Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №936 від 24.10.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Солимо сало

Солимо сало

Французи відомі тим, що їдять жаб, англійці – вівсянку, німці – копчені сардельки, а українці – сало. І коли після чарчини холодної горілки кладемо у рот цей делікатес, підсмалений хроном чи часником, щиро співчуваємо усім іншим народам, бо вони не мають у своєму раціоні сала. Це не просто смачний продукт – це українська реліквія та невід’ємна складова нашої культури!

Кажуть, українці та сало – нероздільні. Проте батьківщиною цього делікатесу є Італія. Саме там три тисячі років тому з’явилася ідея використовувати свинячий жир як дешеву і калорійну їжу для рабів, які працювали на мармурових каменоломнях. Італійці приправляли його спеціями – розмарином, перцем, анісом, часником.

В Україні домашні свині з’явилися ще у VI тисячолітті до н. е. До слова, свиня була культовою твариною – її ікла, прикрашені різьбленням, носили як обереги. Нині сало разом із борщем, голубцями та варениками є візитівкою України. Це не просто смачний продукт – це українська реліквія та невід’ємна складова нашої культури!

Сало «гостре»

Для розсолу: 7 скл. води, 1 скл. солі, жменя лушпиння цибулі. Сало, спеції.

Кип’ятити розсіл 5 хв. Покласти в нього сало (щоб вода повністю покривала). Кип’ятити 10-20 хв. Залишити на добу в розсолі. Вийняти, дати стекти воді. Натерти часником і червоним перцем. Покласти в холодильник, бажано в морозилку.

Сало «ароматне»

1,2 кг сала, 6 лаврових листків, 5 головок часнику, 150 г солі, 20 г чорного перцю.

Зробити у салі глибокі надрізи, посолити, поперчити, намастити вичавленим часником, посипати подрібненим лавровим листям. Загорнути у харчову плівку, залишити на ніч у кімнаті, а потім перекласти на три доби у холодильник. Сало готове. Можна зберігати у морозильці.

Сало «туристичне»

0,5 кг сала, 3-4 зубці часнику, 1 гострий перець або 0,5-1 ч. ложка чорного або червоного, сіль, можна додати петрушку і кріп.

Двічі перемолоти всі складники, посолити до смаку. Зберігати в холодильнику. Щоб взяти з собою в дорогу, можна згорнути сало ковбаскою, заморозити, відрізати шматочками. Або наповнити ним півлітрову пет-пляшку і вичавлювати на хліб.

Сало «на рибалку»

Сало розділити на шматки 5?10 см, надрізати у кількох місцях, щедро натерти сіллю і поставити в духовку. Щойно сало почне плавитися, відрахувати 5 хв і вимкнути духовку. Через 10 хв сало вийняти. Натерти товченим часником, перцем, куркумою, загорнути у пергамент, покласти у торбинку і в холодильник на ніч. Зранку воно буде готове.

«Закусочний рулет» із сала

Сало порізати пластами завтовшки 0,5 см, відбити з двох боків. Посолити, поперчити, посипати спеціями, натерти вичавленим часником, можна посипати посіченою зеленню. Туго загорнути рулетом, перев’язати нитками, загорнути харчовою плівкою. Витримати добу в холодильнику, а потім можна покласти в морозилку.

24.10.2019



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2019p. 
На головну сторінку