Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №939 від 14.11.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

4 найкращі способи зберігання моркви на зиму

Вдалий збір врожаю не завжди гарантує, що він збережеться в повному обсязі та без втрат. Щоб цього не сталося, ми розповімо про найбільш поширені способи зберігання моркви на зиму.

Як відомо, у таких культур як морква, селера і петрушка відзначається певна властивість – швидко в’янути, а так само властиво проростання листя.

Дані коренеплоди збирають і зберігають в особливих умовах ніж інші. Варто зазначити, що для зимового зберігання необхідно проводити збирання зрілої, але не підмороженої моркви, при цьому у якої не має яких-небудь механічних пошкоджень.

Бадилля при прибиранні необхідно відразу ж обрізати, що згодом виключить завітрювання коренеплоду.

Перший спосіб

Добре зарекомендував себе спосіб зберігання моркви, такий як перешарування в середньозернистому чистому піску. При цьому способі необхідно врахувати, що вологість піску повинна становити близько 20?%.

Це робиться наступним чином: необхідно взяти ящик, на дно насипати шар піску, товщина від 2 до 3 сантиметрів, покласти моркву на пісок в один шар.

Далі зверху знову насипати такий же шар піску і так далі. Зверху скриньки слід залишити вільний простір висотою від 5 до 10 сантиметрів. Витрата піску може складати від 0,5 до 1 кілограма на 1 кілограм моркви.

Другий спосіб

Для даного способу необхідно приготувати глиняну «бовтанку». Зберігання в глиняній бовтанці дуже цікавий спосіб, хоч це і трудомісткий процес, оскільки спочатку вам буде потрібно приготувати з глини з водою однорідну суміш. Далі кожну морквину вимочити в бовтанці, обсушити на сонці до утворення скоринки та укласти в поліетиленові відкриті мішки без зав’язування. Даний спосіб вигідно відрізняє даний метод від інших порівняно великими термінами зберігання моркви (від 4 до 5 місяців).

При висиханні шар глини утворює на поверхні моркви тонке покриття. Це покриття дозволяє нашим коренеплодам захиститися від випаровування вологи, в’янення і різних «хвороб при зберіганні». Глина з моркви добре змивається водою.

Третій спосіб

Зберігання в поліетиленових мішках з товстої плівки. Моркву закладають в мішки та залишають не зав’язаними, мішки розташовують вертикально.

В мішку утворюється висока вологість повітря та концентрація вуглекислого газу.

Четвертий спосіб

Морква чудово зберігається у хвойній тирсі, яка завдяки своїм бактерицидним властивостям значно підвищує лежкість коренеплодів. Соснові тирса не тільки перешкоджає виникненню гнилі на моркві, але й стримують її проростання. В даному випадку коренеплоди закладаються на зберігання точно так же, як в першому способі, тільки замість піску беруть тирсу.

14.11.2019



Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2019p. 
На головну сторінку