Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №942 від 05.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що не можна викидати у смітник

Ми часто нарікаємо на екологію. Однак, мало хто щось дійсно робить для того, щоб допомогти природі. Ми підкажемо, що може зробити кожен уже сьогодні. І починати треба із сортування сміття. Усе дуже просто: деякі речі не викидати у смітник!

Вони містять шкідливі речовини, які на звалищах потрапляються у ґрунт, а звідти – у ґрунтові води. І так отруюють наше життя.

Батарейки. Вони містять цинк, нікель, кадмій, марганець, ртуть, свинець, тобто метали, які мають властивість накопичуватися в організмі. На звалищах металеве покриття батарейок руйнується, і вся «начинка» потрапляє в грунт і грунтові води. Лише 1 батарейка здатна забруднити близько 400 л води і 20 квадратних метрів ґрунту. Тобто для того, щоб назавжди забути про дачні врожаї на ваших шести сотках, потрібно розкидати по ділянці лише 30 батарейок.

Лампочки, особливо небезпечні – енергозберігаючі. Поступово усі переходять на лампочки-“економки”. Вони довго служать і заощаджують гроші, але викинуті на звалище – дуже небезпечні. Люмінесцентні лампи наповнені парами ртуті, а це найнебезпечніший фактор для природи і людини, тому їх потрібно здавати на утилізацію.

Ртутні термометри. Їх називають тихими вбивцями. 2 гртуті достатньо, щоб отруїтися. Ртуть – важкий метал – розтікаючись по квартирі, він нікуди не зникає, а осідає на стінах. Якщо вдихати ці пари протягом тривалого часу, виникає ризик розвитку різних захворювань, в тому числі й онкологічних. У сміттєвому контейнері розбитий ртутний термометр також смертельно отруйний.

Ліки. У домашній аптечці треба регулярно проводити ревізію і відбирати протерміновані ліки, тільки в каналізацію викидати їх неможна. Дослідження, проведене в США, показало, що в водоймах, що знаходяться поблизу міст, міститься велика кількість шкідливих гормональних препаратів, що впливають на флору і фауну річок. Хімія потрапляє туди разом з побутовими стоками. Витягніть всі таблетки з блістерів, подрібніть і змішайте з чимось непривабливим. Засипте в жорстку банку, щільно закрийте і перев’яжіть ємність пакетом, в такому вигляді викиньте у смітник.

Лаки і фарби. Багато видів фарби містить отруйні і легко займисті речовини. Ніколи не виливайте фарбу в водопровід чи на землю – цим можна пошкодити труби і забруднити ґрунт. Буде краще, якщо фарба повністю засохне в банці. Тільки після цього її можна викинути.

Побутова техніка, електроніка. Електронні плати, дроти, перебуваючи на звалищах під відкритим небом і контактуючи з вологою, виділяють шкідливі речовини. Тому їх потрібно здавати у спеціальні місця для утилізації.

Аерозольні флакони. Балончики від лаку для волосся, дезодорантів, освіжувачів повітря – навіть після використання залишаються вибухонебезпечним. Під час переробки у сміттєвому пресі вони можуть вибухнути і спровокувати пожежу.

Старі шини виділяють в ґрунт і повітря шкідливі речовини протягом 100-120 років. А якщо загоряться – їдкий дим забруднює все навколо. Якщо шини здати в пункт переробки, то з 1 т непотрібної сировини можна виготовити 600 кг нових коліс.

Хімзасоби для саду і городу. Хімічні речовини, які містять засоби проти шкідників та бур’янів, можуть накопичуватися в ґрунті і в органах. Якщо ви не готові перейти на альтернативні нетоксичні речовини і все ж користуєтеся подібною «хімією», то в жодному разі не виливайте надлишки в унітаз або умивальник.

Запальнички належать до вибухонебезпечних і легкозаймистих предметів. Викидати у смітник можна тільки ті запальнички, які повністю спорожніли. А ще краще використовувати багаторазові, які можна самотужки наповнювати пальним.

Акумулятори виділяють пари сірчаної кислоти. А якщо ви їх викинете, то завдасте серйозної шкоди природі. Особливо небезпечні свинець, луги і канцерогенні сполуки в корпусі акумулятора. Краще здати їх на переробку, за що можна ще й гроші отримати.

Целофанові пакети. У що ми зазвичай збираємо все це сміття? У шкідливі для навколишнього середовища пакети. Внаслідок необдуманого використання пластику значні території вже перетворилися на величезні смітники. У результаті гинуть тварини, птахи, риби. У багатьох країнах уже заборонили використання пакетів. Краще використовувати багаторазові екосумки, тканинні торбинки і контейнери.

05.12.2019



Рівне-Ракурс №10 від 05.12.2019p. 
На головну сторінку