фахівці з освіту у сфері соціальної роботи. Вони організовують акції, проекти, які сприяють зниженню рівня агресії, нетерпимості у вболівальницькому середовищі.

Діяльність фанпроектів є ефективною - вони існують у кожному місті, де є професіональний футбольний клуб. Половину коштів для фінансування надають органи самоврядування, інша надходить від Федерації футболу Німеччини.

У принципі вищезгадане про діяльність фанатів не новина. У «Вересі» активні вболівальники також самоорганізовуються не лише для виїздів на матчі.

Клуб вболівальників «LuckyFans» ще минулого року організував благодійний аукціон. Ми продавали джерсі з автографами футболістів і на виручені кошти поліпшували буденність вихованців рівненського будинку дитини.

Цьогоріч ми урізноманітніли свою благодійнсть - організовували подарунки для вихованців дитбудинків в інших містах України, куди ми їздили підтримувати свою команду - у Чернівцях, Новограді-Волинському, Вінниці, Тернополі, Хмельницькому. На виїзд до останнього зі згаданих міст ми також взяли з собою дітей-акторів із рівненського театру ляльок, які показували вистави вихованцям місцевого дитбудинку, а потім разом із нами на секторі підтримували наших червоно-чорних.

Іще раніше ми також брали участь у соціальних ініціативах «Вереса» - збирали книжки для дитячих будинків, збирали кошти для закупівлі необхідних речей для військових в АТО etc.

Ультрас «Вереса» у свою чергу теж організовують благодійні акції й беруть участь у корисних справах - фанати з Rivne_redblack прибирали Гідропарк, фарбують дитячі майданчики, збирають кошти для благодійних фондів etc.

Згадую про це задля того, щоб засвідчити - для рівненських вболівальників футбол більше, ніж просто гра у м’яч.

Існування більшої мети і веде людей на стадіон. Саме вона збирає фанатів і вболівальників Union напередодні Різдва на стадіоні, де вони разом співають різдвяних пісень. Думаю, саме надмета зґуртувала 2500 волонтерів, які допомагали будувати трибуни «Стадіону біля Старого Лісництва».

Ситуацію в берлінському клубі ємно описує фраза керівника уже згаданого фонду Union Vereint Schulter an Schulter, що також очолює наглядову раду клубу п.Йохен Лесхінг (Jochen Lesching): «Ми ідемо не на футбол, ми ідемо до Union» (нім./англ. «союз», «єднання»).

Українським клубам треба думати над тим, щоб дати своїм (потенційним?) вболівальникам дещо більше, ніж просто матч із певним суперником. Здається, це вже відчув «Шахтар», який вирішив розвивати культуру заняття спортом у Маріуполі, де клуб зареєструвався. Вивчають потреби мешканців, думають, наприклад, над тим, щоб вкладатися у будівництво в місті басейну.

У клуба мають бути цінності, втілення яких змінюватиме до кращого не лише місто, де грає команда, а й країну загалом. Це гра у довгу. Яка забезпечить у перспективі постійно вщент заповнені українські стадіони. Досвід 1.FC Union тому підтвердження.

nkveres.club

27.12.2018



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2018p. 
На головну сторінку