Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №938 від 07.11.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

10 корисних порад для квіткарів

10 корисних порад для квіткарів

Що робити, якщо ваш улюбленець хворіє, і шкідники здолали? Спокійно, не треба відразу бігти в магазин за хімією! Для пожвавлення квітки є перевірені домашні засоби.

Найпростіші засоби допоможуть вашим рослинам. Багато чого з необхідного ви знайдете навіть у кухонній шафі, тому що не кожний хімічний засіб здатний миттєво знищити бруд і шкідників. А перевірені хитрості екологічні та готові до швидкого застосування.

1. Позбудьтеся від попелиці за допомогою мийного засобу. Попелиця любить пастися на свіжих молодих пагонах. Але навряд чи їй сподобається пара крапель мийного засобу і мокра ганчірка. Один рух – і попелиці наче і не було.

2. Геть нелегалів. Якщо у землі завелися крихітні комахи, які так і кишать у квіткових горщиках, застроміть у землю три сірники голівками вниз, і шкідники швидко залишать уподобане місце.

3. Оцтова есенція дезінфікує. Грибок, мохи та вапняні плями з часом роблять горщик непривабливим і є живильним середовищем для хвороб. Нанесіть на горщик оцтову есенцію і почистіть його щіткою, це видалить бруд і знищить хвороби.

4. Рідке мило та спирт розправляться із щитівкою. У цього шкідника завзятий характер: комахи ховаються під щитом і тому їх важко дістати. Найкраще їх зіскребти одну за іншою паличкою. Можна спробувати розчин рідкого мила та спирту: 20 г мила і трохи спирту розчинити в літрі води, після чого рясно обприскати цією сумішшю нижній бік листя. Якщо щитівка не втече, намочіть у розчині ватяну паличку і кілька разів протріть нею листя вздовж жилки.

5. Виганяємо павутинного кліщика високою вологістю. Ці крихти ледь видні, але в сухому та теплому повітрі опалювальних приміщень їхнє число збільшується, і стає видимою їхня тонка павутина. Три простих засоби допоможуть позбутися від цих комах м’яким, але ефективним способом. Вам знадобиться розпилювач, поліетиленовий пакет і вода. Рясно обприскайте рослини з розпилювача з дрібною насадкою, разом з горщиками поставте їх у досить великий пакет і герметично закрийте його. Висока вологість зупинить розмноження кліщів і, зрештою, вони загинуть.

6. Цибульний відвар зміцнить імунітет. Для того, щоб боротися з квітковим стресом, опустіть цибульну лушпайку у киплячу воду, дайте закипіти і залишіть відвар настоюватися на ніч. Обприскайте рослини цим настоєм.

7. Вапняні плями видалить торф. Якщо у ваших рослин з’явилися білі плями на листі, це ще не причина для паніки, адже, можливо, мова йде всього лише про відкладення занадто жорсткої води для поливу. Пом’якшити воду ви зможете за допомогою торфу. Просто наповніть лляний мішок торфом і опустіть його на ніч у десятилітрове відро з водою. Торф нейтралізує вапно, пом’якшить воду і зробить її більш приємною для рослин.

8. Вода для поливу. Вода, що залишилася від варіння картоплі, містить крохмаль, що сприяє росту. Однак рослини можна поливати нею лише в тому випадку, якщо воду не солили! Відстояна мінеральна вода (тобто вода без газу) діє як добриво.

9. Кавова гуща – відмінний розрихлювач. Не викидайте кавову гущу. Жменя чорного екстракту – саме те, що потрібно землі для квітів. Хитрість у тому, що затверділа земля знову стане пухкою завдяки дрібному порошку кави. Ще одним позитивним впливом є те, що кавова гуща одночасно знижує рн-показаник. Це додатковий бонус для рослин, які віддають перевагу кислому ґрунту, наприклад, камелій або азалій.

10. Косметичні процедури. Для рослин дуже важливим є зовнішній вигляд, тому листя варто регулярно очищувати від пилу. Тендітне листя, наприклад, узамбарських фіалок, чистять м’яким пензликом. Шкірясте листя більш міцне, його можна мити.

Ці прийоми допоможуть вашим рослинам, а мінеральні добрива і правильний догляд забезпечать їм бездоганний вигляд.

07.11.2019



Рівне-Ракурс №10 від 07.11.2019p. 
На головну сторінку