Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №925 від 13.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Салют на свято. Де можна самостійно запускати феєрверки?

Один з улюблених атрибутів веселого свята - феєрверк. Про те, за яких умов можна запускати салют, розповів прес-секретар Київського міського управління МНС Віталій Дембовський.

Пиротехники

За інструкцією

- Правила безпеки при користуванні Пиротехники виробами істотно не змінюються вже кілька років, - зазначає Віталій Дембовський. - Доповнення та зміни до Правил пожежної безпеки стосуються в основному змін правил застосування відкритого вогню всередині будівель, вимог до дверей евакуаційних виходів та інших змін.

Спеціаліст пояснює, що реалізація піротехнічних виробів технічного призначення повинна проводитися тільки в спеціалізованих магазинах. Заходи пожежної безпеки при використанні піротехнічних виробів повинні бути викладені в інструкції до товару, і слід строго їх дотримуватися. Зміст інформації для споживача повинно відповідати ступеню потенційної небезпеки піротехнічних виробів.

В ТЕМУ

Запускати полюбилися нам так звані китайські небесні ліхтарики фахівець рекомендує тільки поза населеними пунктами і як можна далі від лісових масивів. З точки зору безпеки краще всього це робити на відкритому майданчику або галявині, щоб ліхтарик, бува, не залетів на балкон житлового будинку або не спровокувати пожежу в лісі в жарку пору року.

Залежно від виду феєрверку, його піротехнічного складу і калібру фахівці визначають п'ять класів піротехніки з різним радіусом небезпечної зони. Феєрверки перших трьох класів можна вільно придбати в спеціалізованих магазинах, а ось піротехніка четвертого і п'ятого класів, радіус небезпечної зони яких починається з 20 метрів, дозволено запускати тільки навченим піротехнікам, які мають спеціальний дозвіл.

Щоб запустити феєрверк, необхідно відійти від людних місць на безпечну відстань, яка вказана в інструкції, щоб не заподіяти шкоди випадковим перехожим. З огляду на те, що «шалена» петарда може залетіти на балкон найближчого будинку або навіть потрапити через кватирку в квартиру та призвести до пожежі, люди, які запускають феєрверки, петарди, змушені відступити також на безпечну відстань від будівель і споруд. За «стрілянину» в громадських місцях, вибухи піротехніки можна отримати великий штраф або навіть до 15 діб адміністративного арешту.

З метою попередження можливих пожеж, загорянь та інших надзвичайних ситуацій необхідно пам'ятати про те, що в будівлях, спорудах і приміщеннях забороняється застосування піротехнічних виробів та відкритого вогню.

Зверніться до фахівців

Віталій Дембовський радить тим, хто хоче доповнити торжество святковим салютом, робити це за допомогою працівників спеціальних фірм, які пропонують такі послуги.

За участю в проведенні феєрверків спеціалізованих організацій в сценічних і розважальних заходах з використанням піротехнічних виробів необхідно строго виконувати вимоги безпеки. Так, забороняється кидати піротехнічні вироби, ударяти по них будь-якими предметами, тягти за дроти електрозапальника або вогнепровідний шнур, переносити піротехнічні вироби в кишенях, під одягом, зберігати без упаковки, змінювати їх конструкцію і залишати без нагляду.

13.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 13.08.2019p. 
На головну сторінку