Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №280 від 22.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Що у нас за вікном?

Олег Колодич про погоду знає майже все

За неправильний прогноз погоди можуть і до суду подати

За подарунками - до Рівненського обласного гідрометеоцентру

В Інтернеті на одному із сайтів з’явився прогноз погоди аж на півроку вперед. Дані були отримані через супутникове спостереження. Чи варто довіряти таким прогнозам? А ще, якою буде цьогорічна весна та який подарунок можна замовити у гідрометеоцентрі? Про це та інше - в розмові з начальником Рівненського обласного центру гідрометеорології МНС України Олегом КОЛОДИЧЕМ.

- Вірогідність довгострокових прогнозів погоди дуже низька. Вони можуть співпасти, а можуть і ні. Інша справа - короткочасні, які визначаються на три-чотири дні наперед. В Інтернеті довіряю лише офіційному сайту Гідрометеоцентру України, там вчасно оновлюється база даних.

- А чи надходять скарги від людей через неточно поданий прогноз погоди?

- Скарги бувають, але, переважно, не з вини наших спеціалістів, а через засоби масової інформації, які плутають дні або забувають оновлювати базу даних, друкуючи невірні прогнози. Телефонував минулої весни дідусь, мовляв, прочитав у газеті, що погода буде сонячною, поїхав на дачу садити картоплю, а пішов дощ. Чоловік мав намір подавати на газету в суд. Не знаю, чим та історія закінчилася...

- Це правда, що у Рівненському обласному центрі гідрометеорології можна замовити оригінальний подарунок на день народження?

- Так (посміхається). Хтось показав приклад, і тепер люди не забувають про нас. Замовляють у гарно оформленій рамці з печаткою гідрометеоцентру “прогноз погоди”, який був у той день, коли народився ювіляр, і дарують ці дані імениннику. Погоджуюся, оригінальний подарунок.

- Скільки метеостанцій на Рівненщині і чи справляються вони зі своїми завданнями?

- В області є три гідрометеостанції - у Дубно, Сарнах та Рівному. Хотілося б мати кращий інвентар, але виходимо з реальних можливостей. Між іншим, через кожні три години спеціалісти виходять на майданчик метеостанції, знімають показники і відправляють цю інформацію у всесвітню базу даних.

Покращувати матеріально-технічну базу дозволяють кошти, що надходять від підприємств, які замовляють у нас ту чи іншу платну послугу.

- Наприклад?

- Скажімо, якщо клієнт замовить у нас показники середньої швидкості вітру за кожен день конкретного року, це буде коштувати йому приблизно сім тисяч гривень. Якщо до цього додати дані про вологість, опади - це буде коштувати дорожче. Адже над вирахуванням цих показників метеорологам доводиться працювати досить довго.

Клієнтами виступають переважно сільськогосподарські підприємства, будівельні організації тощо. У Рівненській обласній гідрометеостанції є характеристики погодних умов на кожен день, починаючи з 1945 року.

- Все ж таки якою буде весна за попередніми прогнозами?

- Найімовірніше - затяжною та вологою.

22.02.2007Спілкувалася Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.02.2007p. 
На головну сторінку