Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №951 від 13.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Підживлення дріжджами:

як поливати розсаду помідорів та перцю

Вирощування розсади забезпечує нас гарним урожаєм екологічно чистих і дуже корисних овочів.

Всі рослини потребують періодичного підживлення та удобрення ґрунту. Наявність у ґрунті потрібної кількості поживних, життєво необхідних рослинам речовин – запорука гарного росту, рясного цвітіння і плодоношення, а також успішної зимівлі.

Як правило, добрива вносять за певною схемою і потребами конкретного сорту рослини. Своєчасне підживлення грунту допомагає протистояти патогенним бактеріям, інфекціям, вибудовувати власний надійний та ефективний захист від шкідників.

Для контейнерної і ґрунтової розсади особливо ефективні напіврідкі і рідкі добрива. Їх різновидом, який сьогодні дуже популярний, є дріжджове підживлення, що дозволяє пришвидшити бродіння і процеси грунтової ферментації.

Їжа для землі

Рекомендований склад добрив дуже залежить від складу грунту, умов зростання, клімату, сортів рослин, вологості навколишнього середовища. Але ріст і гармонійний розвиток рослин неможливі без калію, фосфору і азоту. Їх ролі такі:

• наявність азоту – необхідна умова розвитку наземної частини рослини, листя, утворення нових пагонів, дефіцит азоту викликає негайну зміну кольору листя і їх в’янення, причому споживання азоту відбувається протягом усього періоду вегетації;

• калій сприяє утворенню бутонів, квіток і стійкої зав’язі, захищає рослину від грибкових інфекцій;

• фосфор сприяє росту кореневої системи, причому більшість рослин чутливі як до дефіциту, так і надлишку фосфору.

Таким чином, ці мікроелементи – основні, базові цеглинки, з яких будується рослинний організм.

Душ для розсади

Підживлення розсади, яка ще не висаджена у відкритий грунт, доцільніше застосовуючи метод так званої фертигації, при якій поживні речовини вносяться під корінь.

Переваги такого способу добрива:

• можливість забезпечити регулярне дозоване підживлення;

• максимально зручна форма засвоєння всіх мікроелементів;

• економія сировини і готової суміші;

• забезпечення точності дозування, дбайливе ставлення до кореневої системи.

Зазначимо, що не всі види розсади допускають потрапляння добрив на листя. Слід утриматися від зволоження листочків ніжної розсади томатів.

Дріжджове підживлення

Дріжджі є одноклітинними грибами, потужними стимуляторами ґрунтоутворення. Вони мають величезну життєву силу і добре пристосовуються до змін навколишнього середовища.

Дріжджі – унікальний продукт, що містить безліч біологічно активних речовин (амінокислот, фітогормонів, мінеральних компонентів – калію і азоту, органічного заліза, вітамінів групи B), високоефективне добриво, яке підживлює грунт. Дріжджі забезпечують природну переробку органічних речовин, стимулюючи анаеробну грунтову мікрофлору (корисні бактерії). Просто кажучи, дріжджі працюють забезпечуючи пролонгований комплексний ефект, і в цьому їх головна відмінність від інших видів мінеральних добрив.

Дріжджові підживлення – метод удобрення, витіснений новомодними синтетичними засобами, які пропонує хімічна промисловість.

Переваги підживлення дріжджами:

• підвищення витривалості рослини навіть у несприятливих умовах, при недостачі освітлення;

• швидка вегетація рослин;

• інтенсивне нарощування об’єму кореневої системи;

• зміцнення імунітету рослин, концентрація вітамінів і мікроелементів у плодах;

• стимулювання росту розсади.

Використання дріжджового підживлення найкорисніше для плодових овочевих культур, таких як:

• огірки ранніх сортів;

• томати;

• кабачки і патисони;

• квасоля;

• болгарський перець.

Дріжджове підживлення корисне як в теплицях, так і у відкритому грунті.

«Інструкція з експлуатації»

Неправильне використання розчину може звести нанівець весь ефект від його застосування. Слід дотримуватися простих рекомендацій:

• дріжджі працюють при певному температурному режимі, тому необхідно, щоб грунт був добре прогрітим – дріжджове підживлення не можна робити в прохолодну або дощову погоду;

• дріжджову суміш вносять у вологий, попередньо политий грунт – саме це забезпечить більш глибоке проникнення діючих речовин;

• розчин потрібно використовувати повністю, інакше дріжджі втратять активність;

• підживлення обов’язково чергують з внесенням калію у вигляді деревного попелу або стовченої яєчної шкаралупи;

• у приготовлений розчин допустимо вводити інші мінеральні добрива;

• не слід зловживати дріжджовими підживленнями: їх оптимальна кількість – не більше 3 разів на сезон.

Ні в якому разі не використовуйте в ролі закваски пиво і квас промислового виробництва, що містять хімічні барвники, спирти, консерванти і ряд харчових добавок – підсилювачів смаку сумнівної якості.

Приготування підживлення на основі дріжджів

Як основу можна використовувати як сухі, так і звичайні дріжджі. Живильну суміш також готують на основі хлібних сухарів, квасній гущі домашнього приготування, пшеничних зернах, свіжих або сушених шишок хмелю.

Універсальний рецепт підживлення – розведення живих дріжджів теплою водою в пропорції 1:10.Через кілька годин, коли активність дріжджів досягне максимуму, суміш розводять ще раз. Пропорція 1:5 добре підходить для болгарського перцю і для більшості овочів.

Ще один спосіб: 100 г дріжджів розводять в 10 л води з температурою 30–35 ? C. Для активації грибків необхідно додати трішки (близько 2 ст. л.) цукру. Час активації залежить від якості дріжджів і температури навколишнього середовища. Ємність з сумішшю можна укутати або в безвітряний день виставити на відкрите сонце.

Через кілька годин на поверхні суміші утворюється піна – це бульбашки газу, які виділяють дріжджові гриби. Закваску розводять водою в пропорції 1:5. Для розсади томатів дуже корисно додати посічену свіжу кропиву і пару лопат просіяного деревного попелу.

Суміш вносять під кожен кущик, намагаючись її використати повністю.

13.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 13.02.2020p. 
На головну сторінку