Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №896 від 17.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Від застудних хвороб вилікують спеції

Від застудних хвороб вилікують спеції

Пізня осінь - сезон застудних захворювань. Похмура дощова погода впливає не тільки на настрій, а й на імунні сили людини. Тому сьогодні говоритимемо про протизастудні й протигрипозні засоби, які завжди в нас під рукою.

Імбир потрібно використовувати за перших ознак гострого бронхіту - сухий кашель, біль у грудях, підвищена температура. Тонкий зріз імбиру кладемо на язик та інтенсивно дихаємо відкритим ротом. Якщо дитині він здасться пекучим, можна злегка промити його водою. Імбир поліпшує циркуляцію крові, знімає судоми за грипу. У період реабілітації в людини немає апетиту, а імбир добре стимулює виділення соляної кислоти й ферментів шлунка, підвищує апетит і травлення. Застосування за грипу: натріть імбир на тертці з великими вічками, висушіть. Заваріть як чай: візьміть 1 ч. л. на 1 л води, доведіть до кипіння. У теплий відвар додайте мед і лимон за смаком.

Чебрець містить ефірні олії, які знищують бактерії, що спричинюють застудні захворювання, сприяє відкашлюванню за бронхіту. У разі запалення ясен допомагає чай з чебрецем або полоскання рота його настоєм. Можна також розтирати в руках свіже листя та вдихати його приємний аромат. Настій: 2-3 гілочки залити окропом, настояти 5 хв. Пити як чай. Для полоскання: 3 ч. л. трави залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв.

М’ята перцева допомагає за головного болю і поліпшує роботу мозку, розширює просвіт бронхів. Здавна відома як заспокійливий засіб, що усуває м’язове напруження, нервове занепокоєння й поліпшує настрій. Настій: 2-3 ст. л. листя м’яти заварювати як чай. Можна загорнути листя м’яти в бавовняну тканину, злегка пом’яти в руках і покласти біля узголів’я в ліжко.

Перець чилі. У цьому перці міститься речовина капсайцин, яка надає перцю гостроти, тому чилі зігріває організм, тим самим прискорюючи всі обмінні процеси. Також він сприяє боротьбі з інфекціями, допомагає від кашлю й нежитю. Додавайте його до м’ясних страв потроху, на кінчику ножа.

Кориця дуже добре очищує судини й знижує рівень холестерину в крові. Навіть невелика її кількість здатна знизити рівень цукру в крові. Корицю можна додавати за смаком в мюслі, каву, кефір. Спробуйте покласти паличку кориці в чай під час заварювання. Це не тільки поліпшить смак, а й зробить чай кориснішим.

Коріандр (кінза) підвищить апетит, поліпшить травлення й кровообіг. Добре допомагає вивести з організму надлишок рідини, може застосовуватися як сечогінний засіб. Свіже листя додають у рагу, страви з рису або в салати. Відвар насіння допоможе від набряків: 2 ч. л. насіння варити в 200 мл води протягом 3 хв. Пити тричі на день.

Аніс у народній медицині здавна використовували як потогінний і відхаркувальний засіб. Відвар: 1 ч. л. товченого насіння залити 1 склянкою води, кип’ятити 2 хв, охолодити й процідити. Приймати по чверті склянки перед їдою тричі на день. Настоєм плодів анісу зазвичай лікують кашель, пов’язаний із застудою, бронхіт, трахеїт і кашлюк. Настій: 1 ч. л. сухої сировини залити 1 склянкою окропу, настояти протягом півгодини, потім процідити й приймати по чверті склянки тричі на день до їди. Цим же настоєм полощуть горло за ларингіту, пародонтозу, стоматиту й поганого запаху з рота.

Отже, як бачимо, спеції - це не тільки смачно, а й корисно. Розмаїтість наявних у кулінарії приправ дає можливість кожній господині поліпшити якість страв і зберегти здоров’я, а в деяких випадках - і підкоригувати його.

Але пам’ятайте: у всьому має бути міра.

17.01.2019Володимир БОЛСУН, лікар-невропатолог



Рівне-Ракурс №10 від 17.01.2019p. 
На головну сторінку