Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №953 від 28.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Практичні поради щодо вибору та встановлення СЕС

Практичні поради щодо вибору та встановлення СЕС

Характеризувати систему, використовуючи поняття потужності, звичайно можна, і в разі з побутовою мережею це вкрай зручно. Якщо до розетки можна підключати навантаження в 2кВт, то це можна робити скільки завгодно довго, електрику в розетці не скінчиться. Тому про нашу розетку можна сміливо стверджувати: "система на 2 кВт". З сонячними і вітровими електростанціями ситуація трохи інша. На відміну від розетки, система може видати рівно стільки електроенергії, скільки було зібрано від сонця або вітру (АДЕ).

В даному випадку оперувати поняттям потужності незручно, тому що завжди потрібно буде робити застереження. Припустимо, сонячна електростанція має фотоелектричні панелі потужністю 400Вт і інвертор потужністю 2кВт. Який фізичний зміст мають ці цифри? Якщо сонячні батареї висвітлені належним чином 1000Вт / м2, то вони виробляють 400Вт і це за умови, якщо енергія кимось споживається, акумулятором або навантаженням. До инвертору ми можемо підключити навантаження з максимальною потужністю 2кВт (чайник). Чи зможе чайник працювати як завгодно довго? Ні, не зможе, якщо потужність джерела енергії значно менше - 400Вт. Рано чи пізно розрядиться акумулятор і інвертор відключитися.

Ведучи мову про АІЕ набагато зручніше використовувати поняття виробленої або спожитої енергії за якийсь великий проміжок часу, найчастіше за добу. В енергетиці прийнято вимірювати енергію в Ватт-годинах (Втч) або кіловатах (кВт · год). Дана величина виходить при творі потужності електроприладу на час його роботи. Припустимо, якщо наш чайник 2кВт якимось чином працював 1год, то енергія, кіт яку він "спалив", становить 2кВтч, і електричний лічильник додасть 2кВтч до загальних показаннями.

Говорячи про вироблення, зазвичай вказую енергію в кВтг * добу, тобто кількість "зібраної" енергії в добу. Повернемося до нашої СЕС з сонячними батареями 400Вт. Використовуючи калькулятор отримуємо вироблення наприклад для Санкт - Петербурга в літній період 2кВтч * добу. Це означає наступне: за день буде зібрано таку кількість енергії, якого вистачить нашому чайнику 2кВт на 1 годину роботи. Звичайно, я дуже немудро розтратити цінну енергію на чайник, який відмінно можна нагріти на газовій плиті.

Таким чином, при описі системи з АІЕ денний виробіток є набагато більш інформативною величиною, ніж потужність інвертора або сонячної батареї (СБ). У нашому прикладі слід говорити "системи з виробленням 2кВтч в літній період".

Про підборі сонячної електростанції для автономного електропостачання

Зверніть увагу, що на сайті https://eco-system.com.ua/alternativnye-istochniki-energii/solnechnye-sistemy/solnechnye-elektrostancii-pod-klyuch/, що пропонують продаж і установку сонячних електростанцій, максимальна кількість енергії, яке можна використовувати для живлення електроприладів, просто вказано у вигляді твору встановленої потужності фотоелектричних панелей (ФЕП) на 6 або 8 годин в день. Тобто, Вам обіцяють до 6-8 кіловат-годин електроенергії в день з кожної 1000 Ватт встановлених модулів, та ще з ранньої весни до пізньої осені. Дане твердження є невірним. Як проводиться правильний розрахунок.

При підборі електростанції, кількість ФЕП підбирається з урахуванням чималої кількості об'єктивних факторів, що впливають на середню потужність енерговіддачі станцій. Правильний розрахунок дозволяє домогтися близько 100% запасу по енерговіддачі станцій в самому «сонячному» місяці в році щодо середнього щоденного споживання обраних в таблиці приладів. Це необхідно для компенсації нестачі потужності станцій в міжсезоння, через зниження тривалості сонячного сяйва.

У холодну пору року, коли тривалість світлового дня знижується, середня щоденна енерговіддача станцій повинна відповідати щоденного енергоспоживанню на розрахунковому рівні. Ми постаралися вибрати найбільш розумний підхід до вибору електростанцій, щоб поліпшити їх енергетичні можливості восени, взимку і навесні. Проте, взимку може знадобитися додаткова енергія, джерелом якої може стати вітровий генератор або рідкопаливний генератор.

Також слід розуміти, що навіть наш прогноз щоденного використання електроенергії може бути кілька оптимістичним. Тобто, далеко не завжди сонячна енергія може бути Вами затребувана повністю. Пояснюється це тим, що для зберігання електроенергії, вироблюваної ФЕП, використовуються акумуляторні батареї (АКБ) обмеженою ємності. Як правило, ємність АКБ в електростанції не дозволяє накопичити енергію, вироблену ФЕП на багато днів вперед. Термін повної автономії електростанції - якщо повністю відключити ФЕП - складе більше 4 днів, але це коли АКБ майже нові. По закінченню терміну комфортного використання АКБ (у міру їх старіння), цей термін може знизитися вдвічі. А сонячна енергія не надходить рівними частками кожні 2-4 дні.

У похмуру і дощову погоду потужність роботи ФЕП може знижуватися протягом дня більш ніж в 10 разів у порівнянні зі значенням їх номінальної зазначеної потужності. А та енергія, що надходить від сонячних модулів в ясні дні, заповнює собою брак енергії, недоотриманої в похмурі дні - сонячні панелі видають протягом ясного дня значно більше енергії, щодо «середньої» розрахункової. Виходить, що чим більше період автономії електростанції, тим краще. Адже похмура погода може встановитися надовго, особливо в осінні місяці. А перед цим можуть йти ясні дні, причому, один за іншим, коли бажано накопичити якомога більше енергії в АКБ.

Але якщо оснастити станцію занадто великою кількістю АКБ, то вона вийде значно дорожче. В середньому, вартість АКБ в складі вартості сонячної електростанції і так часто перевищує половину ціни. Слід враховувати і те, що АКБ виготовляють із застосуванням великої кількості свинцю, а видобуток і переробка свинцевої руди є шкідливим для екології промисловим процесом. Вкладати гроші в придбання більшої кількості ФЕП куди приємніше і перспективніше, ніж в покупку зайвих дорогих АКБ. Адже ФЕП - це і є джерело енергії для Вашої сонячної станції!

При створенні автономних сонячних електростанцій, доводиться вибирати певний мінімальний співвідношення між ємністю АКБ і потужністю ФЕП, що ми і постаралися реалізувати, пропонуючи готові рішення на нашому сайті. При цьому, кількість сонячних ФЕП в кожній із запропонованих станцій може бути збільшено в майбутньому, для пропорційного збільшення енерговіддачі.

Найчастіше, для максимального використання розрахункової електроенергії, багатьом власникам сонячних електростанцій доводиться підлаштовуватися під погоду, збільшуючи енергоспоживання в ясні дні (користуючись цими днями найбільш потужними приладами). Про це слід пам'ятати.

У похмурі дні, якщо вони тривають більше трьох днів поспіль, можна відмовитися від використання деяких видів потужних приладів, або користуватися додатково рідкопаливним генератором. У деяких випадках, харчування потужних навантажень можна здійснювати генератором безпосередньо, використовуючи його окремо від електростанції. Наприклад, запустивши генератор, можна окремо від електростанції короткочасно включити потужний і енерговитратний насос водопостачання, щоб накачати води в бак, не витрачаючи енергію, накопичену в АКБ. В цьому випадку, використання генератора «безпосередньо» - для живлення навантаження високої потужності - може бути економічно виправдано. Генератор досить ефективний тільки в тому випадку, якщо працює короткочасно, і на рівні потужності, близькому до номінального значення його потужності.

Для початкової підзарядки глибоко виряджених АКБ можна додатково використовувати і сам генератор. В цьому випадку, можна відразу вибрати для сонячної електростанції інвертор з вбудованим зарядним пристроєм, або придбати - в подальшому - зарядний пристрій АКБ від джерела напруги 220 В (генератора).

Сам генератор може бути придбаний Вами додатково, якщо відчуєте, що експлуатація сонячної станції недостатньо комфортна, коли похмура погода встановлюється на багато днів поспіль, і при цьому немає можливості пристосуватися і економно витрачати енергію за рахунок періодичного відмови від використання потужних видів побутових приладів.

Основну масу продаються в Росії сонячних батарей складають модулі китайського виробництва, а також «псевдоєвропейські» модулі. Однак, сумнівне походження сонячних батарей не завжди означає їх погану якість. Так ми плавно переходимо до питання про те, як розібратися, які сонячні модулі погані, а які - хороші.

Рівні якості сонячних елементів

Таким чином, визначаючи ступінь якості того чи іншого сонячного модуля, слід дивитися на виробника (імпортера - якщо модуль імпортований в країну) і на рівень використовуваних сонячних елементів. Деякі виробники використовують свою власну класифікацію останніх, проте існує і загальноприйнята. Виділяють 4 рівня (grade) якості сонячних елементів: A, B, C, D. Рівні розрізняються по мікроструктурі елементів, що, в свою чергу, впливає на довгостроковість і безперебійність служби куплених сонячних модулів. Так, сонячні елементи рівня A не мають будь-яких видимих ??або невидимих ??неозброєним оком дефектів (відсутні подряпини, відколи), мають абсолютно ідентичний вигляд (форму, колір, вага) і сприяють максимально ефективному перетворенню сонячного світла в енергію. Сонячні елементи рівня B мають візуальні дефекти, їх ціна нижча, а продуктивність гірше, ніж у модулів, зібраних з елементів Grade A, але незначно. Сонячні елементи рівнів D і C мають як візуальні дефекти, так і різного роду мікротріщини, істотно знижують працездатність і термін служби сонячних модулів.

такі модулі можна застосовувати тільки в системах з низькою напругою. Модулі, зібрані з елементів рівня D дізнатися дуже легко - елементи в таких модулях не цілі, а різані. Але і ціна у таких батарей істотно нижче, ніж у представників рівнів А і Б.

На ринку Росії сонячних панелей нижче якістю ніж «grade А» зараз майже не зустріти, але знати про наявність таких необхідно. При виборі якісних сонячних батарей слід пам'ятати, що висока ціна - не завжди запорука якості. Відомі авторитетні виробники декларують зараз термін служби 25 років, а гарантію дають на 5-10 років.

Повний комплект сонячної електростанції для автономного енергопостачання будинку.

Стандартний набір комплектації для встановлення сонячних батарей в власне будинку повинен включати:

Сонячні батареї (ФЕП),

Контролер заряду,

інвертор,

Акумулятори,

Комплект перемичок до АКБ,

Стійка для розміщення АКБ,

Комплект кабелів і роз'ємів для підключення ФЕП,

Комплект деталей для монтажу і установки ФЕП.

Комплектації можуть відрізнятися за своєю наповненістю - так, якщо Вам не потрібні акумулятори, не купуйте їх, якщо ви плануєте користуватися тільки постійним струмом, то Вам не потрібен інвертор.)

Установка сонячних батарей - як монтувати?

1. Сонячні батареї слід розміщувати в найбільш освітленому місці, площиною строго на південь. Подбайте про те, щоб в процесі проходження сонця по небосхилу сусідні будівлі, вежі або дерева їх не затінювали, не залежно від пори року. Найбільш оптимальними місцями для установки є дахи та стіни будівель. Можна встановлювати сонячні панелі на спеціальних опорах безпосередньо на земельній ділянці в якості навісів над альтанкою або автомобільною стоянкою.

2. Оптимальний кут нахилу фотоелектричних панелей (модулів), відносно горизонту, по ідеї повинен змінюватися в залежності від пори року і розраховується виходячи з умов роботи установки. Така зміна кута нахилу, для отримання оптимуму, справа дуже непроста. Тому для системи, що працює цілий рік, даний кут нахилу, відносно горизонту, можна прийняти рівним географічній широті місцевості, де розміщується установка. Для сонячної електростанції працює тільки в літній період (з квітня по жовтень) - кут нахилу дорівнює широті місцевості мінус 15 °, а для працюючої тільки в зимовий період - широті місцевості плюс 15 °.

На місці установки сонячні модулі розміщуються так, щоб їх лицьова сторона була направлена ??на південь, але якщо площину даху не дозволяє цього, то допустимо відхиленням на схід від південного напрямку більш 15-20 °, а на захід - не більше 15-20 °. Збільшення даних відхилень призводить до істотного зниження ефективності сонячних батарей.

3. У зимовий період, що випав на поверхню сонячних батарей сніг знизить вироблення електроенергії до нуля, тому вкрай важливо забезпечити доступ до панелей для їх очищення, або встановити сонячні модулі під кутом, близьким до 70-90 ° для самоочищення.

4. При установці великого числа сонячних батарей на плоскій поверхні за допомогою похилих консолей в кілька рядів необхідно дотримати відстань між рядами, щоб уникнути затінення сонячних модулів один одним. Відстань між рядами слід приймати не менше 1,7 висоти ряду.

5. Пристрій сонячної батареї дозволяє здійснювати кріплення на будь-які поверхні і не вимагає обов'язкової покупки спеціалізованих, недешевих кріпильних елементів. Але зі спеціалізованим кріпленням установка і монтаж відбувається швидше. Алюмінієвий профіль кожного модуля має отвори для кріплення і не обмежує варіанти поверхонь для установки.

6. Тепер подивимося ситуацію з точки зору максимального узгодження джерела енергії і навантаження. У звичайному житловому будинку пік споживання припадає на ранок і вечір, тому можливо розділити сонячний масив на дві групи і розгорнути їх на південний захід і південний схід. Звичайно, сумарна вироблення системи знизиться, з'явиться додатковий контролер заряду, проте режим експлуатації акумуляторів стане більш сприятливим. З огляду на те, що акумулятори є єдиною видатковою частиною електростанції, в довгостроковій перспективі, витрати на експлуатацію системи будуть значно менше.

7. Слід врахувати «температурний коефіцієнт», який впливає на потужність фотоелементів сонячних панелей (температура ФЕП при випробуваннях прийнята рівною + 25 ° C). У зимовий час, наприклад, потужність ФЕП може істотно зрости через зниження температури навколишнього повітря. При 0 ° C потужність може зрости на 11%, при -40 ° C - на 30%. Оцінити приблизну ступінь збільшення потужності роботи ФЕП взимку Ви зможете, вивчивши дані по середньомісячним температур у Вашому регіоні. Температурний коефіцієнт при розрахунках можна прийняти рівним -0.47% на кожен градус різниці між поточною температурою і номінальною температурою (+ 25 ° C). Якщо різниця виходить «негативна», то відсоток зміни потужності буде «позитивним». Тобто, при підвищенні температури ФЕП, їх потужність зменшується. А при зниженні температури, мощность модулів збільшується.

Через істотного впливу температури ФЕП на ефективність їх роботи, не рекомендується встановлювати панелі впритул до плоскої поверхні даху або інший опорної площини. Рекомендується залишати вентиляційний зазор. Багато установники нехтують цим правилом, в результаті чого ФЕП сильно перегріваються під впливом прямих сонячних променів в спекотні літні дні. Це призводить не тільки до зниження потужності роботи ФЕП, а й до скорочення терміну їх служби.

Рекомендації фахівців з обслуговування сонячних електростанцій

Як і будь-які інші системи енергопостачання, сонячні електростанції повинні з завидною періодичністю проходити техобслуговування, огляд і діагностику. Проводити їх повинні, обов'язково, фахівці, які мають досвід і можуть виявити проблеми та слабкі місця задовго до поломки. Частоту діагностик, як правило, власник визначає самостійно. Вона може залежати від багатьох факторів, в тому числі від режиму експлуатації електростанції, її розташування та інших. Заводи - виробники обладнання рекомендують проводити діагностику не рідше одного разу на рік.

Що включає сучасна діагностика обладнання і які несправності може виявити? У процесі зовнішнього огляду і «прогону обладнання з максимальними навантаженнями» фахівець може визначити:

ємність акумуляторних батарей, що входять в систему, їх рівномірність або несправність;

помилки, пов'язані з перевищенням максимальних навантажень. Найчастіше зустрічаються в системах, де спочатку встановлений інвертор був не розрахований на зростання потужності споживачів;

ушкодження проводок і комутацій, погані контакти на масиві акумуляторних батарей;

пил і бруд всередині інвертора, контролера або інших компонентів, які можуть викликати вихід установки з ладу;

порушення цілісності ізоляцій, ослаблення точок комутації та інше.

З боку може здатися незначним кожен з перерахованих пунктів, але на практиці навіть незначне порушення ізоляції, знижена ємність акумуляторних батареї або систематичне перевищення навантаження можуть привести до виходу з ладу дорогого устаткування.

Крім обслуговування обладнання входить в систему СЕ фахівці рекомендують не рідше двох разів на рік проводити очищення від пилу і бруду масиву сонячних батарей. Як це робити правильно, ми розповімо нижче.

Чи потрібно мити сонячні батареї? І як часто це потрібно робити?

Звичайно, мити сонячні батареї потрібно. Питання як часто це потрібно робити? Конструкція панелей виконана таким чином, що сніг, дощ і бруд не скупчуються на поверхні, а стікають по склу. Але з часом деяку кількість пилу і бруду все ж пристає до поверхні і її потрібно видаляти. Восени нерідко до поверхні панелей прилипають мокре листя.

Якихось загальних і універсальних рекомендацій по очищенню сонячних панелей не існує. Для великих систем, потужністю від МВт давно придумали роботів, що катаються по напрямних або звисаючих на тросах. Домашні сонячні електростанції простіше і дешевше вимити вручну, використовуючи м'які миючі засоби і м'які щітки, які не зашкодять поверхню фронтального скла, герметизуючий шар і алюмінієву раму, при попаданні на них.

28.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2020p. 
На головну сторінку