Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №951 від 18.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Лінивий газон крок за кроком

Лінивий газон крок за кроком

Розповімо про те, як зробити газон. Причому не партерний і не галявину для гольфу, а газон технічний. Його створюють, для того щоб привести в порядок узбіччя, задернувати край дренажних канав, створити твердий грунт на фрагментах ділянки, відвойованих у бур'яну і багаторічних чагарників. Незважаючи на те що літо наближається до заходу, займатися впорядкуванням ділянки ще не пізно. Важливо встигнути з основними роботами до жовтня, щоб трава встигла зміцніти і піти під сніг в скошеному вигляді.

Своїм досвідом газоностроітельства ділиться головний редактор журналу «Наталіс» Пилип Урбан http://swtor-guild.com/natalis-landshaftnyj-dizajn-o-kotorom-vy-davno-mechtali/.

Ось уже третій рік мені доводиться переконуватися, що для початківця домовласника газон - не розкіш, а необхідність: така ж, як килимове покриття або паркет (кожному своє) в міській квартирі. «Ландшафтний дизайн винайшли для ледачих, тобто для нас з вами», - сказав сусід-будівельник. У дальньому кутку своїх десяти соток він довго складирував все сміття, що утворився після розчищення ділянки, камені, обрізки будматеріалів, і не збирався вивозити. Коли по весні гірка осіла, він, підрівняти її піском і укривши геотекстилем, зробив красивий горбок, на якому висадив травичку, розбив квітники і посадив яблуні.

Моя дача теж вже майже побудована, в будинку можна жити. Але природа не здається. На очищених від пнів і бур'яну фрагментах (у мене лісистий ділянку) виростає малина та іван-чай. Уздовж протоптаних на піщано-гравійної суміші стежок пробивається подорожник. Заростає бур'яном звільнений від хмизу і багаторічних нашарувань сухостою перелісок. Це типова картина для нових дачних селищ Північно-Заходу, де ділянки нарізалися на щедро присмачених гумусом болотах, де рясні води і родючий грунт, на якій відчайдушно борються за виживання сотні видів рослинності.

Але зустрічаються в наших краях і інші ділянки, наприклад з виснаженою глинистої грунтом вчорашніх радгоспних полів, і на них крізь кірку вилазять хирляві паростки, а будь-який дощик перетворює землю в в'язку рідину. Та ж картина в старих садоводствах, де бабусі й дідусі вирощували коренеплоди, активно посипаючи грунт хімічними добривами. Якщо виключити ідею забетонувати і заасфальтувати десять соток, залишається один варіант приручення природи - створення навколо будинку так званих технічних газонів і поступове їх розширення, з тим щоб через три роки весь ділянка була «під контролем». Скажемо відразу: освоїти одним махом всю ділянку не вийде, навіть якщо пригнати трактор і натовп гастарбайтерів. В цьому випадку відведені для облаштування три роки ви витратите на розбір завалів, усунення помилок і боротьбу з бур'яном. Якщо територія більше трьох соток, її слід «причісувати» поступово, відвойовуючи плацдарми і встановлюючи контроль над невеликими зонами - по кілька десятків квадратних метрів на місяць, по дві-три сотки в рік. Досвід показує, що при такому розкладі часу вистачить і на здоровий відпочинок, і на інші будівельні та ландшафтні роботи.

Отже, наше завдання - перетворити бур'ян в газон. Так, щоб вже на початку наступного літа можна було вийти босоніж на молоду травичку, і нічого не хлюпало, що не кололо і не розповзалося під ногами.

Крок перший: вивчаємо теорію

Для початку звернемося до спеціальної літератури. Краща книжка по газоностроітельству - «Все про газоні», автор Д. Г. Хесайон. Її бажано прочитати, для того щоб мати уявлення, які види трав на яких ґрунтах ростуть, а також як боротися з бур'янами за допомогою гербіцидів загального і вибіркової дії.

Часто початківець дачевладелец щедро поливає берізки і малину, випирає з-під новенького фундаменту то «Раундапом», то «Торнадо» (відразу видно, практичних посібників і розумних книжок не читає, а знання з агротехніки почерпивает, вивчаючи етикетки на пакетиках з насінням і упаковках з препаратами та добривами). Знайома ситуація? Тим часом «халяви» не буде: далеко не всі бур'яни можна витравити гербіцидами, а проти чагарників «хімія» безсила. За бездумне ставлення природа помститься. Тому обов'язково слід вивчити теорію, і сусідові-практику запропонуйте почитати книгу про газонах.

З неї можна дізнатися про властивості різних видів газонних трав, про те, як їх підгодовувати і лікувати (а вони ж ще й хворіють), виправляти помилки, які, очевидно, будуть. Все це в кінцевому підсумку стане в нагоді. Але не забувайте, що книга ця хоч і грамотна, але перекладна. Агротехніка газону в умовах російського північного Заходу має відмінну від європейської і американської специфіку, а суміші насіння, які в достатку представлені на полицях супер- і гіпермаркетів - теж імпортного походження.

На упаковках з насінням газонних трав зазвичай великим шрифтом виділено їх призначення (парадний, спортивний газон, травосмесь для затінених місць ...) і дрібним - склад і пропорції суміші. Але інформація, бісерними буквами, набагато важливіше. Не буду вдаватися в подробиці, приведу лише те, у чому довелося переконатися на власному досвіді.

основа найбільш доступних за ціною і самих невибагливих в обслуговуванні травосумішей - райграс пасовищний. Англомовне назва говорить сама за себе. Раграйс цей добре сходить, швидко дає соковиту поросль, але страждає слабкою кореневою системою, погано переносить наші сирі зими з постійними перепадами температури вокруг да около нуля. Жорстку, стійку до витоптування спортивну галявину насиченого кольору з нього можна отримати в теплих південних штатах або де-небудь в чорноземної смузі РФ (хоча і там, кажуть, трапляються проблеми), але не в Ленобласті. Якщо насіння цієї екзотичної для нас травички в суміші 60% і більше, будьте готові до того, що газон вийде одноразовий. Вона хоч і заб'є бур'яни на розчищеної галявині, але в наступному сезоні вам доведеться боротися з купинами і пролисини.

У нашому регіоні переважні суміші з високим вмістом костриці польовий і тонконога лугового. На тонконіг в першому році розраховувати не доведеться, зате в наступному, якщо суміш якісна, а грунт для посіву підготовлена ??грамотно, він порадує вас щільним і рівним трав'яним килимом. Є і ще одна проблема: склад травосуміші, вказаний на упаковці, не завжди відповідає тому, що всередині. Отриманий результат - теж. Тому питайте у сусідів - власників вдалих, з вашої точки зору, газонів, які вони купували насіння. Якщо ніхто навколо не "розводить» газони, а ви купуєте матеріал в гіпермаркетах - беріть суміші різних виробників і в невеликих обсягах. Доведеться встановлювати якість досвідченим шляхом.

Отже, вивчивши властивості гербіцидів і травосумішей, відкладіть книгу. Все в ній справедливо для крихітної галявини в більш сухому і теплому кліматі, ніж наш. Якщо обробляти ділянку по науці, та ще й з істинно британським педантизмом, доведеться присвячувати йому весь вільний час. А у вас соток п'ятнадцять або двадцять бур'яну, то Хесайон не допоможе.

Наша мета - ледачий (тобто не вимагає серйозних витрат і зусиль) газон на звільненій від дикої рослинності і будівельного сміття грунті. При цьому слід пам'ятати про три речі. По-перше, будь-якого розміру територію, очищену від сміття, пнів і бур'янів, бажано вирівняти, утрамбувати і засіяти травою. В іншому випадку знову виросте бур'ян. По-друге, всякий газон, навіть технічний, доведеться косити, не дозволяючи траві вирости по пояс, а потім висохнути: пожежонебезпечний сухостій - перший ворог домовласника. Якщо у вас немає можливості щотижня вистригати всю територію, для затишних куточків вибирайте суміші медленнорастущих трав (такі в продажу є). По-третє, пам'ятайте, що не вийде «виправити» газоном болото із застійною водою. Заболочений шматок доведеться піднімати, попередньо забезпечивши дренаж.

Крок другий: готуємо підставу

Отже, майданчик, яку ви маєте намір засіяти травою, повинна бути твердою, і на ній не повинна збиратися вода. Тому корчуючи деревця і чагарники, вирізаємо купини, виполює бур'яни. В теорії все просто і ясно, але для лісистого ділянки цей етап - самий трудомісткий. Позначивши фронт робіт мотузками і кілочками, ми вирішимо дві задачі: зробимо орієнтир для вирівнювання поверхні (мотузки необхідно натягнути строго горизонтально, по рівню) і позбавимо себе від спокуси продовжити розгрібати завали вшир і вглиб (так можна не розрахувати свої сили і від втоми закинути все ).

Землевласники, чий досвід освоєння території вичерпується двома-трьома викорчуваними пнями, зазвичай запитують: чи не можна дерева зрізати під корінь і присипати землею або поселити грибницю глив на пнях, щоб ті розсипалися, з'їдаються делікатесними грибами. На жаль, повірте дачникові з трирічним стажем, і в тому і в іншому випадку в грунті залишаться повільно перегниває горизонтальні корені. Незважаючи на щедрі «присипки» зверху, провали і гриби-поганки вам забезпечені. Роботу з ліквідації деревних останків можна полегшити, якщо спилювати невеликі дерева - по пояс і трохи вище. Стирчить із землі стовбур добре використовувати як важіль, для того щоб лебідкою з тросом або руками витягнути весь корінь. Для вилучення довгих коренів підійде інструмент у вигляді міцного металевого гака з довгою ручкою. Трав'яні купини вирізаються хорошим ножем. Оголена таким способом грунт поки ще не придатна для посіву: багато напівзотлілих корінців і деревних останків, які необхідно прибрати. Провали і вибоїни, що утворилися після корчування, можна заповнити напівзотлілої органікою упереміш з піском і ущільнити. Якісний гумус знімаємо, перебираємо, звільняючи від корінців, і в візку перевозимо на відкритий майданчик, на заздалегідь постелений шматок поліетиленової плівки або іншого матеріалу, - він нам ще знадобиться. Якщо ділянка заболочений, необхідно передбачити водовідведення, тобто дренаж.

Розглянемо випадок, що називається, складніше нікуди: запланований під газон ділянку заболочений і до того ж ще і низький - воду відводити нікуди. Якщо мова йде про невеликий фрагменті (до декількох десятків квадратних метрів), є сенс зробити підсипку з піску, щебеню, піщано-гравійної суміші. Просвітництво Перші домовласники при таких роботах використовують геотекстиль - нетканий матеріал, який характеризується значною міцністю на розрив. Головна його функція - перешкоджати перемішування шарів грунту. Якщо грунт неоднорідна, є сенс використовувати геотекстильні полотно, проте перевагу слід віддавати не щільним матеріалів, використовуваних в дорожньому будівництві, а найдоступнішим полотнам мінімальної щільності, добре пропускає воду (шукайте характеристики на сайтах виробників).

Якщо на такій ділянці виявилося русло пішов під землю струмочка або зарослий ставок, марно з ними боротися: розчищаємо, спостерігаємо за водотоком, в місцях, де необхідна тверда грунт, прокладаємо дренажні труби. Береги розчищеного водойми (струмка, дренажної канави) зміцнюємо грунтоармірующімі гратами (їх продають там же, де і геотекстиль), ущільнюємо грунт і теж сіємо траву. Сильно заболочені території вимагають професійного проектування складних дренажних систем - напівзаходами зазвичай не обійтися.

Підготовка під газон виснаженої грунту зводиться до її вирівнювання і формування на поверхні родючого шару. Попросту кажучи, ви вносите в її верхній шар то, чого не вистачає (пісок або гумус), ретельно перемішують (найкраще легким культиватором), вирівнюєте і трамбуете. Щонайменше, буде легше боротися з бур'янами. Якщо під ногами в'язка глина, вирівнявши ділянку, його добре присипати піском, а зверху сформувати родючий шар грунту (пісок, глина та торф в рівних пропорціях) не менше 10-12 см. Цього цілком достатньо, щоб створити на проблемному місці якісний трав'яний покрив.

Однак газонні трави, а також будь-які культурні рослини не переносять погано дренованих грунту з застоюється водою. Тому газон, точніше, глиняний прошарок повинна мати ухил для відведення талих і поверхневих вод. Якщо воді йти нікуди, доводиться піднімати грунт, готуючи більш складний листковий «пиріг»: вирівняна поверхня - геотекстиль - дренажний шар - геотекстиль - родючий шар. При першій-ліпшій нагоді між родючим шаром ґрунту і глинистих підставою потрібно «дихаюча» прошарок з крупного піску.

Крок третій: вирівнюємо і ущільнюємо грунт

Землевласник, що мав справу тільки з грядками і перший раз розбиває газон, зазвичай оре і рихлить грунт перед посівом трави. І це сама типова помилка: після кількох дощів ретельно «збите» підстава починає осідати хвилями, схожими на дрібні брижі на воді, і потім на такому газоні утворюються провали і промоїни. Щоб газон вийшов рівним, грунт треба не рихлити, а трамбувати. В ідеалі на поверхні, підготовленої до посіву, не повинно залишатися виразних слідів від взуття.

Вирівнювання і ущільнення газону - не менш важливий етап, ніж підготовка підстави. Зорану і податливу грунт рівняють довгою (близько 2 м) дошкою, а кращим ущільнювачем будуть старі сандалі або черевики, до підошов яких прироблені 30-50-сантиметрові обрізки тонкої та легкої дошки. Головне, щоб ці саморобні «лижі" не звалювалися з ніг і не були занадто важкими, інакше «танець» в них вас швидко втомить.

Отже, після ущільнення ми отримали рівну витолочену майданчик. Тепер бажано зробити перерву, для того щоб поспостерігати за її станом (що виявляються нерівності вирівнюємо і ущільнюємо) і бур'янами (їх виполює). Якщо посів газонної трави проводиться на початку літа, грунт слід витримати «під паром» як мінімум місяць; якщо в середині або в кінці - час уже підтискає, але хоча б тиждень потрібно почекати. Головне, пам'ятати, що саме зараз можна без проблем позбутися від перших ворогів пристойного газону - купин і западин. Потім, коли з'являться сходи, зробити це буде значно складніше.

Крок четвертий: сіємо траву

Кращий час для посіву - коли поверхня злегка підсохне після гарного дощику. Ловіть момент. Адже до появи сходів поливати ділянку слід тільки в разі крайньої необхідності (якщо посуха), з великою обережністю і тільки після заходу сонця. Але не струменем зі шланга (вона змиє насіння), а за допомогою насадки-дощовиків з дрібними цівками. Якщо дощу не дочекалися, рясно проливаємо майбутній газон (поки можна зі шланга), виправляємо утворилися нерівності і промоїни, ущільнюємо пухкі місця «лижами», потім злегка процарапивают поверхню віяловими граблями, на 1-2 см (все-таки не асфальт).

Тепер можна сіяти. Тут немає особливих премудростей. Не забудьте ретельно перемішати вміст упаковки. Насіння треба розподілити по поверхні по можливості рівномірно, приблизний витрата - 2-3 столові ложки з верхом на квадратний метр. Намагайтеся не робити пропусків і не бійтеся насипати насіння надто густо. Природа візьме своє: виросте саме стільки, скільки треба.

Тепер залишається запастися терпінням, увіткнути табличку «Газон засіяний» і обгородити місце майбутньої галявини натягнутою по кілочків мотузкою. Навесні сходи з'являються тижні через два-три, якщо сіяти ближче до осені - трава проростає швидше. Коли трава підніметься на 8-10 см і злегка зміцніє, можна спробувати підрівняти її за допомогою легкої електричної косарки з гострими ножами. Якщо ви ще не встигли придбати косарку, відкладіть її придбання до наступного року, а поки підкошуються траву тріммером (який напевно є у кожного початківця землевласника), підтримуючи висоту 5-6 см, але намагайтеся це робити акуратно. Скошену траву, щоб уникнути утворення лисин обов'язково прибирайте з газону: злежаний покрив з сухої трави заважає пробиватися сходам.

Як не надірватися: правильна організація праці

Отже, процес газоностроітельства вельми і вельми трудомісткий. Ми ж обіцяли розповісти про газон для ледачих. Як полегшити собі життя? Тільки правильною організацією праці.

По-перше, складні і проблемні місця слід окультурювати невеликими фрагментами - по 5-10 кв. мені більше. Але на середньостатистичному ділянці таких зазвичай небагато.

По-друге, завжди в запасі «дзвінок другу» і «допомогу залу». До важких робіт (переміщення земляних мас, корчування, розчищення, вивезення, винос і спалювання сміття) можна залучити найманих робітників (родичів, сусідів). Ваші дії в цьому випадку зводяться до правильної організації роботи і контролю її виконання.

По-третє, ніхто не говорить, що ви повинні за один сезон перетворити в газон всі шість (десять, двадцять ...) соток. Для початку необхідно скласти план дій, тобто визначити, які фрагменти ділянки потребують першочергового «огазоніваніі», а з якими можна почекати. В першу чергу за допомогою технічного газону потрібно позбутися від заростання бур'янами будівель (будинки, альтанки, лазні, сараю ...). Навколо вимощення і доріжок по периметру дерев'яного будинку бажано передбачити трьох-чотириметрову смугу стійкою до витоптування тіньовитривалий трави. Формування щільного трав'яного покриву навколо доріжки, що веде від воріт до будинку, -

теж з розряду першочергових завдань. Далі можливі варіанти: один за краще розширювати володіння, прирезей нові шматки до вже оброблених газону, інший почне освоювати зовнішній периметр ділянки (вздовж парканів і дренажних канав). Розглянемо типовий варіант: ділянка 10 сот. з новим будинком 6 х 8 м, грунт навколо якого треба окультурити на 4 м, і веде до будинку дорога довжиною 7 м, уздовж якої по обидва боки треба сформувати смуги трав'яного покриття шириною 1,5 м. Арифметичний розрахунок наводити не буду, але знадобиться близько 200 кв. м (тобто дві сотки) газону. Це той обсяг, який при правильному підході легко підтримувати в порядку, залишаючись в хорошому тонусі. Але не забудьте, що ці дві сотки доведеться косити, прополювати, видаляючи бур'яни, підживлювати азотними добривами. Крім того, на них потрібно усувати нерівності, купини і лисини. Але про це - в наступних публікаціях.

18.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 18.02.2020p. 
На головну сторінку