Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №906 від 28.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

*Ахтем Чийгоз: «Успішна Україна - найбільший подразник для Путіна»

*Ахтем Чийгоз: «Успішна Україна - найбільший подразник для Путіна»

Минулого вівторка до Рівного приїхав відомий громадський та політичний діяч, заступник керівника Меджлісу кримсько-татарського народу Ахтем Чийгоз. Треба зазначити, що Ахтем Чийгоз є не тільки політиком та патріотом України – три роки він знаходився у російській тюрмі і лише за допомогою світових лідерів, зокрема президента Туреччини, його вдалося звільнити. На нинішніх виборах пан Чийгоз вирішив стати довіреною особою кандидата в президенти Петра Порошенка.

- Пане Ахтеме, чому Ви вирішили стати довіреною особою саме Петра Порошенка?

- Тут все просто. В Україні, на жаль, є багато політиків, які готові впасти на коліна перед Путіним, є й такі, що говорять правильні речі, але на справді вже давно працюють на Росію. Для них президентські вибори – шанс прийти до влади і докорінно змінити політику держави. Тобто, ми маємо перед собою дуже складну ситуацію, коли Україна ризикує втратити ті позиції, які вона завоювала, важко завоювала неймовірною ціною. Що я маю на увазі? Завдяки нашому президенту Петру Порошенку створена потужна світова коаліція проти Росії. Це було дуже непросто зробити, тому що в тих же країнах Західної Європи працює велике «Кремлівське лобі». Петро Порошенко зміг створити таку велику коаліцію друзів України, що фактично зупинив подальшу агресію Москви в Україні. Тому головною метою Путіна є не допустити переобрання Петра Порошенка на новий президентський термін. Для нього буде прийнятний будь-який інший політик на вищій посаді в Україні, тільки не діючий президент. Це ми повинні дуже чітко розуміти, коли підемо голосувати. Я на собі відчув, що таке російська агресія і що таке «русский мир», тому прийняв рішення – потрібно підтримати на виборах Петра Порошенка.

- Яким Ви бачите майбутнє кримсько-татарського народу?

- Хочу сказати, що сьогодні кримським татарам дуже важко, надзвичайно важко. Вони опинились в окупації і фактично не мають жодних прав. Але навіть за таких умов наш народ продовжує боротися за Україну. Майбутнє мого народу бачу лише в Україні і з українцями. Крим – це частина України. Звісно потрібно дуже багато зробити, щоб повернути наш півострів, який перетворився в острів тортур та страху. Необхідно закріпити в Конституції України статус національної автономії кримсько-татарського народу, як корінного народу. Але ми все зробимо, адже на нашому боці правда.

- Які головні досягнення п?яти останніх років Ви бачите?

- В першу чергу - це зупинка російської агресії. Дуже активна зовнішня політика, яку веде наш президент і його титанічні зусилля по створенню Українського війська, дали можливість зупинити агресію. Також є великим успіхом чинної влади ефективна декомунізація, яка зіграла величезну роль в усвідомленні мільйонами українців, особливо тими, хто мешкає на Сході та Півдні країни, свої ідентичності. Я багато буваю в цих регіонах і бачу як на очах змінюються настрої людей. Все більше людей усвідомлюють, що вони українці і патріоти. Це дуже приємно. Ну і звісно Томос. Не може бути повноцінна нація без власної церкви. Є й у нас вагомі успіхи в економіці, хоча думаю, що реальні результати тих реформ, які були впроваджені за останні п?ять років, ми побачимо в найближчому майбутньому, звісно якщо буде продовжено курс реформ.

28.03.2019Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 28.03.2019p. 
На головну сторінку