Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №899 від 07.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

5 кращих чаїв від застуди

5 кращих чаїв від застуди

З настанням холодів нам найбільше докучають застуди. Щоб їм запобігти, зробіть постійними у своєму раціоні трав’яні чаї.

Однак вживайте їх або несолодкими, або з медом. Причому мед додавайте до негарячого чаю – з температурою нижче 42 градусів, лише тоді він принесе користь. У вулику середня температура 41 градус за Цельсієм. Якщо підвищити температуру меду більше за 45-50 градусів, він стає непридатним для вживання.

- Липовий чай. Столову ложку липового цвіту слід залити склянкою окропу, коли настоїться, до теплого чаю додати столову ложку меду. Напій вживати тричі на день по півсклянки.

- Чай з малини. Столову ложку плодів малини (або висушених листочків з плодами) залити окропом та пити отриману суміш тричі на день. Малиновий чай володіє потогінною дією та дозволяє швидше знизити температуру.

- Чай з шипшини. Плоди шипшини подрібнити та залити окропом. Укутати, настояти. До отриманої суміші додати мед та пити 2-3 рази на день. Усього 5 ягід шипшини містять денну норму вітаміну С.

- Чай з м’яти. Столову ложку сухої трави слід залити склянкою окропу та настоювати 15-20 хвилин. Чай з м’яти володіє протизапальними властивостями та знеболювальним ефектом.

- Чай з калини. Чай з калини не всім подобається через свій специфічний смак, проте дуже корисний як під час застуди, так і для її профілактики. Його можна заварювати з самих ягід або додавати ягоди до звичайного чорного чаю.

Також радимо від застуди:

1. По кутках дому розставте блюдця з посіченою ріпчастою цибулею. Вона вбиває мікроби та віруси у квартирі чи будинку.

2. Від запалення горла допоможе зварена тепла манна крупа. Їсти маленькими ложечками, повільно проковтуючи. Також можна покласти сиру манку на сковороду, підігріти, покласти до хусточки, зав’язати вузликом і прикладати або до запаленого горла, або до носових пазух, якщо є нежить.

3. Ніколи не забувайте про могутню силу часнику. Часник містить ефірну олію, до складу якої входять речовини, які подібно до пеніциліну можуть убивати мікроорганізми. Він містить також фітонциди і бактерицидні речовини, тому в народній медицині використовується, як дезинфектор. А ще часник багатий на вітамін С.

В холодну пору року на столі варто мати баночку з антизастудною сумішшю, завдяки якій вдасться забути про нежить та грип. Для приготування цієї диво-суміші потрібно взяти у рівних частинах калину, журавлину та брусницю і перетерти з цукром чи медом. Скласти у скляну банку і під час чаювання споживати по дві-три чайні ложечки.

Потрібним в домі є й ісландський мох (можна купити у травників чи в аптеці), який незамінний під час лікування застудних захворювань, а також при кашлі. У таких випадках одну столову ложку моху слід залити літром води або молока і проварити. Коли закипить, відставити і процідити. Пити протягом дня. Курс – півтора-два тижні.

07.02.2019



Рівне-Ракурс №10 від 07.02.2019p. 
На головну сторінку