Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №900 від 14.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

У нормандському місті Вімутьє стоїть пам’ятник селянці Марі Арель за винахід сиру камамбер. Французи пишаються нею, як українці пишаються Роксоланою. Безумовно, у світі цінуються і голландські, і швейцарські, англійські та італійські сири. Але коли розмова заходить про сири з душею, то майже першими згадуються сири французькі, адже вони – особливі.

Існує безліч легенд щодо того, як з’явився унікальний і відомий на весь світ сир камамбер (Сamembert) – твердий зовні і м’який та ніжний усередині. Безперечним фактом є лише те, що батьківщина камамбера – Нормандія. Не обійшлося без участі жінки. А як відомо, все, чого торкається жіноча рука, набуває особливого змісту і смаку.

Подейкують, все почалося в 1789 під час Великої Французької Революції, коли змінювався політичний режим і багато нескорених були піддані гонінням і навіть стратам. Монах Шарль Жан Бонвуст був одним із тих бунтівників, які відмовлялися приймати режим нової республіки. Він утік зі столиці і вирушив до Нормандії, в село Камамбер, де його прихистила на свій страх і ризик проста молочниця Марі Арель.

У місті Марі Арель знали майже всі. На своїй фермі вона варила сири. Шарль Жан Бонвуст, спостерігаючи за працьовитістю Марі, вдячний за її доброту, розкрив їй рецепт приготування абсолютно нового й унікального сиру – твердого зовні і м’якого всередині, який знали лише в середовищі монахів і тримали в суворому секреті.

А свою назву «камамбер» сир отримав завдяки імператору Наполеону III. Кажуть, коли імператор приїхав до Вімутьє на відкриття залізниці від Парижа до нормандського узбережжя, Марі та її чоловік піднесли йому кошик зі своїми фірмовими сирами. Імператор нібито запитав у селянки, де роблять такий чудовий сир. Марі сказала, що його виробляють на її батьківщині, в місті Камамбер, на що Наполеон III відповів: «Тож відтепер ми будемо називати його камамбером».

З часом сир полюбився всьому королівському двору, а онук Марі Арель став постійним постачальником камамбера для його імператорської величності.

У 1890 році відбулася ще одна важлива подія. Інженер М. Рідель придумав коробочку для камамбера з найтоншої фанери – саме в такій упаковці сир дійшов до прилавків сучасних магазинів.

Камамбер в цій упаковці краще зберігався, його можна було перевозити на далекі відстані, не боячись пошкодити форму. Таким чином цей сир став потихеньку завойовувати весь світ.

На початку ХХ століття якийсь американський лікар, який рекомендував своїм пацієнтам, що страждають від гастриту, включити в свій щоденний раціон камамбер, вирішив поставити цьому сиру пам’ятник у тому місті, де його виробляли. Коли ж він приїхав до Нормандії, то перерив усі архіви. Кажуть, так і стала відома історія селянки-сироварки Марі Арель.

Завдяки цьому лікарю в 1928 році на центральній площі міста Вімутьє відбулося урочисте відкриття пам’ятника Марі Арель, а ім’я дівчини стало добре відомо знавцям і любителям сиру.

До речі, існує й інша легенда виникнення камамберу, за якою та ж таки молочниця Марі Арель сама винайшла рецепт унікального сиру, а оскільки була вона жінкою веселою та дотепною, то назвала свій смачний винахід на честь веселого капрала Камамбера – героя французької дитячої казочки.

14.02.2019





Рівне-Ракурс №10 від 14.02.2019p. 
На головну сторінку