Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №914 від 23.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чим хворіють помідори у теплиці. Як розпізнати та чим лікувати

Теплиця захищає томати від сильного вітру дощів, граду та зниження температури. Однак вона не гарантує повний захист рослин від численних хвороб.

Якщо теплиця, ґрунт і робочий інвентар були погано знезаражені або під час провітрювання всередину потрапили хвороботворні мікроорганізми або віруси, то замкнутість простору і підвищена вологість сприятимуть їх дуже швидкому поширенню.

Пропонуємо вашій увазі перелік найпоширеніших хвороб помідорів у теплиці. А також їх опис та методи лікування.

Фітофтороз помідорів

Опис. Фітофтороз по праву можна назвати найпоширенішим захворюванням томатів, де б вони не росли. Потрапляючи в теплицю, грибок швидко поширюється і вражає бурими плямами всі частини куща томата. Плоди також псуються зсередини, а листя з внутрішньо боку покриваються легким білим нальотом.

Лікування. В якості профілактики через три тижні після висадки розсаду в теплиці можна обприскати розчином препарату «Заслон», а потім через такий же час розчином «Заслона». На початковому етапі розвитку допоможе обприскування томатів у теплиці розчином кухонної солі (10%). «Оксихом» використовується як профілактичний, так і лікувальний препарат (при перших ознаках захворювання).

Під час цвітіння і зав’язування плодів ефективне обприскування помідорів таким складом: стакан подрібненого часнику + 1 г марганцівки + відро води. Витрата: 500 мг / 1 кв. м. Кожні два тижні з моменту появи перших ознак захворювання можна обприскувати томати в теплиці розчином поліхлора або хлорокисі міді (20 г / 10 л).

Мозаїка на помідорах

Опис. Причиною розвитку мозаїки на помідорах є вірус. Його вплив проявляється деформацією листя і появи на них мозаїчного малюнка зі світло- і темно-зелених плям. В кінцевому результаті рослина повністю засихає, встигнувши віддати, в кращому випадку, невелику кількість придатних в їжу плодів.

Лікування. Позбутися від прогресуючого захворювання дуже важко. Якщо ураження поодинокі, то хворі рослини слід знищити, а здорові кущі обприскувати 10-відсотковим розчином молочної сироватки та удобрюючих засобів.

У разі масового ураження помідори краще пересадити в інше місце, а верхні 10-15 см ґрунту повністю замінити.

Сіра гниль томатів

Опис. Грибкове захворювання, розвитку якого сприяє холод і підвищена вологість. Всі частини рослини покриваються округлими плямами різного забарвлення, які гниють. Згодом вони збільшуються, і на них проявляється сіра цвіль.

Лікування. Усі хворі частини рослини слід видалити, решту — обприскати препаратом «Заслон» або «Бар’єр». Потрібно також підвищити температуру в теплиці і знизити вологість повітря.

Бура плямистість

Дуже поширене грибкове захворювання томатів, що ростуть в теплиці. Першою ознакою є поява сірого нальоту на зворотному боці листя. Далі листя висихає і рослина повністю гине.

Лікування. Найчастіше застосовують «Бар’єр» та «Заслон» з інтервалом в 5-6 днів. Потрібно контролювати, щоб температура в теплиці не надто опускалася, а також знизити вологість шляхом провітрювання.

Вершинна гниль

Опис. Проявляється темними втиснутими плямами на верхівках плодів. Це не інфекційне захворювання. Воно виникає через низький вміст в ґрунті кальцію, високий вміст азоту або нестачу вологи.

Лікування. Щоб вогнища хвороби не поширювалися, потрібно налагодити регулярний полив томатів у теплиці. Уражені плоди слід знищити, а рослини обприскати розчином кальцієвої селітри (1 ст. л. / відро води). Необхідно припинити азотні підживлення, а також калієві і магнієві, які виводять кальцій з ґрунту.

Фомоз помідорів

Опис. Це грибкове захворювання томатів має особливість — уражаються тільки плоди. На стиглих або зелених помідорах утворюється бура пляма біля плодоніжки, яка проникає всередину плода. Зелені плоди зазвичай обриваються з плодоніжки не встигнувши дозріти.

Лікування. Поширення хвороби в теплиці відбувається дуже стрімко, тому діяти потрібно швидко. На допомогу городникам і фермерам надані ефективні препарати «Заслон» і «Фундазол». Всі зіпсовані плоди неодмінно потрібно знищити. Слід зупинити схему азотних підживлень.

Коренева гниль

Опис. Викликається декількома різновидами грибів. Їх дія призводить до загнивання коренів, а потім знищення всієї рослини.

Лікування. Враженим рослинам вже нічим не можна допомогти, тому їх потрібно повністю видалити разом з навколишньою землею. Щоб зупинити поширення спор гриба слід зменшити полив і знизити вологість повітря.

Профілактика хвороб помідорів у теплиці

Лікування тієї чи іншої хвороби помідорів не завжди виявляється успішним, а деякі методи призводять до того, що плоди стають швидше шкідливими, ніж корисними. Зважаючи на це, найкраща рекомендація щодо цього питання — прагнути не допустити зараження.

Ось основні методи профілактики хвороб томатів у теплиці:

Ретельно знезаражувати теплицю, ґрунт, інструмент та насіння перед посадкою.

Щорічно замінювати верхній шар ґрунту (5-15 см).

Дотримуватись сівозміни.

Використовувати правильний за складом ґрунт — злегка кислий, легкий і пухкий.

Не допускати перезволоження ґрунту і повітря в теплиці.

Стежити, щоб температура не опускалася до критичних позначок; не поливати холодною водою.

Не загущувати посадку, своєчасно боротися з бур’янами.

Не збільшувати дози підживлення.

23.05.2019



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2019p. 
На головну сторінку